URL : https://www.witgelekruis.be/artikel/hoe-cataract-behandelen

Hoe cataract behandelen?

27 mei 2016
6 december 2023

Er bestaan geen medicijnen die cataract (staar) kunnen genezen. Een bril, vergrootglas of extra verlichting kan het gezichtsvermogen tijdelijk verbeteren, maar cataract zal het zicht hoe dan ook langzaam maar zeker verder aantasten. Daarom is het belangrijk om langs te gaan bij je oogarts.

Als de symptomen op cataract wijzen en een oogarts stelt dit vast, is een behandeling (kleine operatie) noodzakelijk. De arts verwijdert hierbij de troebele lens uit het oog en vervangt deze door een heldere kunstlens. Er wordt telkens 1 oog per ingreep geopereerd. Ook op oudere leeftijd is een cataractoperatie goed te ondergaan. De cataractingreep gebeurt meestal in daghospitalisatie. Voor de operatie mag de patiënt normaal eten en eventuele medicijnen innemen. Eén uur voor de ingreep doet de verpleegkundige druppels in het oog en wordt een pupilverwijdend staafje in het onderste oogzakje gelegd. Je oog is verdoofd door de druppels, zodat er geen inspuiting of een algemene narcose nodig is. De operatie is geheel pijnloos, je kan wel een licht drukkend gevoel waarnemen. Tijdens de operatie volgt men de bloeddruk en het hartritme op en krijg je via een neusbrilletje extra zuurstof toegediend. Bij extreem nerveuze of bij demente patiënten is soms een algemene verdoving nodig.

Verloop van de operatie

De arts verwijdert de lens via een zeer kleine incisie van 2,2 mm, zodat er nadien geen hechting nodig is. Met ultrasone energie wordt de lens verbrijzeld en nadien opgezogen. Als het lenszakje leeg is, kan de oogarts via dezelfde incisie de nieuwe plooibare kunstlens injecteren, die zich ontplooit in het oog.

Na de ingreep druppelt de arts antibioticadruppels in het oog en wordt er een beschermende oogschelp voor het oog aangebracht. Ongeveer een uur na de operatie mag je het ziekenhuis verlaten onder begeleiding.

 

Cataract is alleen te behandelen met een ingreep waarbij men de troebele lens uit het oog verwijdert en vervangt door een heldere kunstlens.

Na de operatie

De dag na de operatie en een week later doet de oogarts een controle waarbij hij de oogdruk meet en nagaat of er geen ontsteking is.

Je moet gedurende 4 weken antibioticadruppels en ontstekingsremmende druppels inbrengen. Hiervoor kan je een beroep doen op een thuisverpleegkundige. Je krijgt deze 4 weken volledig terugbetaald.

De eerste week slaap je ook ’s nachts met de beschermende oogschelp op. Het oog kan de eerste dagen een beetje rood zijn, jeuken of schuren. Het zonlicht kan soms wat hinderlijk zijn. Rustige dagelijkse activiteiten zijn onmiddellijk toegestaan, zoals tv kijken, lezen, in bad gaan... Je moet de eerste dagen wel voorzichtig zijn met koude en wind. De eerste maand mag je niet zwemmen. 

De nieuwe kunstlens blijft levenslang helder. Het lenszakje waarin ze werd geplaatst kan echter wel nog troebel worden, dan spreekt men van nastaar. Dit kan zorgen voor een wazig beeld. Nastaar vergt een laserbehandeling die in de praktijk van de oogarts gedaan kan gedaan worden en ongeveer 5 à 10 minuten duurt.

Tip van de expert
Langer thuis wonen
Revalidatie
Kwaliteit van zorg
Medicatie
Preventie