Wortelstamppot met spekjes

26 mei 2016
4 december 2023

Oudere mensen eten soms te weinig of niet voldoende gevarieerd waardoor de kans reëel is dat ze ondervoed raken. Dit recept is bedoeld voor mensen met ondervoeding of een verhoogd risico op ondervoeding, vastgesteld door de behandelende arts of door een verpleegkundige in overleg met de arts.

Ingredienten voor 4 personen

1 kg aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
700 g wortelen, geschraapt en in stukjes gesneden
400 g spek, in kleine stukjes gesneden
2 eieren
200 g roomkaas
200 ml volle melk, opgewarmd
Peper en zout
Een zakje slamix
Vinaigrette

Bereiding

  1. 1

    Kook de aardappelen en giet ze af. Doe dat eveneens met de wortelen.

  2. 2

    Bak de spekblokjes en houd ze apart.

  3. 3

    Meng het ei met de roomkaas.

  4. 4

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

  5. 5

    Pureer de aardappelen met de wortelen en de melk. De puree hoeft niet helemaal fijn gemaakt te worden.

  6. 6

    Meng er de helft van de spekjes onder.

  7. 7

    Meng ook de helft van het roomkaasmengsel onder de puree.

  8. 8

    Kruid met peper en zout.

  9. 9

    Schep de puree in een ovenschotel en verdeel er de rest van het roomkaasmengsel over.

  10. 10

    Plaats ongeveer een kwartiertje in de oven.

Voedingswaarden

Energie: 4171 kJ / 995 kcal
Eiwitten: 28,80g
Vetten: 72,40g
waarvan verzadigd: 31,33g
Koolhydraten: 54.50g
waarvan suiker: 17,70g
Vezels: 9,10g
Natrium: 0,78g