COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Geestelijke gezondheid en dementie

Geestelijke gezondheid en dementie

Het Wit-Gele Kruis biedt ondersteuning bij mensen met psychische en/of cognitieve problemen. De thuisverpleegkundige helpt structuur aan te brengen bij dagelijkse activiteiten en signaleert problemen aan de huisarts en andere betrokken zorgverleners.

0

Psychische problemen

Onze thuisverpleegkundigen bouwen met elke patiënt en zijn omgeving een ‘zorgrelatie’ op. Zo ook bij psychisch kwetsbare personen. Dat laat hen toe om de zorg te coördineren op basis van de noden van de patiënt. De thuisverpleegkundigen kunnen op die manier:

  • structuur brengen
  • therapietrouw stimuleren
  • een zorgplan opstellen samen met de patiënt en andere zorgverleners

Ze krijgen hierbij de ondersteuning van onze verpleegkundigen met een specialisatie in geestelijke gezondheidszorg.

0

Dementie

Dementie uit zich in een achteruitgang van de hersenfuncties. De ziekte kent vaak een sluipend verloop. Meestal is er al een tijd iets aan de hand waardoor het leven van de patiënt en zijn omgeving grote veranderingen kunnen ondergaan. Niet alleen de patiënt, maar ook de familie heeft extra aandacht en begeleiding nodig.

De eerste signalen zijn

  • slechter geheugen
  • verandering van stemming & gedrag
  • weinig oriënteringsvermogen (tijd & ruimte)

Aandacht voor patiënt en familie

Onze verpleegkundigen begeleiden de patiënt en zijn omgeving doorheen het ziekteproces. Hierbij gaat veel aandacht naar de impact van de ziekte op de patiënt en zijn familie. De samenwerking met de huisarts en andere zorgverleners is hierbij cruciaal. Daarnaast werkt het Wit-Gele Kruis ook samen met de cel ‘Vermiste personen'.

Externe links rond dementie

Kies jouw provincie voor meer informatie

Kies jouw provincie voor meer informatie

Bekijk ook

Sleutelkastje

Sleutelkastje

Het sleutelkastje is een kluisje aan de buitenkant van de woning waarin je de huissleutel veilig opbergt. Je verpleegkundige kan deze sleutel gebruiken om je woning binnen te geraken.

Personenalarm en zorgcentrale

Altijd iemand die klaarstaat als het echt nodig is, dat is de Zorgcentrale. Met een personenalarm ben je slechts één druk op de knop verwijderd van onze verpleegkundigen. Zo is je veiligheid op elk moment gegarandeerd.

© 2021 Wit-Gele Kruis