COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Medicatie voorbereiden en toedienen

Medicatie voorbereiden en toedienen

Medicatie correct innemen, volgens de juiste dosis en tijdstip, is belangrijk. We zetten jouw medicatie klaar en geven je de voorgeschreven inspuitingen. Daarnaast dienen we ook medicatie toe via een sonde, helpen jou bij de voorbereiding hiervan en nemen de zorgen aan een katheter of medicatiepomp op. Dit alles doen we steeds in overleg met jou, je mantelzorger, je arts en andere zorgverleners. 

Hoe kunnen we jou helpen?
0

Medicatie klaarzetten, voorbereiden en toedienen 

Op basis van het medicatieschema van je huisarts of behandelende arts zetten wij jouw medicatie klaar. We bekijken met jou of een hulpmiddel je kan ondersteunen om medicatie op het juiste tijdstip in te nemen (dagdoos, weekdoos, …).  Daarnaast kunnen we je ook helpen met het voorbereiden of innemen van medicatie. 
 
Indien er geen medicatieschema beschikbaar is of aanpassingen nodig zijn, kunnen onze verpleegkundigen in samenspraak met je arts dit opmaken of aanpassen. Ook stemmen we regelmatig af met de (huis)apotheker in het kader van juist gebruik, toediening en opvolging van nevenwerkingen. 

Blaasspoelingen 

We brengen een vloeistof (eventueel met geneesmiddel) via een sonde aan in de blaas waarbij de vloeistof onmiddellijk wegloopt. 

Pijnbestrijding 

We helpen om samen met je arts de juiste pijnbestrijding op te starten en op te volgen. 

Lees hier hoe we helpen je pijn onder controle te houden  

Zuurstoftherapie

Een behandeling met zuurstof is ook thuis mogelijk. Je verpleegkundige observeert en ondersteunt je tijdens de behandeling. Waar nodig sturen we bij op advies van je arts. 

Lees meer over zuurstoftherapie 

Inspuitingen 

Je kan bij ons terecht voor inspuitingen voorgeschreven door je arts. Onze verpleegkundigen geven ook de nodige ondersteuning om sommige inspuitingen zelf aan te leren. 

Darmspoeling 

Onze verpleegkundigen spoelen de darmen met de voorgeschreven vloeistof of  medicatie. 

Chemopomp en andere antikankermedicijnen

In overleg met de arts ondersteunen we je bij de chemotherapie thuis. We helpen je met  

  • de zorg voor de chemopomp (controle insteekpunt, vervangen van leidingen …)  
  • het opvolgen en afkoppelen van chemo  

Ook voor de opvolging van andere antikankermedicijnen zijn onze verpleegkundigen opgeleid. 

Meer info over oncologische zorg 

Chronisch psychische problemen 

Onze verpleegkundigen ondersteunen je bij de voorbereiding en toediening van medicatie in nauw overleg met je huisarts. 

Lees hier hoe we kunnen helpen bij psychische problemen 

Aerosol 

Via een aerosoltoestel of puffer vernevel je medicatie die rechtstreeks in de luchtwegen terechtkomt. Onze thuisverpleegkundige maakt de aerosol voor je klaar of leert je dit aan. 

Lees meer over aerosol 

Oogdruppels of -zalf 

Schrijft de arts een behandeling met oogdruppels of -zalf voor? Onze verpleegkundigen helpen je hiermee. 

Katheters voor langdurig gebruik 

Via een katheter dienen we vocht, voeding en/of medicatie toe. Onze verpleegkundigen kunnen langskomen voor het aanprikken of spoelen van je katheter en wisselen van het verband. 

Bekijk meer over katheters 

Intraveneuze antibioticatherapie 

Soms moet antibiotica intraveneus (via een ader) toegediend worden voor een langere periode of gespreid over meerdere periodes. Dat gebeurt meestal in het ziekenhuis, maar in veel gevallen kunnen we het ook thuis mogelijk maken.

Contacteer het Wit-Gele Kruis in jouw buurt

Of bekijk alle locaties
0

Waarom Wit-Gele Kruis?

  • 24/7 bereikbaar 
  • Professionele ondersteuning bij en begeleiding van je medicatieplan 
  • Je zorg is altijd verzekerd, ook tijdens weekends en feestdagen 
Het Wit-Gele Kruis draait om mensen
0

 

0

Door een infectie na een knieoperatie moest Jan drie maanden in het ziekenhuis verblijven om antibiotica toegediend te krijgen via een infuus. Jan: “Terug thuis reageerde ik allergisch op de pilletjes met antibiotica. Dus moest ik terug intraveneuze antibiotica krijgen.” Dankzij het ziekenhuis-project OPAT kon hij toch thuis blijven.

Kies jouw provincie voor meer informatie

Kies jouw provincie voor meer informatie

Bekijk ook

Verzorging bij kanker

Verzorging bij kanker

Onze verpleegkundigen en zorgkundigen zijn opgeleid om patiënten met kanker thuis de zorgen toe te dienen die ze nodig hebben. Dankzij een goede samenwerking met andere zorgpartners (ziekenhuis, huisarts,…) moet je minder vaak naar het ziekenhuis. Dit verhoogt je comfort aanzienlijk. Ook met je vragen en bezorgdheden kan je steeds bij ons terecht. 

Kris volgt zijn antibioticatherapie nu thuis

Kris Siaens liep enkele maanden geleden een botinfectie op. In het ziekenhuis kreeg hij om de vier uur antibiotica via een infuus. “Ik moest enkel nog medicatie krijgen”, vertelt hij. “Voor de rest scheelde er niets. Gelukkig heeft de dokter voor mij thuisverpleging geregeld via het Wit-Gele Kruis, ook ’s nachts.”

Veilig omgaan met medicatie

Geneesmiddelen helpen je gezondheid te verbeteren. Een juiste inname ervan is belangrijk om fouten of nevenwerkingen te voorkomen, vooral wanneer je meerdere geneesmiddelen neemt. Onze thuisverpleegkundigen kunnen je helpen met het beheren en met het juist innemen van je medicatie.

© 2022 Wit-Gele Kruis