Stoma
Een stoma is een kunstmatig aangelegde uitgang of opening. Wanneer bijvoorbeeld je stoelgang of urine niet meer via de natuurlijke manier je lichaam kan verlaten, wordt er een stoma geplaatst (bijvoorbeeld na een operatie aan de darmen). Ter hoogte van je stoma wordt dan een opvangsysteem gekleefd om je stoelgang of urine op te vangen.
Welke types stoma’s bestaan er?
Er bestaan verschillende soorten stoma's, afhankelijk van de plaats in het lichaam (urinewegen, maag- en darmstelsel, luchtwegen).
Urostoma
Een urostoma of urinestoma is een stoma die wordt aangelegd wanneer je blaas wordt weggehaald of niet goed meer werkt en je urine je lichaam niet meer op een natuurlijke manier kan verlaten (bijvoorbeeld bij blaaskanker). De stoma is gemaakt van een stukje dunne darm waardoor er een verbinding tussen de blaas en de buikwand wordt gecreëerd.
Ileostoma
Een ileostoma of dunnedarmstoma is een kunstmatige uitgang ter hoogte van je dunne darm. Als je stoelgang niet meer via een natuurlijke weg je lichaam kan verlaten omdat een stuk van je dikke darm is weggehaald, of een stuk van de dunne darm, wordt een ileostoma geplaatst (bijvoorbeeld bij darmkanker, ziekte van Crohn, incontinentie).
Colostoma
Een colostoma of dikkedarmstoma is een kunstmatige uitgang ter hoogte van je dikke darm. Als je dikke darm gedeeltelijk weggehaald is en je stoelgang niet meer via een natuurlijke weg je lichaam kan verlaten, krijg je een colostoma (bijvoorbeeld bij darmkanker, ziekte van Crohn, incontinentie).
Gastrostoma
Een gastrostoma of maagstoma is een kunstmatige uitgang die via je buikwand naar je maag loopt. Deze stoma wordt geplaatst als je al lange tijd afhankelijk bent van een maagsonde of als je veel last hebt van je maagsonde. In je gastrostoma wordt een PEG-sonde geplaatst, die dezelfde functie heeft als je maagsonde maar comfortabeler is.
Nefrostoma
Een nefrostoma is een stoma van de nier. Als je urine niet meer op natuurlijke manier van de nieren naar de blaas kan, wordt er een katheter in het nierbekken aangebracht die de urine afvoert naar een externe urinezak.
Tracheostomie
Een tracheostomie is een opening in de luchtpijp. In de opening kan een canule of pijpje geplaatst worden. Zo kan je vlotter ademen.
Hoe kunnen we jou helpen?
Onze thuisverpleegkundigen staan klaar voor:
- de verzorging en wondzorg van de (niet-)geheelde stoma/stomie
- hulp bij het aanbrengen en verwijderen van het opvangmateriaal
- ondersteuning en advies
- educatie
Daarnaast staan er ook gespecialiseerde verpleegkundigen stomazorg stand-by. In overleg met je arts geven zij advies bij de opstart van je zorgen en bij problemen.
Praktisch
Het Wit-Gele Kruis factureert jouw verzorging rechtstreeks aan je ziekenfonds. Daarom hebben we voor een beperkt aantal zorgen een doktersvoorschrift nodig. Alleen zo betaalt je ziekenfonds de toegediende zorgen aan ons terug. Informeer ernaar bij je zorgaanvraag.
Meer over de prijs van thuisverpleging en eventuele tegemoetkomingen.
Het Wit-Gele Kruis biedt niet alleen zorg aan huis. Je bent ook welkom in een van onze verpleegposten in jouw buurt. Maak een afspraak en kom langs op het tijdstip dat voor jou past. We kunnen je ook op een andere locatie (school, werk, op vakantie, …) verzorgen.
We zijn er voor jou elke dag, de klok rond. Ook tijdens de weekends en op feestdagen. Afhankelijk van de zorgnood bepalen we samen met jou het tijdstip. Indien het nodig is, staat er ook een verpleegkundig nachtteam voor je klaar.
Lees meer over het tijdstip van de zorg.
Een zorg of informatie aanvragen?
Wat is de locatie van de zorg?
Waarom Wit-Gele Kruis?
- 24/7 bereikbaar
- Specialisten in stomazorg ondersteunen de verpleegkundigen
- Je zorg is altijd verzekerd, ook tijdens weekends en feestdagen