Foto geestelijke gezondheid en dementie Foto geestelijke gezondheid en dementie

Geestelijke gezondheid en dementie

Het Wit-Gele Kruis biedt ondersteuning bij personen met psychische en/of cognitieve problemen, steeds in overleg met de betrokken zorgpartners. 

Hoe kunnen we jou helpen?

Hulp bij psychische problemen 

Onze thuisverpleegkundigen bouwen met elke patiënt en zijn omgeving een ‘zorgrelatie’ op, ook bij psychisch kwetsbare personen. Dat laat hen toe om de zorg te coördineren op basis van jouw noden. Zo kunnen onze thuisverpleegkundigen 

  • een luisterend oor bieden 
  • structuur brengen 
  • therapietrouw stimuleren (o.a. toezicht op inname medicatie) 
  • een zorgplan opstellen samen met jou, je omgeving en andere zorgpartners 

Hulp bij dementie 

Onze thuisverpleegkundigen begeleiden de patiënt en zijn omgeving doorheen het ziekteproces. Hierbij gaat veel aandacht naar de impact van de ziekte op de patiënt en zijn familie. De samenwerking met andere zorgpartners is hierbij cruciaal. Onze verpleegkundigen bieden patiëntgerichte zorg op maat zodat de patiënt zo lang mogelijk in zijn vertrouwde thuisomgeving kan blijven. 

 

Specialisten 

Binnen het Wit-Gele Kruis hebben wij een team van gespecialiseerde verpleegkundigen met een bijzondere expertise in geestelijke gezondheidszorg en dementie. Zij stellen hun expertise ter beschikking van jou en je omgeving en ondersteunen de collega's die dagelijks of wekelijks de zorg komen verlenen. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Sed ad bona praeterita redeamus. Non laboro, inquit, de nomine.

Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate.

Quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Sed ad bona praeterita redeamus.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate.

Deze informatie is afhankelijk van je locatie

Geef je locatie in zodat we je zo goed mogelijk kunnen helpen. Let op dat je de locatie van de zorg opgeeft als die niet hetzelfde is als je huidige locatie.

Antwerpen

Psychische problemen - therapietrouw

Voor mensen die een psychose hebben doorgemaakt en soms lang in het ziekenhuis hebben verbleven is de correcte toediening van een langwerkend antipsychoticum (LWAP) een belangrijke ondersteuning bij hun reactivering en rehabilitatie.

We volgen de therapietrouw van deze patiënten nauw op. Hoe staat de patiënt er tegenover? Is er een risico op stoppen? Dit heeft minder heropnames tot gevolg. We werken hiervoor samen met partners uit de geestelijke gezondheidszorg.

Foto telefoniste

Nabije zorg op afstand
Langer veilig thuis wonen

Iedereen raakt wel eens de tijd uit het oog. Maar mensen met (beginnende) dementie, een verstandelijke handicap of psychische problemen kunnen het besef van tijd ernstig verliezen. Onze dienst ‘Nabije Zorg op afstand’ kan je helpen de agenda te beheren van mensen waarvoor je zorgt.

Herinneringstelefoontjes

Je eigen agenda beheren én die van iemand waar je voor zorgt is niet eenvoudig. Wij kunnen je ondersteunen. Via herinneringstelefoontjes helpen wij om de taken en afspraken van de persoon voor wie je zorgt niet te vergeten. Als mantelzorger/zorgverlener ben jij de agendaregisseur. Jij geeft door wanneer de zorgbehoevende zijn of haar medicatie moet innemen of wanneer hij of zij ergens een afspraak heeft. ‘Nabije zorg op afstand’ doet de rest. Op de aangegeven tijdstippen bellen we de zorgbehoevende en herinneren we hem/haar aan de planning van de dag.

Agenda

Als mantelzorger/zorgverlener bezorg je ons maandelijks de agenda voor de herinneringstelefoontjes (tot één werkdag op voorhand). Onze zorgcentrale voert deze telefoons uit. Als er niet wordt opgenomen, volgt er na enkele minuten een tweede poging. 

Kostprijs

  • Je betaalt 8 euro per maand.

Lees onze folder ‘Nabije zorg op afstand’ - voor patiënten en mantelzorgers en zorgverleners.

Interesse?

Vul het aansluitingsformulier 'Nabije zorg op afstand' in

Limburg

Menos

Wit-Gele Kruis Limburg is een actieve partner binnen het project Menos, een thuisondersteunend samenwerkingsinitiatief voor psychisch kwetsbare ouderen. In dit project werken we samen met OCMW Genk, ZOL, OPZC Rekem, vzw CGG/LITP en de huisartsenvereniging vzw Prometheus.

Menos wil door de intensieve samenwerking tussen de verschillende partners een zorgketen ontwikkelen voor ouderen met psychische problemen of dementie en de mensen die betrokken zijn in hun zorg. Deze zorg moet toelaten dat ouderen met aangepaste hulp en de nodige ondersteuning zolang mogelijk in de vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven.

Meer info

West-Vlaanderen
Vlaams-Brabant

Geestelijke gezondheidszorg: onze aanpak

Onze verpleeg- en zorgkundigen spelen alsmaar meer een rol in de zorgverlening bij psychisch kwetsbare patiënten. Zij kunnen hiervoor rekenen op de ondersteuning door referentieverpleegkundigen geestelijke gezondheidszorg. De referentieverpleegkundigen coachen hen bij het herstelgericht werken en het ondersteunen van de specifieke noden en behoeften van patiënten met een psychische kwetsbaarheid. Het hele team streeft ernaar om het zelfmanagement van kwetsbare patiënten binnen de thuiszorg te optimaliseren in functie van diens mogelijkheden en wensen. Dit alles gebeurt in nauwe samenwerking met de partners binnen het netwerk geestelijke gezondheidszorg.

Specifiek voor patiënten met een chronisch psychiatrische aandoening zoals een bipolaire stoornis of schizofrenie kan een voorschrift voorzien worden door de huisarts voor de medicatievoorbereiding en toediening onder toezicht.

Dementiezorg: onze aanpak

Onze thuisverpleeg- en zorgkundigen bieden een brede dementiezorg. Zij ondersteunen zowel de patiënt, alsook diens omgeving en de mantelzorger(s), die geconfronteerd worden met de aandoening. Omgaan met een persoon met dementie vergt een specifieke aanpak en is verschillend naargelang de aandoening en de fase waarin de persoon met dementie zich bevindt. Het team kan hiervoor beroep doen op de expertise van de referentieverpleegkundigen dementie.

Er kan een dementie-attest aangevraagd worden bij de huisarts voor de toediening van toiletzorg bij patiënten die gedesoriënteerd zijn in tijd en ruimte.

Andere

Praktisch

Hoeveel kost het?

Eén van onze verpleegkundigen bespreekt in een eerste bezoek of tijdens de eerste verzorgingsdagen samen met de patiënt en zijn omgeving wat de zorgnoden zijn. In functie van de aangeboden zorg bespreken we dan de terugbetaalbaarheid door het ziekenfonds.

Lees meer over de prijs van thuisverpleging en eventuele tegemoetkomingen

Waar kan de verzorging doorgaan?

Het Wit-Gele Kruis biedt niet alleen zorg aan huis. Je bent ook welkom in een van onze verpleegposten in jouw buurt. Maak een afspraak en kom langs op het tijdstip dat voor jou past. We kunnen je ook op een andere locatie (school, werk, op vakantie, …) verzorgen. 

Wanneer kan de zorg doorgaan?

We zijn er voor jou elke dag, de klok rond. Ook tijdens de weekends en op feestdagen. Afhankelijk van de zorgnood bepalen we samen met jou het tijdstip. Indien het nodig is, staat er ook een verpleegkundig nachtteam voor je klaar. 

Lees meer over het tijdstip van de zorg.

Een zorg of informatie aanvragen?


Wat is de locatie van de zorg?

Client Coordinates

Waarom Wit-Gele Kruis?

  • 24/7 bereikbaar 
  • Specialisten in geestelijke gezondheid en dementie ondersteunen de verpleegkundigen 
  • Je zorg is altijd verzekerd, ook tijdens weekends en feestdagen 

Nuttige links

Het Wit-Gele Kruis draait om mensen

Het is een uitdaging om in elk contact aandacht te hebben voor het psychosociale luik. Toch vind ik het belangrijk om extra tijd te creëren voor de patiënten die het moeilijk hebben.
 

Foto Stephanie
Stéphanie, referentieverpleegkundige geestelijke gezondheidszorg
referentieverpleegkundige geestelijke gezondheidszorg

Geestelijke gezondheid en dementie in jouw gemeente