URL : https://www.witgelekruis.be/vroedvrouwenteam-antwerpen

Vroedvrouwenteam Antwerpen

Op zoek naar een enthousiast vroedvrouwenteam? Wij ondersteunen je zowel tijdens als na de zwangerschap. Belangrijke praktische informatie vind je hieronder. 

Tijdens je zwangerschap

prenataal bezoek

Wist je dat je prenataal recht hebt op enkele bezoeken van een vroedvrouw? Je kan bij ons team terecht voor pre- en postnatale begeleiding.

Je kan de medische controles bij je gynaecoloog afwisselen met huisbezoeken door je vroedvrouw. We plannen deze bezoeken meestal in rond 16, 24 en 32 weken. Je vroedvrouw:

  • controleert je bloeddruk 
  • volgt de groei van je baarmoeder 
  • voert (wanneer nodig) een urinecontrole uit 
  • beluistert na 12 weken de harttonen 
  • voert de suikertest uit (op vraag van de gynaecoloog) 

Het is je vaste vroedvrouw die bij je aanklopt voor een eerste bezoek. Naast de medische controle, hebben jullie het over de zwangerschap, borstvoeding, bevalling en periode na de geboorte. Je krijgt heel wat informatie. Er worden ook enkele administratieve gegevens verzameld.

Let op, we kunnen deze afspraken niet inplannen op een dag waarop je ook een afspraak met je gynaecoloog of vroedvrouw in het ziekenhuis hebt. Doen we dit wel, dan wordt het huisbezoek  van onze vroedvrouw niet terugbetaald door de mutualiteit.

Harttonen Tanja

Ontmoet je jouw vroedvrouw graag al eens tijdens de zwangerschap zonder verdere prenatale begeleiding, dan kan dit ook. Tijdens zo'n huisbezoek leer je de vroedvrouw kennen, beluisteren jullie de harttonen, wordt de bloeddruk gemeten, starten we het dossier op... Er is ook ruimte om vragen te stellen over je zwangerschap, bevalling of het ouderschap. Bel naar 014-24 24 14 of mail naar vroedvrouwenteam@wgkantwerpen.be om een prenataal bezoek vast te leggen. Samen gaan we op zoek naar een passend moment. De avond voor het bezoek krijg je een sms met het richtuur.

Na de zwangerschap

De eerste vijf dagen na de geboorte komt je vroedvrouw dagelijks langs, ook in het weekend en op feestdagen. Je vroedvrouw is een vertrouwenspersoon waar je op kan rekenen tijdens deze speciale periode. Je hele wereld staat opeens op z'n kop. Daar komen veel geluksmomentjes, maar ook heel wat uitdagingen bij kijken. Jouw vroedvrouw beantwoordt al je vragen over het prille ouderschap, maar heeft ook oog voor partners, zussen, broers en zelfs huisdieren. 

We werken nauw samen met andere zorgverleners en diensten. Denk aan Kind & Gezin, je huisarts, je kinderarts ... Wanneer nodig, verwijst je vroedvrouw jou door naar de juiste persoon. 

Je vroedvrouw staat ook in voor de medische verzorging van zowel jou en je baby.

Medische opvolging mama

  • Baarmoeder
  • Bloedverlies
  • Herstel mama 
  • Bloeddruk

Medische opvolging baby

  • Hielprik 
  • Gewichtsopvolging 
  • Navelverzorging
  • Controle temperatuur

Verder kan je voor de begeleiding van (borst)voeding bij haar terecht. Al onze vroedvrouwen kregen een uitgebreide opleiding over borstvoeding. Daarnaast hebben we ook enkele lactatiekundigen in ons team. Zij worden ingeschakeld wanneer er moeilijkheden zijn bij het geven van borstvoeding. Lactatiekundigen kunnen je helpen bij het afkolven, borstvoeding wanneer je weer gaat werken, baby'tjes die de fles weigeren...

Na de vijfde dag bekijkt de vroedvrouw samen met jou de planning van de opvolgende bezoeken. Jullie kijken naar wat er nodig is binnen jullie kersverse gezin. Onze vroedvrouwen kunnen langskomen tot de eerste verjaardag van je kleine spruit. 

Hoeveel kost het?

Onze vroedvrouwen zijn geconventioneerd. Dat wil zeggen dat we bepaalde afspraken moeten nakomen, ook in kader van de kosten die we aanrekenen. 

Ben je aangesloten bij een ziekenfonds? Dan factureren we de kosten rechtstreeks aan je ziekenfonds. Dit heet het 'derdebetalerssysteem'. 

Ben je privé verzekerd? Dan betaal jij de kosten aan het Wit-Gele Kruis. Je ontvangt een getuigschrift voor verstrekte hulp waarmee je de kosten eventueel kan terugvorderen bij je verzekering.

Extra hulp in huis

Je kan zowel tijdens als na je zwangerschap kraamzorg inzetten. De kraamverzorgende komt bij je langs om het hele gezin te ondersteunen. Voor medische ondersteuning val je wel nog steeds terug op je vroedvrouw. Wat de kraamverzorgende dan wel doet? 

  • Ondersteuning bij de verzorging van je baby (tips over voeding, samen de baby een badje geven...)
  • Huishoudelijke taken zoals koken, boodschappen doen, bedden verschonen...
  • Zorg voor andere kinderen 
  • Luisterend oor bieden voor mama of partner 
  • ...

De taken die de kraamverzorgende opneemt verschillen van gezin per gezin. Afhankelijk van wat jouw gezin nodig heeft, wordt het takenpakket bepaald.

Je vraagt kraamzorg best aan vanaf de zesde zwangerschapsmaand. Wordt er op voorhand een dossier aangemaakt voor jou, dan kan de kraamverzorgende de dag na dat je thuiskomt van het ziekenhuis al langskomen. Ook in het weekend en op feestdagen komt kraamzorg langs. 

Je betaalt een uurtarief op basis van het netto gezinsinkomen. Deze tarieven zijn vastgelegd door de Vlaamse Overheid. Sommige ziekenfondsen of verzekeringen bieden een tegemoetkoming. 

Ons vroedvrouwenteam heeft enkele vaste partners voor kraamzorg

Ferm (provincie Antwerpen)
Familiehulp (provincie Antwerpen)
Gezinszorg Villers vzw
  • Waar? Antwerpen stad, Berchem, Berendrecht, Borgerhout, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Deurne, Ekeren, Gooreind, Hoboken, Kapellen, Lillo, Malle, Merksem, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wilrijk, Wommelgem, Wuustwezel, Zandvliet 
  • Contact
  • Website: www.villersvzw.be
Thuiszorg Vleminckveld