COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Stoma

Stoma

Een stoma is een kunstmatig aangelegde uitgang of opening. Wanneer bijv. je stoelgang of urine niet meer via de natuurlijke manier je lichaam kan verlaten, dan wordt er een stoma geplaatst (bijvoorbeeld na een operatie aan de darmen). Ter hoogte van je stoma wordt dan een opvangsysteem gekleefd om je ontlasting op te vangen.

0

Welke types stoma’s bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten stoma's, afhankelijk van de plaats in het lichaam (urinewegen, maag- en darmstelsel, luchtwegen):

  • Een urostoma of urinestoma is een stoma die wordt gemaakt wanneer je blaas wordt weggehaald of niet goed meer werkt en je urine je lichaam niet meer op een natuurlijke manier kan verlaten (vb bij blaaskanker). De stoma is gemaakt van een stukje dunne darm waardoor er een verbinding tussen de blaas en de buikwand wordt gecreëerd.
  • Een ileostoma of dunnedarmstoma is een kunstmatige uitgang ter hoogte van je dunne darm. Als je stoelgang niet meer via een natuurlijke weg je lichaam kan verlaten omdat een stuk van je dikke darm is weggehaald, of een stuk van de dunne darm, dan wordt een ileostoma geplaatst (bijvoorbeeld bij darmkanker, ziekte van Crohn, incontinentie).
  • Een colostoma of dikkedarmstoma is een kunstmatige uitgang ter hoogte van je dikke darm. Als je dikke darm gedeeltelijk weggehaald is en je stoelgang niet meer via een natuurlijke weg je lichaam kan verlaten, dan krijg je een colostoma (bijvoorbeeld bij darmkanker, ziekte van Crohn, incontinentie).
  • Een gastrostoma of maagstoma is een kunstmatige uitgang die via je buikwand naar je maag loopt. Een gastrostoma wordt geplaatst als je al lange tijd afhankelijk bent van een maagsonde of als je veel last hebt van je maagsonde. In je gastrostoma wordt een PEG-sonde geplaatst, die dezelfde functie heeft als je maagsonde maar comfortabeler is. 
  • Een nefrostoma is een stoma van de nier. Als je urine niet meer op natuurlijke manier van de nieren naar de blaas kan, wordt er een katheter in het nierbekken aangebracht die de urine afvoert naar een externe urinezak.
  • Een tracheostomie is een opening in de luchtpijp, In de opening kan een canule of pijpje geplaatst worden. Zo kan je vlotter ademen.

Verpleegkundige stomazorg

Wij staan klaar voor:

  • de verzorging en wondzorg van de (niet-)geheelde stoma/stomie
  • hulp bij het aanbrengen en verwijderen van het opvangmateriaal
  • ondersteuning en advies
  • educatie

Daarnaast kan er ook een beroep gedaan worden op referentieverpleegkundigen stomazorg, die in overleg met je arts, advies geven bij de opstart van je zorgen en bij problemen.

 

Kies jouw provincie voor meer informatie

Kies jouw provincie voor meer informatie

© 2021 Wit-Gele Kruis