

Diabetes
Diabetes of suikerziekte is een chronische ziekte die zowel oudere als jonge mensen treft. Heb je diabetes? Dan is het belangrijk om je medicatie correct in te nemen, je bloedsuiker regelmatig te meten, voldoende te bewegen en gezond te eten. Onze thuisverpleegkundigen en diabeteseducatoren begeleiden je hierin.
Wij komen graag bij je langs voor
- controle van je glycemie
- (hulp bij) de toediening van insuline en/of van een incretinemimeticum
- het klaarzetten van je orale medicatie
- advies over gezonde voeding & leefstijl. Wij kunnen je ook doorverwijzen naar een diëtist.
- voetcontrole en zorg voor diabetische voet
- gewichts- en/of bloeddrukcontrole (in overleg met de arts)
Diabeteseducator
Je thuisverpleegkundige heeft een brede kennis en schoolt zich continu bij. Voor specifieke zorgen of vragen kan hij/zij altijd terecht bij onze diabeteseducatoren. Zit je in het voor- of zorgtraject diabetes? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op diabeteseducaties door een diabeteseducator. Ook als je niet in het voortraject opgenomen bent, kan je terecht bij ons voor educaties. Deze zijn altijd op voorschrift van de arts. Contacteer het Wit-Gele Kruis in jouw buurt voor meer info.
Meer info over het voor- en zorgtraject diabetes
Informatie voor
Deze regio heeft momenteel geen specifieke regionale informatie ter beschikking.
Voor meer informatie kan je altijd het Wit-Gele Kruis in jouw buurt contacteren.
Een van de belangrijkste pijlers in de behandeling van diabetes is de aanpassing van eet- en leefgewoonten. Onze diëtisten ondersteunen je hier graag bij! Ook voor dieetconsultaties in het kader van voor- en zorgtraject diabetes en het zorgtraject chronische nierinsufficiëntie, kan je bij hen terecht.
Diabeteseducatoren
Onze diabeteseducatoren hebben zich via een bijkomende opleiding gespecialiseerd in diabeteszorg. Zij coachen de thuisverpleegkundigen en de diabetespatiënten in het omgaan met diabetes. Als diabetespatiënt kan je in verschillende situaties in overleg met je huisarts zelf beroep doen op onze educatoren voor individueel advies of een educatie.
Els Broeckx, stafmedewerker diabetes en coördinator diabeteszorg, stuurt samen met het departement zorgbeleid het domein diabetes inhoudelijk en procesmatig aan. Zij is de contactpersoon bij uitstek voor educatieaanvragen en aanspreekpunt voor bijkomende info. Je kan haar contacteren op het nummer 0497-51 92 46.
Neem contact op met onze diabeteseducatoren.
Voedingsadvies
Een van de belangrijkste pijlers binnen een diabetesbehandeling, naast educatie en medicatie, is het streven naar een gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl bestaat uit een gezond eet- en leefpatroon en voldoende beweging. Het helpt je om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en zo complicaties te beperken. Onze diëtisten zijn gespecialiseerd in diabetes en begeleiden je graag bij het optimaliseren van je gezondheid.
Tijdens de consultaties wordt er dieper ingegaan op al jouw voedingsvragen omtrent diabetes of gezonde voeding. Het is onze taak om de patiënt zo goed en helder mogelijk te informeren en te coachen naar een persoonlijke oplossing. We helpen je te begrijpen hoe voeding jouw diabetes beïnvloedt en geven praktische adviezen waarmee je zelf aan de slag kan gaan.
Deze regio heeft momenteel geen specifieke regionale informatie ter beschikking.
Voor meer informatie kan je altijd het Wit-Gele Kruis in jouw buurt contacteren.

Voedingsadvies
Een van de belangrijkste pijlers in de behandeling van diabetes is de aanpassing van eet-en leefgewoonten. Onze diëtisten helpen je hier graag mee!
Deze regio heeft momenteel geen specifieke regionale informatie ter beschikking.
Voor meer informatie kan je altijd het Wit-Gele Kruis in jouw buurt contacteren.
Praktisch
Hoeveel kost het?
Het Wit-Gele Kruis factureert jouw verzorging rechtstreeks aan je ziekenfonds. Daarom hebben we voor de meeste zorgen een doktersvoorschrift nodig. Alleen zo betaalt je ziekenfonds de toegediende zorgen aan ons terug.
De wet bepaalt dat een beperkt aantal zorgen niet terugbetaald worden. Hiervoor vragen we een vergoeding. Informeer ernaar bij je zorgaanvraag.
Lees meer over de prijs van thuisverpleging en eventuele tegemoetkomingen.
Waar kan de verzorging doorgaan?
De ‘thuis’ in ‘thuisverpleging’ is een rekbaar begrip. We kunnen je ook op een andere locatie (school, werk, op vakantie, …) komen verzorgen. Daarnaast kan je ook in verschillende verpleegposten van het Wit-Gele Kruis terecht.
Lees meer over de locatie van je zorg.
Wanneer kan de zorg doorgaan?
We zijn er voor jou elke dag, de klok rond. Ook tijdens de weekends en op feestdagen. Afhankelijk van de zorgnood bepalen we samen met jou het tijdstip. Indien het nodig is, staat er ook een verpleegkundig nachtteam voor je klaar.
Lees meer over het tijdstip van de zorg.
Waarom Wit-Gele Kruis?
- 24/7 bereikbaar
- Specialisten in diabetes ondersteunen de verpleegkundigen
- Je zorg is altijd verzekerd, ook tijdens weekends en feestdagen
12 jaar geleden werd Lieve onwel op het werk. Lieve: “Ik ben toen naar het ziekenhuis gegaan. Daar kreeg ik de diagnose diabetes. Ik heb veel geluk gehad zeiden de dokters. Had ik langer gewacht, dan zou ik in een coma zijn geraakt.” In het zorgtraject diabetes kreeg ze Marleen van het Wit-Gele Kruis als diabeteseducator.”