COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Wondzorg en steunkousen

Wondzorg & steunkousen

Kamp je met een kleine of grote, eenvoudige of eerder complexe, chronische of acute wonde? We helpen je graag bij jouw wondverzorging.

Zoek je iemand om je steunkousen aan te doen? Ook daar kan je voor bij ons terecht.

Onze aanpak
0
onze aanpak op het vlak van thuisverpleging

Samen met jou bekijken we je zorgvraag en zoeken we een passende oplossing. In overleg met jou, je mantelzorger, je arts en andere zorgverleners bieden we een antwoord op je noden & verwachtingen en proberen we toekomstige problemen te voorkomen. Thuisverpleging bij het Wit-Gele Kruis gaat verder dan enkel het verpleegtechnische aspect. We hebben oog voor je totale situatie en kunnen je, waar nodig in samenwerking met andere zorgpartners, helpen om zelfstandig en zelfredzaam thuis te blijven wonen.

Een Wit-Gele Kruisverpleegkundige maakt deel uit van een klein zorgteam. Dankzij het elektronisch verpleegdossier zijn jouw vertrouwde verpleegkundigen op de hoogte van je situatie. Zo staat er altijd iemand voor je klaar, elke dag, de klok rond.

Je thuisverpleegkundige heeft een brede kennis en schoolt zich continu bij. Voor specifieke zorgen of vragen kan ze altijd voor ondersteuning terecht bij gespecialiseerde collega’s (referentieverpleegkundigen). Zij geven de vaste verpleegkundige advies en komen na overleg ook langs bij je thuis.

Welke zorgen?
0

Algemene wondzorg

Ben je gevallen, had je een ongeval of heb je een uitgebreide of moeilijk te helen wonde opgelopen? Wij helpen je graag met de opvolging van deze wonde. Samen met je arts bepalen we de verzorgingswijze en welk verbandmateriaal hiervoor nodig is.

De thuisverpleegkundige kan je o.a. helpen met

 • (dagelijkse) wondverzorging en verbandwissel, inclusief de keuze in verbandmateriaal
 • aanbrengen van zalf

Brandwonden

Voor de verzorging van brandwonden en voor begeleiding en ondersteuning kan je bij ons terecht. Het Wit-Gele Kruis werkt samen met de brandwondencentra. Ook als je van het brandwondencentrum komt, kan je een beroep op ons doen.

0

Postoperatieve wonden

Postoperatieve wonden ontstaan na een chirurgische ingreep. Elk wondtype vraagt een aangepaste verzorging.

De thuisverpleegkundige kan je helpen met

 • (dagelijkse) verzorging en verbandwissel
 • aanbrengen van zalf
 • ​verwijderen van hechtingen of wondnietjes
 • vervangen en verwijderen van redon (drain)
 • verzorgen van een externe fixator (stabiliseert een breuk, gewricht of ligament door een frame aan de buitenkant van een arm of been)
 • verzorgen van een amputatiewond​

Oncologische wonden

De verzorging van een oncologische wonde gaat verder dan enkel de (dagelijkse) wondverzorging zelf. We ondersteunen en begeleiden jou en je mantelzorger ook tijdens je ziekte en we bekijken hoe we je comfort kunnen verbeteren.

0

Diabetische voet

Als diabetespatiënt heb je een verhoogd risico op letsels en afwijkingen aan de voeten.

Samen met alle betrokken hulp- en zorgverleners zorgt het Wit-Gele Kruis voor

 • preventie
 • vroegtijdig observeren van alarmsignalen
 • wondzorg
 • totale diabeteszorg
 • indien nodig, tijdig doorverwijzen naar een erkende diabetische voetkliniek
Getuigenis
0

 

0

Duivenliefhebber Raoul had na een fietsongeval een wonde aan zijn been die moeilijk genas. Raoul: “Ik ben stomweg gevallen met de fiets. Na een tijdje ben ik naar de dokter gegaan omdat het niet beterde.” Nu komen de verpleegkundigen en de referentieverpleegkundige wondzorg van het Wit-Gele Kruis hem verzorgen. “Als ik de kans krijg om hen complimenten te geven, doe ik dat graag.”

Kies jouw provincie voor meer informatie

Kies jouw provincie voor meer informatie

Bekijk ook

Hulpmiddelen om doorligwonden te voorkomen o.a. drukverlagend zitkussen, Tempur matras, alternating matras

Doorligwonden

Door lang in eenzelfde houding te liggen of zitten, kunnen er doorligwonden ontstaan. Een drukverlagend zitkussen of een alternating matras zijn enkele voorbeelden van oplossingen hiervoor.

Medicatie

Medicatie voorbereiden en toedienen

Een correcte inname van je medicatie - de dosis en het tijdstip van inname - zijn belangrijk. Wij zetten medicatie voor je klaar, geven jou de voorgeschreven inspuitingen, dienen medicatie toe via de sonde of helpen jou bij de voorbereiding ervan.

Praktische informatie over een zorgaanvraag, de verzorging of kosten & tegemoetkomingen

Praktische informatie

Wie kan een beroep doen op het Wit-Gele Kruis en wanneer? Hoeveel kost thuisverpleging? Wat moet je voorzien? Een antwoord op al je praktische vragen.

Wondzorg & steunkousen in uw stad

© 2021 Wit-Gele Kruis