URL : https://www.witgelekruis.be/artikel/thuis-bij-biola-en-rafael-volg-je-eigen-gevoel-en-geniet-ze-blijven-niet-klein
Mama Biola en zoontje Rafael Mama Biola en zoontje Rafael

Thuis bij Biola en Rafael: "Volg je eigen gevoel en geniet, ze blijven niet klein"

23 augustus 2018
6 december 2023

Biola beviel op 10 mei van zoontje Rafael, een broertje voor Sebastian (7 jaar) en Ellis (2 jaar). Met de kortere verblijfsduur in de kraamkliniek en al twee jonge kinderen thuis, deed ze graag een beroep op een vroedvrouw van het Wit-Gele Kruis.

Hoe ben je bij ons vroedvrouwenteam terechtgekomen?

“Ik ken mijn vroedvrouw, Femke, van aan de schoolpoort en de zwemles van mijn oudste zoon, Sebastian. Zo zijn we tijdens mijn zwangerschap aan de praat geraakt over pre- en postnatale zorg thuis. Mijn zwangerschap van Rafael is vlot verlopen. Femke is één keer langsgekomen om verder kennis te maken. Ze volgt bij mij vooral de postnatale zorg op: ze controleerde de eerste dagen mijn baarmoeder, weegt Rafael bij elk bezoek, ze luistert en geeft tips over borstvoeding …

Ik ben op donderdag bevallen en zondag mocht ik al naar huis. Dat is een dag sneller dan bij Sebastian en Ellis. Bij hen had ik geen behoefte aan zorg thuis, maar nu met een derde kindje ben ik er blij om. Femke is een extra hulp in de drukte. Ze geeft mij ook altijd een gerust gevoel. Zo ga ik op haar aanraden met Rafael naar de osteopaat, omdat hij krampjes heeft. Dat heeft al veel geholpen.”

Was het voor jou een grote droom om mama te worden?

“Eigenlijk niet. Ik wilde ooit wel mama worden, maar het is nooit een ultiem doel geweest. Sebastian kwam onverwachts. Maar ik was heel blij met zijn komst. Na hem kreeg ik een miskraam op 12 weken. Dat was moeilijk en ik was daardoor ook ongeruster bij de zwangerschap van Ellis. Bij de zwangerschap van Rafael speelde het minder. Ik ben veel rustiger sinds ik mama ben. Ik kan ook beter relativeren. Soms is het wel moeilijk. Vooral de vermoeidheid weegt. Zelfs al is Rafael mijn derde kindje, ik vraag me soms opnieuw af of ik het wel goed doe.

Ook daarom is het goed dat je op een vroedvrouw kan rekenen. Tegen Femke is het makkelijker om bepaalde bezorgdheden te uiten. Ik kan gelukkig ook op mijn mama, zus en vriendinnen rekenen. En ook de praatjes  met andere mama’s aan de schoolpoort helpen me als ik met vragen zit. Een sociaal vangnet is heel belangrijk, voor je baby en voor jezelf.”

Mijn vroedvrouw is een extra hulp in de drukte. Ze geeft me altijd een gerust gevoel.

Mama Biola en haar kinderen

Wat vind je het leukste aan mama zijn?

“Kijken naar hoe mijn kindjes elke dag nieuwe dingen leren. De blikken van verwondering en intense blijdschap bij de eerste stapjes of wanneer ze proberen op het potje te gaan. Sebastian heeft onlangs voor het eerst een ei gebakken. Ik stond er natuurlijk bij om het vuur in de gaten te houden, maar hij was zo trots op het resultaat, en ook echt verwonderd dat het goed smaakte. Als ik dat zie, vind ik het niet erg om drie keer zo lang te doen over het bakken van een eitje. (lacht)

Hoe verloopt de combinatie werk-gezin voor jou?

“Tot vorig jaar werkte ik als headhunter voor IT-medewerkers. Dat heb ik heel graag gedaan, maar het was geen eenvoudige job in combinatie met de kinderen. Vaak werkte ik tot 6 uur ‘s avonds en moest ik me haasten naar de crèche of school. Vorig jaar ben ik ermee gestopt. In september start ik een opleiding tot leerkracht in het secundair onderwijs. Ik heb talen gestudeerd, Nederlands en Engels, en ik wil dat graag doorgeven. Ik ga ook nog Frans studeren. Vroeger dacht ik er niet aan om met kinderen te werken. Sinds ik zelf mama ben, wil ik het wel. Je moet vooral geduld met hen hebben. Lesgeven heeft ook enkele voordelen in combinatie met een gezin, zoals werkuren overdag en dezelfde vakantieperiodes als je kinderen. Het is een nieuwe uitdaging waar ik enorm naar uitkijk.”

Heb je nog tips voor (aanstaande) ouders?

“Zo veel mogelijk slapen. Je kan niet genoeg slapen voor je aan kinderen begint. (lacht) Geniet ook dubbel van je eerste kind, want met een tweede en derde kind gaat het nog sneller. En volg vooral je eigen gevoel. Je krijgt veel goedbedoeld advies. Dat kan zeker helpen. Laat het je echter niet beletten om iets te doen waarvan jij voelt dat het je kind kan helpen. Als je aanvoelt dat je kind er baat bij heeft, bijvoorbeeld even bij jou in bed liggen, doe dat dan zonder schuldgevoel. Geniet er zo veel mogelijk van, ze blijven niet klein.”

Een sociaal vangnet is heel belangrijk, voor je baby en voor jezelf.

Het verhaal van...
Revalidatie
Voor & na bevalling