URL : https://www.witgelekruis.be/artikel/eerste-hulp-bij-thuisongevallen
Foto brandwonde Foto brandwonde

Eerste hulp bij thuisongevallen

Nathalie Ghequiere
Redacteur Gezond Thuis
20 november 2023
6 december 2023

Zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis blijven wonen? Daarvoor kan je op onze hulp rekenen. Toch is het goed om ook zelf je welzijn en gezondheid te bewaken. Met de tips van onze expert kan je in drie noodsituaties thuis zelf al enkele belangrijke stappen ondernemen. 

Foto Nathalie Taghon
Wie is ...

Nathalie Taghon

  • Stafmedewerker Zorg bij Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen.
  • Volgt zorg- en RIZIV-wetgeving, verpleegtechnieken, materialen en zorginnovatie op.
  • Zet haar schouders onder het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van zorg.

1. Brandwonden

Ga zo snel mogelijk weg van de warmtebron en probeer over de vloer te rollen als ook je kleding vuur vat. Koel de wonde meteen door ze minstens 10 à 20 minuten onder zacht stromend en lauw leidingwater te houden. Dek ze daarna af met een natte, propere handdoek. Raadpleeg zeker een arts zodra de wonde opengaat of blaren ontstaan.

2. CO-intoxicatie of koolstofmonoxide-vergiftiging

Symptomen tijdig herkennen is van levensbelang. De klachten lijken op griepverschijnselen en verdwijnen bij het verlaten van de ruimte: lichte hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, overgeven of vermoeidheid. Herkenbaar? Zet zo snel mogelijk ramen en deuren open, verlaat de ruimte en schakel alle verwarmingstoestellen uit die CO produceren. 

3. Beroerte

Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen voor kortere of langere tijd geen zuurstof meer. Dat veroorzaakt uitvalsverschijnselen en kan grote gevolgen hebben. Verwittig de hulpdiensten bij 
stoornissen in het bewustzijn, verlammingsverschijnselen, verminderd zicht, scheve mond, onsamenhangende spraak of armen die niet meer getild kunnen worden.

 

"Het is van het grootste belang om voorbereid te zijn op noodsituaties thuis of signalen vroeg op te pikken, vooral als het gaat om je gezondheid. Heb je vragen of twijfels, bespreek dat meteen met je thuisverpleegkundige of huisarts."

Tip van de expert
Langer thuis wonen
Zorgen voor anderen
Wondzorg
Zelfzorg