COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Historiek
Enkele mijlpalen in de geschiedenis van het Wit-Gele Kruis.
1937
Oprichting van de eerste Belgische Wit-Gele Kruisafdeling in Gent. Initiatiefnemers Dr. Henri Van De Putte en Jozef Bogaerts laten zich inspireren door het Nederlandse Wit-Gele Kruis. De oprichting van het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen is een feit.
1947
De eerste Wit-Gele Kruis auto rijdt rond in Pittem. Daarvóór verplaatsten de verpleegkundigen zich te voet, met de fiets, of uitzonderlijk met de bromfiets.
1964
De oprichting van het Wit-Gele Kruis Limburg.
1995
In de tweede helft van de jaren 90 gaan de Vlaamse en Waalse Wit-Gele Kruisverenigingen elk hun eigen weg. De Vlaamse Wit-Gele Kruisprovincies vormen samen het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen. De provincies hebben elk hun autonomie. Gezamenlijke opdrachten worden toevertrouwd aan de Vlaamse Federatie in Brussel.
1938
Enkele maanden na de stichting in Gent wordt in Brugge een tweede Wit-Gele Kruisafdeling opgericht. Andere afdelingen over de rest van het land volgen snel.
1950-60
In de jaren 50 en 60 kent het Wit-Gele Kruis een grote groei, o.a. door de ondertekening van het Nationaal Protocol met de christelijke ziekenfondsen en Caritas Catholica.
1967
De oprichting van Wit-Gele Kruis Brabant. In 1998 wordt door de opsplitsing van Brabant het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant opgericht.
2007
Het Wit-Gele Kruis bestaat 70 jaar. In samenwerking met het KADOC KU Leuven publiceren we het boek ‘Het Wit-Gele Kruis 1937-2007’.
1940
Ondanks de moeilijke werkomstandigheden maakt het Wit-Gele Kruis tijdens WOII een duidelijke groei door. In de jaren 40 integreerden we een aantal afdelingen in een Nationale Federatie.
1963
Het Nationaal Protocol vormt de aanleiding voor de oprichting van negen provinciale vzw‘s.
1970
De oprichting van het Wit-Gele Kruis van Antwerpen.
2012
Het Wit-Gele Kruis bestaat 75 jaar en blijft continu inspelen op tal van maatschappelijke, demografische en medische evoluties. Meer en meer nemen we een coördinerende rol op in het zorgverhaal. Als meest nabije zorgverstrekker staan we in voor totaalzorg.