

Sondes en katheters
Sondes en katheters zijn buisjes die in het lichaam ingebracht worden voor het toedienen of verwijderen van bepaalde vloeistoffen. Onze thuisverpleegkundigen zijn opgeleid in de verschillende toepassingsmogelijkheden hiervan.
Sonde inbrengen en verzorgen
We helpen je bij het inbrengen en verzorgen van je sonde. In bepaalde situaties kunnen we de sondagetechniek aan jou of je mantelzorger aanleren. Je thuisverpleegkundige geeft je ook advies over hoe je infecties kan voorkomen en welk materiaal terugbetaald wordt.
Sondevoeding
Sondevoeding is vloeibaar en bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, water, mineralen en vitamines.
Alles over sondevoeding thuis »
Parenterale voeding (TPN)
Parenterale voeding (TPN) is voeding via de bloedbaan. Je arts kan dit voorschrijven wanneer je niet meer (voldoende) kan eten of een slechte spijsvertering hebt. Je thuisverpleegkundige zal jou daarbij helpen.
Katheters voor langdurig gebruik
Bij langdurige toediening van medicatie via de bloedbaan kan je arts een katheter plaatsen. Hierlangs wordt medicatie gemakkelijker en veiliger toegediend. Enkele veel voorkomende katheters zijn: poortkatheter (Port-a-Cath®), PICC-katheter, midlines,… Onze verpleegkundigen zijn opgeleid om deze katheters thuis op te volgen.
Hoe verzorgen we jouw katheter thuis? »
Dialyse
Wanneer de nieren onvoldoende werken, kan peritoneale dialyse hun functie overnemen. Er wordt vloeistof in het buikvlies gebracht om afvalstoffen en een teveel aan vocht uit het lichaam te verwijderen.
Blaasspoeling
Bij een blaasspoeling brengen we via een sonde vloeistof (eventueel met geneesmiddel) aan in de blaas waarbij de vloeistof onmiddellijk wegloopt.
Praktisch
Hoeveel kost het?
Het Wit-Gele Kruis factureert jouw verzorging rechtstreeks aan je ziekenfonds. Daarom hebben we voor de meeste zorgen een doktersvoorschrift nodig. Alleen zo betaalt je ziekenfonds de toegediende zorgen aan ons terug.
De wet bepaalt dat een beperkt aantal zorgen niet terugbetaald worden. Hiervoor vragen we een vergoeding. Informeer ernaar bij je zorgaanvraag.
Lees meer over de prijs van thuisverpleging en eventuele tegemoetkomingen.
Waar kan de verzorging doorgaan?
De ‘thuis’ in ‘thuisverpleging’ is een rekbaar begrip. We kunnen je ook op een andere locatie (school, werk, op vakantie,…) komen verzorgen. Daarnaast kan je ook in verschillende verpleegposten van het Wit-Gele Kruis terecht.
Lees meer over de locatie van je zorg.
Wanneer kan de zorg doorgaan?
We zijn er voor jou elke dag, de klok rond. Ook tijdens de weekends en op feestdagen. Afhankelijk van de zorgnood bepalen we samen met jou het tijdstip. Indien het nodig is, staat er ook een verpleegkundig nachtteam voor je klaar.
Lees meer over het tijdstip van de zorg.
Waarom Wit-Gele Kruis?
- 24/7 bereikbaar
- Kennis van meest actuele technieken dankzij continue bijscholing
- Je zorg is altijd verzekerd, ook tijdens weekends en feestdagen
"Patiënten halen regelmatig aan dat het een meerwaarde is dat bepaalde zorgen zoals een suprapubische sonde vervangen of een antibioticakuur krijgen thuis in hun vertrouwde omgeving kunnen plaatsvinden. Blij dat ik als referentieverpleegkundige hieraan kan bijdragen!”
Veerle Vanoverschelde, referentieverpleegkundige pijn- en comfortzorg