Foto diabeteseducator Elly en patiënt Hugo Foto diabeteseducator Elly en patiënt Hugo

Patiënt Hugo en diabeteseducator Elly over de diagnose van diabetes

11 juli 2022
6 december 2023
Het verhaal van...

Bij kapper Hugo werd in november ’21 diabetes vastgesteld. De hulp van diabeteseducator Elly komt sindsdien heel erg van pas. Zij is nog steeds het vaste aanspreekpunt voor Hugo en zijn vrouw Sylvie.

Onverwachte diagnose

Hugo: “Ik laat elk jaar mijn bloed nakijken bij mijn huisarts. De laatste keer waren mijn waarden niet zoals ze moesten zijn en kreeg ik onverwacht de diagnose van diabetes. Mijn beide ouders lijden er ook aan maar ik stond er niet bij stil dat ik hierdoor een risicopatiënt was. Ik had in mijn ogen ook geen symptomen. Wel had ik meer dorst maar ik dacht dat dit door het gebruik van mijn mondmasker was. Deze diagnose had ik echt niet zien aankomen.”

Bezoekjes van Elly

Na de diagnose verwees zijn huisarts hem door naar Elly. Toen hij haar belde, kwam ze dezelfde dag al langs.

Hugo: “Ik kan me geen betere verpleegkundige inbeelden. Je krijgt zoveel informatie in het ziekenhuis dat je het bos door de bomen niet meer ziet. Elly nam de tijd om mijn vrouw en mij op een rustige manier uit te leggen wat de diagnose inhoudt en welke aanpassingen we moesten maken. Ze heeft ons getoond hoe je insuline spuit. Ik kijk altijd uit naar het bezoek van Elly en we bellen regelmatig.”

Elly: “Patiënten krijgen in het ziekenhuis heel veel informatie in één keer. Je bent nog aan het bekomen van je diagnose en op hetzelfde moment moet je alle uitleg proberen op te nemen. Ik ben trouwens geen onbekende voor Hugo: als verpleegkundige kwam ik ook langs bij zijn ouders.”

Elly nam tijd om alles uit te leggen

Hele aanpassing

Hugo: “Elk weekend speel ik voetbal en ik ben een fervente mountainbiker. Ook hier was het een hele aanpassing. Toen ik naar zee wou fietsen heb ik Elly gebeld om te vragen of dit mocht en hoe ik me kon voorbereiden. Het ergste vind ik om mijn spuiten te zetten. Na aanmoediging van Elly en mijn vrouw heb ik dat ondertussen al tweemaal zelf gedaan!

Het is een heel proces waar je door moet dus mijn vrienden en familie zijn volledig op de hoogte. Ook kameraden van het voetbal hebben geleerd om bij mij een spuit te zetten en bij de feestdagen pasten onze vrienden zelfs hun menu aan. Het enige wat ik niet kan laten is mijn boterham met choco.”

Elly: “Hugo heeft wel onmiddellijk een hele ommekeer gemaakt. Hij laat zelfs zijn pintje na het voetbal voor wat het is.” (lacht) “Op korte tijd had hij zo’n spectaculaire cijfers. Ik kan niet fierder zijn op hem!”

Op korte tijd had Hugo zo’n spectaculaire cijfers. Ik ben heel fier!