COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Medicatie

Medicatie voorbereiden en toedienen

Een correcte inname van je medicatie - de dosis en het tijdstip van inname - zijn belangrijk. Wij zetten medicatie voor je klaar, geven jou de voorgeschreven inspuitingen, dienen medicatie toe via de sonde of helpen jou bij de voorbereiding ervan. Het Wit-Gele Kruis begeleidt en ondersteunt je met de voorgeschreven behandeling in samenspraak met de arts. We nemen ook de zorgen aan een katheter of medicatiepomp op.

Onze aanpak
0
onze aanpak op het vlak van thuisverpleging

Samen met jou bekijken we je zorgvraag en zoeken we een passende oplossing. In overleg met jou, je mantelzorger, je arts en andere zorgverleners bieden we een antwoord op je noden & verwachtingen en proberen we toekomstige problemen te voorkomen. Thuisverpleging bij het Wit-Gele Kruis gaat verder dan enkel het verpleegtechnische aspect. We hebben oog voor je totale situatie en kunnen je, waar nodig in samenwerking met andere zorgpartners, helpen om zelfstandig en zelfredzaam thuis te blijven wonen.

Een Wit-Gele Kruisverpleegkundige maakt deel uit van een klein zorgteam. Dankzij het elektronisch verpleegdossier zijn jouw vertrouwde verpleegkundigen op de hoogte van je situatie. Zo staat er altijd iemand voor je klaar, elke dag, de klok rond.

Je thuisverpleegkundige heeft een brede kennis en schoolt zich continu bij. Voor specifieke zorgen of vragen kan ze altijd voor ondersteuning terecht bij gespecialiseerde collega’s (referentieverpleegkundigen). Zij geven de vaste verpleegkundige advies en komen na overleg ook langs bij je thuis.

Welke zorgen?
0

Medicatie klaarzetten

Wij kunnen je medicatie klaarzetten op basis van het medicatieschema van de huisarts of behandelende arts. We bekijken met jou of een hulpmiddel je hierin kan ondersteunen (dagdoos, weekdoos,…). Dit maakt medicatie innemen op het juiste tijdstip eenvoudiger.

Blaasspoelingen

We brengen een vloeistof (eventueel met geneesmiddel) via een sonde aan in de blaas waarbij de vloeistof onmiddellijk weg loopt.

Voorbereiding en toediening medicatie

Lukt het niet om zelf je medicatie voor te bereiden of in te nemen? Het Wit-Gele Kruis helpt je verder. Moet je medicatie nemen omwille van psychische problemen? Dan ondersteunen en helpen we je extra bij de voorbereiding en toediening van medicatie in nauw overleg met je huisarts.

Inspuitingen

Je kan bij ons terecht voor inspuitingen voorgeschreven door je arts. Ook geven onze verpleegkundigen de nodige ondersteuning om sommige inspuitingen zelf aan te leren.

Darmspoeling

Onze verpleegkundigen spoelen de darmen met de juiste vloeistof en eventueel voorgeschreven medicatie.

Chronisch psychische problemen

Onze verpleegkundigen ondersteunen je extra bij de voorbereiding en toediening van medicatie.

Oogdruppels of -zalf

Schrijft de arts een behandeling met oogdruppels of -zalf voor? Onze verpleegkundigen helpen je hiermee.

0

Intraveneuze antibioticatherapie

In sommige situaties moet antibiotica intraveneus toegediend worden over langere periodes of gespreid over meerdere periodes. Dit gebeurt meestal in het ziekenhuis, maar dankzij het Wit-Gele Kruis kan het ook thuis.

Getuigenis
0

 

0

Door een infectie na een knieoperatie moest Jan drie maanden in het ziekenhuis verblijven om antibiotica toegediend te krijgen via een infuus. Jan: “Terug thuis reageerde ik allergisch op de pilletjes met antibiotica. Dus moest ik terug intraveneuze antibiotica krijgen.” Dankzij het ziekenhuis-project OPAT kon hij toch thuis blijven.

Kies jouw provincie voor meer informatie

Kies jouw provincie voor meer informatie

Bekijk ook

Hulpmiddelen voor doseren of toedienen medicatie o.a. pillendoor, pillenvergruizer, pillensplijter, infuusstaander, spuitaandrijver ...

Medicatie

Voor het doseren of toedienen van medicatie zijn er verschillende hulpmiddelen mogelijk. Denk aan een pillensplijter, pillenvergruizer, infuusstaander, een spuitaandrijver of een medicatiebox.

Voedingsadvies

Diëtist (voedingsadvies)

Aangepaste voedingsgewoonten zijn een belangrijke aanvulling op behandelingen. Bekijk hier wat een diëtiste voor jou kan betekenen!

Praktische informatie over een zorgaanvraag, de verzorging of kosten & tegemoetkomingen

Praktische informatie

Wie kan een beroep doen op het Wit-Gele Kruis en wanneer? Hoeveel kost thuisverpleging? Wat moet je voorzien? Een antwoord op al je praktische vragen.

© 2021 Wit-Gele Kruis