Intraveneuze antibioticatherapie aan huis
Er zijn heel wat voordelen aan intraveneuze antibioticatherapie aan huis. Patiënten kunnen in hun vertrouwde omgeving blijven en in sommige situaties zelfs hun job blijven uitoefenen. Daarnaast is er minder kans op ziekenhuisinfecties.
Onze aanpak
Het Wit-Gele Kruis heeft jarenlange ervaring in het toedienen van intraveneuze (IV) antibiotica. Iedereen kan thuis intraveneus antibiotica toegediend krijgen mits:
- toestemming van de patiënt na afstemming met de huisarts
- toestemming van de behandelende arts in het ziekenhuis
De therapie kan ook op andere locaties worden toegediend, zoals in een woonzorgcentrum, herstelverblijf of voorziening voor personen met een handicap. Toediening in een verpleegpost kan echter niet tenzij het niet onder nomenclatuur van thuishospitalisatie valt.
- De behandeling met IV antibiotica wordt steeds opgestart in het ziekenhuis. Hier krijgt de patiënt zijn eerste twee toedieningen, als deze zonder problemen verlopen, kan thuishospitalisatie opgestart worden.
- Bij de opstart van een behandeling thuis neemt het zorgteam van het ziekenhuis contact op met de verantwoordelijke binnen de regio voor thuishospitalisatie. Hiervan vindt u de contactgegevens hieronder terug.
- De thuisbehandeling gebeurt altijd in nauw overleg met de gespecialiseerde arts en de huisarts van de patiënt. Het zorgteam van het ziekenhuis coördineert de thuishospitalisatie.
- De verantwoordelijke afdeling zorgt ervoor dat de toedieningen ingepland worden bij een thuisverpleegkundige met de nodige competenties.
- Het aanschakelmoment bij een continu infuus of de aanschakelmomenten bij meerdere toedieningen per dag worden vastgelegd in overleg met het ziekenhuis en de patiënt. Het team houdt zich tijdens de verdere behandeling aan deze tijdstippen, tenzij er wijzigingen komen in de behandeling.
- De ziekenhuisapotheker levert de geneesmiddelen aan.
- De thuisverpleegkundige informeert patiënt en familie bij het eerste bezoek over het verloop van de behandeling, mogelijke problemen en bereikbaarheid.
- De patiënt kan bij problemen ook tijdens de nacht een beroep doen op de thuisverpleegkundige (24/24 -7/7).
- De behandeling wordt uitgevoerd op basis van het bestaande protocol dat opgesteld is door het zorgteam van het ziekenhuis.
In het elektronisch verpleegdossier van de patiënt noteren de thuisverpleegkundigen:
- parameters en observaties, zoals:
- de controle van het insteekpunt van de katheter op tekens van infectie
- eventuele nevenwerkingen van de antibiotica
- dagelijks een infusieschema met dosis en snelheid van de toegediende antibiotica
- afwijkingen op het protocol
Voor de behandelende arts in het ziekenhuis is het zeer zinvol om het verloop van de gezondheidstoestand van de patiënt thuis te volgen. Communicatie is dus cruciaal binnen thuishospitalisatie. De arts blijft vanop afstand op de hoogte via het elektronisch verpleegdossier en via telefonisch contact met de thuisverpleegkundige.
Ook de huisarts wordt betrokken bij de opmaak van het zorgplan en kan door de behandelende arts in het ziekenhuis gecontacteerd worden bij problemen.
De huisarts en patiënt/mantelzorger kunnen alles opvolgen via mijnWGK (via website of app).
Alle thuisverpleegkundigen die deze zorgen toedienen zijn opgeleid om deze gespecialiseerde zorg thuis uit te voeren. Via skillslabs leren ze op simulatiemateriaal (thorax met katheter, prikarmen …):
- het aanleren van correcte voorbereiding voor de toediening
- het veilig en steriel manipuleren van katheters
- het aan- en loskoppelen van perfusies
- het spoelen van katheters
Meer info?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Sed ad bona praeterita redeamus. Non laboro, inquit, de nomine.
Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate.
Quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Sed ad bona praeterita redeamus.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate.
Deze informatie is afhankelijk van je locatie
Geef je locatie in zodat we je zo goed mogelijk kunnen helpen. Let op dat je de locatie van de zorg opgeeft als die niet hetzelfde is als je huidige locatie.
Wit-Gele Kruis van Antwerpen vzw
014-24 24 24 (24u/24u)
info@wgkantwerpen.be
Wit-Gele Kruis Limburg vzw
089-30 08 80 (24u/24u)
info@limburg.wgk.be
Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen vzw
050-63 40 00 (24u/24u)
info@wgkwvl.be
Contactgegevens
- ELZ Gent - Meetjesland: gespecialiseerdteam.noord@wgkovl.be - 09-265 68 69
- ELZ Waasland - Dender - Scheldekracht: gespecialiseerdteam.oost@wgkovl.be - 09-265 68 60
- ELZ Vlaamse Ardennen - Panacea - Aalst - Dender Zuid - Schelde - Leie: gespecialiseerdteam.zuid.west@wgkovl.be - 09-265 68 73