
Hulp bij medicatie
Een correcte inname van je medicatie - de dosis en het tijdstip van inname - zijn belangrijk. Wij geven jou de voorgeschreven inspuitingen, dienen medicatie toe via een sonde of helpen jou bij de voorbereiding ervan. Het Wit-Gele Kruis begeleidt en ondersteunt je met de voorgeschreven behandeling in samenspraak met de arts. We nemen ook de zorgen aan een katheter of medicatiepomp op.

Samen met jou bekijken we je zorgvraag en zoeken we een passende oplossing. In overleg met jou, je mantelzorger, je arts en andere zorgverleners bieden we een antwoord op je noden & verwachtingen en proberen we toekomstige problemen te voorkomen. Thuisverpleging bij het Wit-Gele Kruis gaat verder dan enkel het verpleegtechnische aspect. We hebben oog voor je totale situatie en kunnen je, waar nodig in samenwerking met andere zorgpartners, helpen om zelfstandig en zelfredzaam thuis te blijven wonen.
Een Wit-Gele Kruisverpleegkundige maakt deel uit van een klein zorgteam. Dankzij het elektronisch verpleegdossier zijn jouw vertrouwde verpleegkundigen op de hoogte van je situatie. Zo staat er altijd iemand voor je klaar, elke dag, de klok rond.
Je thuisverpleegkundige heeft een brede kennis en schoolt zich continu bij. Voor specifieke zorgen of vragen kan ze altijd voor ondersteuning terecht bij gespecialiseerde collega’s (referentieverpleegkundigen). Zij geven de vaste verpleegkundige advies en komen na overleg ook langs bij je thuis.
Medicatie klaarzetten
Wij kunnen je medicatie klaarzetten op basis van het medicatieschema van de huisarts of behandelende arts. We bekijken met jou of een hulpmiddel je hierin kan ondersteunen (dagdoos, weekdoos,…). Dit maakt medicatie innemen op het juiste tijdstip eenvoudiger.
Blaasspoelingen
We brengen een vloeistof (eventueel met geneesmiddel) via een sonde aan in de blaas waarbij de vloeistof onmiddellijk weg loopt.
Voorbereiding en toediening medicatie
Lukt het niet om zelf je medicatie voor te bereiden of in te nemen? Het Wit-Gele Kruis helpt je verder. Moet je medicatie nemen omwille van psychische problemen? Dan ondersteunen en helpen we je extra bij de voorbereiding en toediening van medicatie in nauw overleg met je huisarts.
Pijnbestrijding
We helpen om samen met je arts de juiste pijnbestrijding op te starten en op te volgen.
Inspuitingen
Je kan bij ons terecht voor inspuitingen voorgeschreven door je arts. Ook geven onze verpleegkundigen de nodige ondersteuning om sommige inspuitingen zelf aan te leren.
Darmspoeling
Onze verpleegkundigen spoelen de darmen met de juiste vloeistof en eventueel voorgeschreven medicatie.
Chemopomp
In overleg met de arts ondersteunen we je bij de chemotherapie thuis. We helpen je met
-
de zorg voor de chemopomp (controle insteekpunt, vervangen van leidingen …)
-
toedienen en afkoppelen van chemo
Chronisch psychische problemen
Onze verpleegkundigen ondersteunen je extra bij de voorbereiding en toediening van medicatie.
Aerosol
Via een aerosoltoestel of puffer vernevel je medicatie die rechtstreeks in de luchtwegen terechtkomt. De thuisverpleegkundige maakt de aerosol voor je klaar of leert je dit aan.
Oogdruppels of -zalf
Schrijft de arts een behandeling met oogdruppels of -zalf voor? Onze verpleegkundigen helpen je hiermee.
Katheters voor langdurig gebruik
Onze verpleegkundigen kunnen langskomen voor het aanprikken of spoelen van je katheter en wisselen van het verband. Via een katheter dienen we vocht, voeding en/of medicatie toe.
Intraveneuze antibioticatherapie
In sommige situaties moet antibiotica intraveneus toegediend worden over langere periodes of gespreid over meerdere periodes. Dit gebeurt meestal in het ziekenhuis, maar dankzij het Wit-Gele Kruis kan het ook thuis.
Door een infectie na een knieoperatie moest Jan drie maanden in het ziekenhuis verblijven om antibiotica toegediend te krijgen via een infuus. Jan: “Terug thuis reageerde ik allergisch op de pilletjes met antibiotica. Dus moest ik terug intraveneuze antibiotica krijgen.” Dankzij het ziekenhuis-project OPAT kon hij toch thuis blijven.