Verpleegkundige geeft uitleg aan patiënt Verpleegkundige geeft uitleg aan patiënt

Hoe Carmen haar kankerbehandeling thuis kan verderzetten

Dorien Wenderickx
Redacteur Gezond Thuis
7 maart 2024
Leestijd (in minuten)
3 minuten
Het verhaal van...

Na een mammografie ontdekten artsen borstkanker bij Carmen. Een donderslag bij heldere hemel. “Aan mijn kinderen vertellen dat ik ziek was, vond ik het moeilijkst.” Steun vond ze bij familie, vrienden en het zorgteam rond haar. 

Verpleegkundige geeft inspuiting aan patiënt

Kankerbehandeling thuis

Meteen na haar diagnose kreeg Carmen een borstsparende ingreep. Ze onderging ook een operatie aan de lymfeklieren, chemotherapie en bestralingen. Nu volgt ze nog een kankerbehandeling met het product Herceptin®. Dankzij thuishospitalisatie krijgt Carmen het gedeeltelijk thuis toegediend. “Hier ben ik op mijn gemak. De gespecialiseerde verpleegkundige van het Wit-Gele Kruis belt me een uur op voorhand om het product uit de koelkast te halen. Als ik naar het ziekenhuis ga, verlies ik meer tijd.”

Terug naar het ziekenhuis

De opstart van de thuishospitalisatie gebeurde in het ziekenhuis. Daar dienden ze het oncologische product de eerste twee keren toe. Om de drie toedieningen keert Carmen terug. “Ik word goed opgevolgd. Dat geeft me een gevoel van zekerheid.” Elk jaar krijgt ze een CT-scan en dat is meestal een angstige periode. “Ik heb schrik voor uitzaaiingen. Toch probeer ik er niet te veel mee bezig te zijn.”

Haaruitval

De diagnose ervoer ze als een rollercoaster. “Ik ben niet erg misselijk geweest van de chemotherapie. Op een bepaald moment viel mijn haar uit, en dat vond ik confronterend. Een vriendin is toen meegegaan naar een speciale kapper. Wanneer mensen me zeggen dat ze er voor me zijn, aanvaard ik die hulp.”

Carmen houdt hartenkussen vast

Steun aan borstkankerpatiënten

“Via sessies krachttraining in het ziekenhuis kwam ik in contact met andere patiënten. Het zijn vriendinnen voor het leven. We begrijpen elkaar goed omdat we in hetzelfde schuitje zitten. Ondertussen hebben we de lotgenotenvereniging EnVie opgericht. We bezoeken borstkankerpatiënten in het ziekenhuis die nood hebben aan een babbel. We geven daarbij een zelfgemaakt hartenkussen af dat ze onder hun arm kunnen steken na een borstsparende operatie.”

Bucketlist

Het is nu bijna negen jaar geleden dat Carmen de diagnose kreeg. “Soms heb ik het gevoel dat het anderen hoop geeft om wat verder in de toekomst te durven kijken." Carmen heeft geen bucketlist en neemt elke dag zoals die komt. “Ik hou van veel dingen. Ook kleine. Zoals vallende sneeuw op een ijskoude dag. Toen ik mijn diagnose kreeg, heb ik me voorgenomen om goed voor mezelf te zorgen.”