Foto oncologiepatiënt
Foto oncologiepatiënt

Verzorging bij kanker

Onze verpleegkundigen en zorgkundigen zijn opgeleid om patiënten met kanker thuis de zorgen toe te dienen die ze nodig hebben. Dankzij een goede samenwerking met andere zorgpartners (ziekenhuis, huisarts,…) moet je minder vaak naar het ziekenhuis. Dit verhoogt je comfort aanzienlijk. Ook met je vragen en bezorgdheden kan je steeds bij ons terecht. 

Hoe kunnen we jou helpen?

Chemo thuis opvolgen en afkoppelen

Na de opstart in het ziekenhuis kan de verdere behandeling (chemotherapie) soms ook gewoon thuis plaatsvinden via een klein pompje. Onze thuisverpleegkundigen volgen de toediening op en koppelen deze ook af. 

Katheterzorg

Bij langdurige toediening van medicatie via de bloedbaan kan je arts een katheter plaatsen. Enkele veel voorkomende katheters zijn: poortkatheter (Port-a-Cath®), PICC-katheter, midlines,… Onze verpleegkundigen zijn opgeleid om deze katheters thuis op te volgen. 

Hulp bij sondevoeding

Als je niet kunt, mag of wilt eten maar wel een goed werkende spijsvertering hebt, kun je in aanmerking komen voor sondevoeding thuis met de hulp van een thuisverpleegkundige. 

Hulp bij parenterale/TPN voeding

Wanneer eten niet meer mogelijk is of ontoereikend is en je een slechte spijsvertering hebt, kan de arts parenterale voeding (TPN) voorschrijven. Je thuisverpleegkundige kan je daarbij helpen. 

Hulp bij pijnmedicatie

Als de pijnmedicatie niet of onvoldoende via de gewone toedieningswegen wordt opgenomen, kan de arts beslissen om een slangetje ter hoogte van het ruggenmerg in te brengen (epiduraal/intrathecaal) of onderhuids (subcutaan). 

Plaatsen van of toezicht op perfusie

Soms krijg je geneesmiddelen via een infuus rechtstreeks in het bloed. Je thuisverpleegkundige kan dit infuus plaatsen en opvolgen. 

Verzorging oncologische wonden

Oncologische wonden ontstaan door de ziekte zelf of door de behandeling van deze ziekte. De verzorging van een oncologische wonde gaat verder dan enkel de (dagelijkse) wondzorg zelf. We ondersteunen en begeleiden jou en je omgeving ook tijdens je ziekte en we bekijken hoe we je comfort kunnen verbeteren. 

Steun

Je kan aan onze verpleegkundigen en zorgkundigen alle vragen stellen, bezorgdheden uiten … Zo kunnen zij je in deze moeilijke periode extra steunen. 

 

Praktisch

Hoeveel kost het?

Het Wit-Gele Kruis factureert jouw verzorging rechtstreeks aan je ziekenfonds. Daarom hebben we voor de meeste zorgen een doktersvoorschrift nodig. Alleen zo betaalt je ziekenfonds de toegediende zorgen aan ons terug. 

De wet bepaalt dat een beperkt aantal zorgen niet terugbetaald worden. Hiervoor vragen we een vergoeding. Informeer ernaar bij je zorgaanvraag.

Lees meer over de prijs van thuisverpleging en eventuele tegemoetkomingen

Waar kan de verzorging doorgaan?

De ‘thuis’ in ‘thuisverpleging’ is een rekbaar begrip. We kunnen je ook op een andere locatie (school, werk, op vakantie, …) komen verzorgen. Daarnaast kan je ook in verschillende verpleegposten van het Wit-Gele Kruis terecht. 

Lees meer over de locatie van je zorg.

Wanneer kan de zorg doorgaan?

We zijn er voor jou elke dag, de klok rond. Ook tijdens de weekends en op feestdagen. Afhankelijk van de zorgnood bepalen we samen met jou het tijdstip. Indien het nodig is, staat er ook een verpleegkundig nachtteam voor je klaar. 

Lees meer over het tijdstip van de zorg.

Contacteer het Wit-Gele Kruis in jouw buurt

Of bekijk alle locaties

Waarom Wit-Gele Kruis?

  • 24/7 bereikbaar 
  • Specialisten in verzorging bij kanker ondersteunen de verpleegkundigen 
  • Je zorg is altijd verzekerd, ook tijdens weekends en feestdagen 
Nog vragen of een zorg aanvragen?

Contacteer het Wit-Gele Kruis in jouw buurt

Of bekijk alle locaties

Gerelateerd aan Verzorging bij kanker

Foto medicatie

Medicatie voorbereiden en toedienen

Voeding en chemotherapie: geen behandeling, wel een hulp

"Een periode van ziekte samen kunnen dragen, maakt een enorm verschil."

Verzorging bij kanker in jouw gemeente

© 2023 Wit-Gele Kruis