Foto medicatie Foto medicatie

Medicatie voorbereiden en toedienen

Medicatie correct innemen, volgens de juiste dosis en tijdstip, is belangrijk. We zetten jouw medicatie klaar en geven je de voorgeschreven inspuitingen. Daarnaast dienen we ook medicatie toe via een sonde, helpen jou bij de voorbereiding hiervan en nemen de zorgen aan een katheter of medicatiepomp op. Dit alles doen we steeds in overleg met jou, je mantelzorger, je arts, je apotheker en andere zorgverleners.
 

Hoe kunnen we jou helpen?

Medicatie klaarzetten, voorbereiden en toedienen 

Op basis van het medicatieschema van je huisarts of behandelende arts zetten wij jouw medicatie klaar. We bekijken met jou of een hulpmiddel je kan ondersteunen om medicatie op het juiste tijdstip in te nemen (dagdoos, weekdoos, …).  Daarnaast kunnen we je ook helpen met het voorbereiden of innemen van medicatie. 
 
Indien er geen medicatieschema beschikbaar is of aanpassingen nodig zijn, kunnen onze verpleegkundigen in samenspraak met je arts dit opmaken of aanpassen. Ook stemmen we regelmatig af met de (huis)apotheker in het kader van juist gebruik, toediening en opvolging van nevenwerkingen. 

Blaasspoelingen 

We brengen een vloeistof (eventueel met geneesmiddel) via een sonde aan in de blaas waarbij de vloeistof onmiddellijk wegloopt. 

Lees meer over blaasspoelingen

Pijnbestrijding 

We helpen om samen met je arts de juiste pijnbestrijding op te starten en op te volgen. 

Lees hier hoe we helpen je pijn onder controle te houden

Zuurstoftherapie

Een behandeling met zuurstof is ook thuis mogelijk. Je verpleegkundige observeert en ondersteunt je tijdens de behandeling. Waar nodig sturen we bij op advies van je arts. 

Lees meer over zuurstoftherapie

Inspuitingen 

Je kan bij ons terecht voor inspuitingen voorgeschreven door je arts. Onze verpleegkundigen geven ook de nodige ondersteuning om sommige inspuitingen zelf aan te leren. 

Lees meer over inspuitingen

Darmspoeling 

Onze verpleegkundigen spoelen de darmen met de voorgeschreven vloeistof of medicatie. 

Antikankerbehandeling

In overleg met de arts ondersteunen we je bij de chemotherapie thuis. We helpen je met  

 • de zorg voor de infusorpomp met chemotherapie (controle insteekpunt, vervangen van leidingen,...)
 • het opvolgen en afkoppelen van chemotherapie
 • het toedienen van chemotherapie
 • het toedienen van antikankertherapie en ondersteunende medicatie via inspuiting of infuus
 • de zorg voor katheters

Onze verpleegkundigen zijn opgeleid om je deze zorgen toe te dienen en je te begeleiden bij eventuele klachten, problemen en symptomen.

Meer info over oncologische zorg

Chronisch psychische problemen 

Onze verpleegkundigen ondersteunen je bij de voorbereiding en toediening van medicatie in nauw overleg met je huisarts. 

Lees hier hoe we kunnen helpen bij psychische problemen

Aerosol 

Via een aerosoltoestel of puffer vernevel je medicatie die rechtstreeks in de luchtwegen terechtkomt. Onze thuisverpleegkundige maakt de aerosol voor je klaar of leert je dit aan. 

Lees meer over aerosol

Oogdruppels of -zalf 

Schrijft de arts een behandeling met oogdruppels of -zalf voor? Onze verpleegkundigen helpen je hiermee. 

Katheters voor langdurig gebruik 

Via een katheter dienen we vocht, voeding en/of medicatie toe. Onze verpleegkundigen kunnen langskomen voor het aanprikken of spoelen van je katheter en wisselen van het verband. 

Bekijk meer over katheters

Intraveneuze antibioticatherapie 

Soms moet antibiotica intraveneus (via een ader) toegediend worden voor een langere periode of gespreid over meerdere periodes. Dat gebeurt meestal in het ziekenhuis, maar steeds meer ook thuis.

De thuisbehandeling van antibioticatherapie kan gebeuren via een 'thuishospitalisatie'. Je moet dan eerst twee behandelingen in het ziekenhuis krijgen en wordt minstens 5 dagen thuis behandeld. Onze verpleegkundige komt de therapie aan- en afschakelen en zorgt voor je katheter en het toezicht op de toediening.

Het is je arts in het ziekenhuis die beslist of je hiervoor in aanmerking komt.

Een zorg of informatie aanvragen?


Wat is de locatie van de zorg?

Client Coordinates

Waarom Wit-Gele Kruis?

  24/7 bereikbaar 

  Professionele ondersteuning bij en begeleiding van je medicatieplan 

  Je zorg is altijd verzekerd, ook tijdens weekends en feestdagen 

Waarom Wit-Gele Kruis?

  24/7 bereikbaar 

  Professionele ondersteuning bij en begeleiding van je medicatieplan

  Je zorg is altijd verzekerd, ook tijdens weekends en feestdagen 

Waarom Wit-Gele Kruis?

  24/7 bereikbaar 

  Professionele ondersteuning bij en begeleiding van je medicatieplan

  Je zorg is altijd verzekerd, ook tijdens weekends en feestdagen 

Waarom Wit-Gele Kruis?

  24/7 bereikbaar 

  Professionele ondersteuning bij en begeleiding van je medicatieplan

  Je zorg is altijd verzekerd, ook tijdens weekends en feestdagen 

Waarom Wit-Gele Kruis?

  24/7 bereikbaar 

  Professionele ondersteuning bij en begeleiding van je medicatieplan

  Je zorg is altijd verzekerd, ook tijdens weekends en feestdagen 

Waarom Wit-Gele Kruis?

  24/7 bereikbaar 

  Professionele ondersteuning bij en begeleiding van je medicatieplan

  Je zorg is altijd verzekerd, ook tijdens weekends en feestdagen 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Sed ad bona praeterita redeamus. Non laboro, inquit, de nomine.

Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate.

Quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Sed ad bona praeterita redeamus.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate.

Deze informatie is afhankelijk van je locatie

Geef je locatie in zodat we je zo goed mogelijk kunnen helpen. Let op dat je de locatie van de zorg opgeeft als die niet hetzelfde is als je huidige locatie.

Antwerpen

Nabije zorg op afstand
Langer veilig thuis wonen

Iedereen raakt wel eens de tijd uit het oog. Maar mensen met (beginnende) dementie, een verstandelijke handicap of psychische problemen kunnen het besef van tijd ernstig verliezen. Onze dienst ‘Nabije Zorg op afstand’ kan je helpen de agenda te beheren van mensen waarvoor je zorgt.

Herinneringstelefoontjes

Je eigen agenda beheren én die van iemand waar je voor zorgt is niet eenvoudig. Wij kunnen je ondersteunen. Via herinneringstelefoontjes helpen wij om de taken en afspraken van de persoon voor wie je zorgt niet te vergeten. Als mantelzorger/zorgverlener ben jij de agendaregisseur. Jij geeft door wanneer de zorgbehoevende zijn of haar medicatie moet innemen of wanneer hij of zij ergens een afspraak heeft. ‘Nabije zorg op afstand’ doet de rest. Op de aangegeven tijdstippen bellen we de zorgbehoevende en herinneren we hem/haar aan de planning van de dag.

Agenda

Als mantelzorger/zorgverlener bezorg je ons maandelijks de agenda voor de herinneringstelefoontjes (tot één werkdag op voorhand). Onze zorgcentrale voert deze telefoons uit. Als er niet wordt opgenomen, volgt er na enkele minuten een tweede poging. 

Kostprijs

 • Je betaalt 8 euro per maand.

Meer info

Lees onze folder ‘Nabije zorg op afstand’ - voor patiënten en mantelzorgers en zorgverleners.
Interesse? Vul het aansluitingsformulier Nabije zorg op afstand in.

Limburg

Elektronische medicatiedispenser

Via dit toestel kan de patiënt of verpleegkundige de medicatie klaarzetten. De dispenser geeft een alarmsignaal als het innametijdstip nadert. Voor wie verstrooid of vergeetachtig is, is dit een geruststellend idee.

Meer info?

West-Vlaanderen
Foto van een medicatiedoos

Individuele medicatievoorbereiding (IMV) tussen Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen en De Westvlaamse Apothekersvereniging

Wist je dat we via ons IMV-project (Individuele Medicatievoorbereiding) nauw samenwerken met De Westvlaamse Apothekersvereniging om jouw medicatiebox klaar te zetten?

In overleg met jou, je mantelzorger, arts, apotheker en verpleegkundige zorgt de huisapotheker wekelijks voor het samenstellen van jouw medicatiebox. Dit biedt vele voordelen: je hoeft geen medicatievoorraad thuis te hebben, er worden minder medicatiefouten gemaakt, het bespaart tijd voor de verpleegkundige, en er is betere afstemming tussen alle betrokkenen. Kortom, dit zorgt voor een veiligere en meer gecoördineerde zorg!

Raadpleeg de IMV-overeenkomst

Raadpleeg het IMV-protocol

Vlaams-Brabant
Andere

Praktisch

Hoeveel kost het?

Het Wit-Gele Kruis factureert jouw verzorging rechtstreeks aan je ziekenfonds. De wet bepaalt dat een beperkt aantal zorgen niet terugbetaald worden. Hiervoor vragen we een vergoeding. Informeer bij je zorgaanvraag wat de voorwaarden zijn om deze zorg terugbetaald te krijgen. 

Lees meer over de prijs van thuisverpleging en eventuele tegemoetkomingen

Waar kan de verzorging doorgaan?

Het Wit-Gele Kruis biedt niet alleen zorg aan huis. Je bent ook welkom in een van onze verpleegposten in jouw buurt. Maak een afspraak en kom langs op het tijdstip dat voor jou past. We kunnen je ook op een andere locatie (school, werk, op vakantie, …) verzorgen.

Wanneer kan de zorg doorgaan?

We zijn er voor jou elke dag, de klok rond. Ook tijdens de weekends en op feestdagen. Afhankelijk van de zorgnood bepalen we samen met jou het tijdstip. Indien het nodig is, staat er ook een verpleegkundig nachtteam voor je klaar. 

Lees meer over het tijdstip van de zorg.

Het Wit-Gele Kruis draait om mensen

"Door een infectie na een knieoperatie moest ik drie maanden in het ziekenhuis verblijven om antibiotica toegediend te krijgen via een infuus. Terug thuis reageerde ik allergisch op de pilletjes met antibiotica. Dus moest ik terug intraveneuze antibiotica krijgen. Dankzij het ziekenhuis-project OPAT kon ik toch thuis blijven."

Jan
patient

Medicatie voorbereiden en toedienen in jouw gemeente