COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Hygiënische zorg ((haren) wassen, klaarmaken voor dag & nacht,...)

Hygiënische zorg

Heb je hulp nodig bij je dagelijkse verzorging? Het Wit-Gele Kruis helpt je met hygiënische zorg volgens je zorgbehoefte en waarbij jij je comfortabel voelt.

Onze aanpak
0
onze aanpak op het vlak van thuisverpleging

Samen met jou bekijken we je zorgvraag en zoeken we een passende oplossing. In overleg met jou, je mantelzorger, je arts en andere zorgverleners bieden we een antwoord op je noden & verwachtingen en proberen we toekomstige problemen te voorkomen. Thuisverpleging bij het Wit-Gele Kruis gaat verder dan enkel het verpleegtechnische aspect. We hebben oog voor je totale situatie en kunnen je, waar nodig in samenwerking met andere zorgpartners, helpen om zelfstandig en zelfredzaam thuis te blijven wonen.

Een Wit-Gele Kruisverpleegkundige maakt deel uit van een klein zorgteam. Dankzij het elektronisch verpleegdossier zijn jouw vertrouwde verpleegkundigen op de hoogte van je situatie. Zo staat er altijd iemand voor je klaar, elke dag, de klok rond.

Je thuisverpleegkundige heeft een brede kennis en schoolt zich continu bij. Voor specifieke zorgen of vragen kan ze altijd voor ondersteuning terecht bij gespecialiseerde collega’s (referentieverpleegkundigen). Zij geven de vaste verpleegkundige advies en komen na overleg ook langs bij je thuis.

Welke zorgen?
0

Hygiënische zorg kan onder meer omvatten

 • klaarmaken voor de dag en de nacht o.a.
  • aan- en uitkleden
  • verversen incontinentiemateriaal
  • functionele houding geven (bv. met een tillift)
 • (haren) wassen
 • mondverzorging
 • opvolgen van problemen bij huid & nagels
 • reinigen van prothesen & sondes

In overleg met mantelzorger en de patiënt spreken we af wie welke taken opneemt. Bij hygiënische zorg proberen we altijd de zelfredzaamheid van de patiënt te stimuleren. Indien nodig geven we ook advies over hulpmiddelen die de veiligheid en het comfort van de patiënt verbeteren en de hygiënische verzorging kunnen vergemakkelijken. Denk hierbij aan een hoog-laag bed of een tillift.

De hygiënische zorg is voor de verpleegkundige en zorgkundige ook een aanleiding om zorgnoden te detecteren en oplossingen voor te stellen.

Kies jouw provincie voor meer informatie

Kies jouw provincie voor meer informatie

Bekijk ook

Gezinszorg verzorgende

Gezinszorg

Een verzorgende van een dienst gezinszorg 'Beter Thuis' helpt je met je persoonlijke verzorging.

 

© 2021 Wit-Gele Kruis