Maak jouw huis veilig
De herfst brengt heel wat gezelligheid in huis. Je favoriete programma op televisie, een tas thee in de hand ... Maar de dagen worden ook weer iets korter en donkerder. Een losliggende tegel op je oprit kan al genoeg zijn om te struikelen. Neem voor jezelf, maar ook voor onze zorg- en verpleegkundigen de nodige maatregelen. Zowel binnen- als buitenshuis.
Zo komen we zonder kleerscheuren de herfst en winter door:
- Zorg dat je huisnummer duidelijk zichtbaar is vanop de straat, ook in het donker.
- Verlicht de weg van de straat tot je voordeur. Zo verschieten we niet van wandelende egels of slapende katten op weg naar je deurbel.
- Herstel of verwijder losliggende tegels.
- Maak de toegangsweg sneeuw- en ijsvrij. Let op, het is niet de bedoeling dat je hierbij zelf een been breekt! Schakel hulp in van je buurt, vrienden of familie.
Ook binnen kan je een verschil maken:
- Zorg voor een propere plek waar de zorg kan doorgaan.
- Leg de juiste voorschriften en je zorgdossier klaar wanneer we langskomen.
- Respecteer je zorg- of verpleegkundige. Kiezen voor het Wit-Gele Kruis is kiezen voor een team met personen van verschillende origine, geslacht, leeftijd … Wat écht telt, is de manier waarop ze jou verzorgen.
- Zorg voor voldoende verlichting in je huis.
- Leg losliggende matten uit de weg en vermijd losse kabels op de vloer.
Huisdieren
Een veilige werkomgeving omvat meer dan het vermijden van blutsen en builen. Huisdieren kunnen onverwacht reageren. Dat kan zowel voor jou als voor onze zorgmedewerkers nare gevolgen hebben. Jaarlijks worden er verschillende collega’s gebeten door honden. Zelfs honden die nooit eerder beten, kunnen beschermend uit de hoek komen wanneer iemand hun baasje aanraakt. Zet je huisdier tijdens de zorg dus even in een andere kamer.
Middelengebruik
Rook niet tijdens een zorgbezoek. Als je toch voor of na het bezoek van je zorg- of verpleegkundige wil roken, doe dit dan in een andere ruimte dan waar de zorg plaatsvindt. Anders zet je een raam open voor je zorgverlener arriveert. Wanneer je onder invloed bent van alcohol of andere middelen, kunnen we een zorg weigeren. Dat doen we met pijn in het hart, maar de veiligheid en kwaliteit van de zorg staan voorop. Zowel voor jou als patiënt als voor onze medewerkers.
Vragen? Stel ze!
Zit je met vragen om van je huis een veilige werkplek te maken? Spreek je zorg- of verpleegkundige aan. Je kan ook naar je afdeling bellen voor tips of advies. Bedankt om je samen met ons in te zetten voor de veiligheid van onze teams.