Adviezen Commissie Ethiek
De Commissie Ethiek heeft een aantal adviezen gepubliceerd die gebruikt worden om ethische vraagstukken aan te toetsen. De adviezen zijn opgesteld voor de thuisverpleegkundigen in de dagelijkse zorgpraktijk.
Meer weten over een specifiek advies? Klik dan op het plusje achteraan om meer info weer te geven.
Hoofdstuk 1:
Digitalisering in de gezondheidszorg
Hoofdstuk 2:
Elektronisch verpleegdossier (EVD) in het Wit-Gele Kruis
Hoofdstuk 3:
Wettelijk kader
Hoofdstuk 4:
Ethische aanbevelingen
Hoofdstuk 1:
Doel van het informed consent
Hoofdstuk 2:
Procedure
Hoofdstuk 3:
De informatie
Hoofdstuk 4:
Bewijs van het informed consent
Hoofdstuk 1:
Diversiteit in de organisatie
Hoofdstuk 2:
Het toelaten of verbieden van een Islamitische hoofddoek bij een medewerker, een ethische kwestie?
Hoofdstuk 3:
Zorg voor kwetsbaarheid, openheid en dialoog
Hoofdstuk 4:
Praktische aanbevelingen
De Commissie Ethiek schreef met ondersteuning van dr. Evi Verdonck van het expertisecentrum Resilient People UCLL, een wetenschappelijk, juridisch en ethisch onderbouwd handelingskader en een theoretisch kader voor het zorgzaam omgaan met ouderenmis(be)handeling in de thuiszorg.
De Commissie Ethiek schreef een advies over camerabewaking in de thuiszorg.
Elke zorgverlener botst in zijn dagelijkse praktijk wel eens op een mogelijke grens: “Tot waar kan ik mij nog voor deze patiënt engageren? Ik voel dat ik een grens heb bereikt.” Zeker in thuiszorgsituaties die als bijzonder moeilijk worden ervaren, lijkt de vraag naar die grens nooit ver weg. De Commissie Ethiek schreef hierover een advies.
In dit advies staan we stil bij het belang van open gesprekken over zorgplanning en de rol die de thuisverpleegkundige daarin kan opnemen. De commissie is van de overtuiging dat de thuisverpleeg- en zorgkundige, vanuit de nabijheid en vertrouwensrelatie met de patiënt, in een bevoorrechte positie zit om een patiënt te leren kennen, zicht te krijgen op zijn levensdoelen en – waarden, en om daarover tijdig in overleg te gaan met de betrokkenen.