Foto sondes en katheters
Foto sondes en katheters

Sondes en katheters

Sondes en katheters zijn buisjes die in het lichaam ingebracht worden voor het toedienen of verwijderen van bepaalde vloeistoffen. Onze thuisverpleegkundigen zijn opgeleid in de verschillende mogelijkheden hiervan. 

Hoe kunnen we jou helpen?

Sonde inbrengen en verzorgen 

We helpen je bij het inbrengen en verzorgen van je sonde. In bepaalde situaties kunnen we de sondagetechniek aan jou of je mantelzorger aanleren. Je thuisverpleegkundige geeft je ook advies over hoe je infecties kan voorkomen en welk materiaal terugbetaald wordt.   

Sondevoeding 

Sondevoeding is vloeibaar en bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, water, mineralen en vitamines. 

Alles over sondevoeding thuis » 

Parenterale voeding (TPN) 

Parenterale voeding (TPN) is voeding via de bloedbaan. Je arts kan dit voorschrijven wanneer je niet meer (voldoende) kan eten of een slechte spijsvertering hebt. Je thuisverpleegkundige zal jou daarbij helpen. 

Meer weten over TPN »

Katheters voor langdurig gebruik 

Bij langdurige toediening van medicatie via de bloedbaan kan je arts een katheter plaatsen. Hierlangs wordt medicatie gemakkelijker en veiliger toegediend. Enkele veel voorkomende katheters zijn: poortkatheter (Port-a-Cath®), PICC-katheter, midlines,… Onze verpleegkundigen zijn opgeleid om deze katheters thuis op te volgen. 

Hoe verzorgen we jouw katheter thuis? »

Dialyse 

Wanneer de nieren onvoldoende werken, kan peritoneale dialyse hun functie overnemen. Er wordt vloeistof in het buikvlies gebracht om afvalstoffen en een teveel aan vocht uit het lichaam te verwijderen. 

Thuis dialyse krijgen » 

Blaasspoeling 

Bij een blaasspoeling brengen we via een sonde vloeistof (eventueel met geneesmiddel) aan in de blaas waarbij de vloeistof onmiddellijk wegloopt. 

 

Praktisch

Hoeveel kost het?

Het Wit-Gele Kruis factureert jouw verzorging rechtstreeks aan je ziekenfonds. Daarom hebben we voor de meeste zorgen een doktersvoorschrift nodig. Alleen zo betaalt je ziekenfonds de toegediende zorgen aan ons terug. 

De wet bepaalt dat een beperkt aantal zorgen niet terugbetaald worden. Hiervoor vragen we een vergoeding. Informeer ernaar bij je zorgaanvraag.

Lees meer over de prijs van thuisverpleging en eventuele tegemoetkomingen.

Waar kan de verzorging doorgaan?

Het Wit-Gele Kruis biedt niet alleen zorg aan huis. Je bent ook welkom in een van onze verpleegposten in jouw buurt. Maak een afspraak en kom langs op het tijdstip dat voor jou past. We kunnen je ook op een andere locatie (school, werk, op vakantie, …) verzorgen.

Wanneer kan de zorg doorgaan?

We zijn er voor jou elke dag, de klok rond. Ook tijdens de weekends en op feestdagen. Afhankelijk van de zorgnood bepalen we samen met jou het tijdstip. Indien het nodig is, staat er ook een verpleegkundig nachtteam voor je klaar. 

Lees meer over het tijdstip van de zorg.

Contacteer het Wit-Gele Kruis in jouw buurt

Of bekijk alle locaties

Waarom Wit-Gele Kruis?

  • 24/7 bereikbaar 
  • Kennis van meest actuele technieken dankzij continue bijscholing 
  • Je zorg is altijd verzekerd, ook tijdens weekends en feestdagen 
Het Wit-Gele Kruis draait om mensen

 

Quote Veerle

"Patiënten halen regelmatig aan dat het een meerwaarde is dat bepaalde zorgen zoals een suprapubische sonde vervangen of een antibioticakuur krijgen thuis in hun vertrouwde omgeving kunnen plaatsvinden. Blij dat ik als referentieverpleegkundige hieraan kan bijdragen!” 

 

Veerle Vanoverschelde, referentieverpleegkundige pijn- en comfortzorg

 

 

Nog vragen of een zorg aanvragen?

Contacteer het Wit-Gele Kruis in jouw buurt

Of bekijk alle locaties

Gerelateerd aan Sondes en katheters

Foto medicatie

Medicatie voorbereiden en toedienen

3-jarige Sander krijgt elke nacht verpleegkundige aan bed

Thuis bij Thiebe: “Niets houdt hem tegen om leuke dingen te doen”

Sondes en katheters in jouw gemeente

© 2023 Wit-Gele Kruis