Zorgverleners van het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant krijgen kleinere zorgtas om rug te sparen
In een zorgtas zit het medisch materiaal dat de verpleegkundigen, zorgkundigen en vroedvrouwen van het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant nodig hebben tijdens hun bezoek aan de patiënten thuis. De thuisverplegingsorganisatie kiest nu voor een kleiner en lichter model naast het vorige om de rug van haar zorgverleners minder te belasten en rug- en schouderproblemen te voorkomen.
“In de zorgsector moeten we onze rug met respect behandelen,” zegt Sofie De Ceuster, directeur HR, bij het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant. “De professionele uitrusting van onze zorgverleners moet daarom aangepast zijn aan hun behoeften. Uit het werkveld kregen we signalen dat de grotere zorgtas niet altijd nodig is voor bepaalde zorgen en dat een kleinere zorgtas het werk kan verlichten. Het welzijn van onze medewerkers is prioritair. Daarom voorzien we nu een kleiner en dus lichter model.”
Positief onthaald
Vijftig collega’s uit zes verschillende afdelingen hebben de kleinere zorgtas op voorhand getest en goedgekeurd. Vanuit haar rol als een van de experten ergonomie en valpreventie in de organisatie kijkt verpleegkundige Ingrid Lucas ook uit naar het nieuwe model: “De grotere zorgtas gebruik ik vooral bij patiënten waar ik verschillende zorgen moet uitvoeren of waar ik voor de eerste keer kom. Maar een grote tas meerdere keren in en uit de auto nemen, is belastend voor de schouders. En voor kleine zorgen zoals een inspuiting heb je niet altijd alles nodig. Zo’n kleiner model komt dus goed van pas.”
Onvoorziene omstandigheden
“Volgens onze kwaliteitsnormen is het verplicht om bij elk patiëntenbezoek een zorgtas mee te nemen,” vertelt Leen Magchiels, directeur Zorgkwaliteit bij het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant. “Onze verpleeg- en zorgkundigen komen aan huis en moeten op alles voorbereid zijn. Met een zorgtas hebben ze steeds het nodige materiaal bij, ook bij onverwachte omstandigheden. De tas zorgt bovendien voor herkenbaarheid bij de patiënten en biedt respect voor de privacy. Niemand hoeft te weten dat we langskomen voor zorgen zoals een inspuiting of een stoma.”
Preventie
Directeur HR, Sofie De Ceuster, hamert ook op het belang van preventie en hulpmiddelen: “Niet alleen de aangepaste werkuitrusting spaart onze rug. De juiste tiltechnieken en ergonomisch werken zijn noodzakelijk voor onze zorgverleners op de baan. We zijn blij dat we intern een beroep kunnen doen op onze expert en referenten ergonomie en valpreventie. Zij sensibiliseren de collega’s in hun afdeling om rugvriendelijk te werken en om hulpmiddelen zoals een hoog-laagbed bij de patiënten te introduceren. We nemen binnenkort ook nog een led koplamp op in de basisuitrusting om onze medewerkers te helpen tijdens de donkere dagen. We willen voorkomen dat medewerkers struikelen, uitglijden of vallen op soms slecht verlichte plaatsen op ronde.”
______
Perscontact
Communicatiemedewerker Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant
Dorien Wenderickx
0491-62 27 09
dorien.wenderickx@wgkvlb.be