Wat is een beroerte? Wat is een beroerte?

Wat is een beroerte? Prof. Lemmens (UZ Leuven) legt uit.

28 april 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Een beroerte is voor de hersenen wat een hartinfarct is voor het hart. Letterlijk betekent het ‘een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’.

Wie is ...

Prof. Dr. Robin Lemmens

  • Adjunctkliniekhoofd Neurologie, UZ Leuven
  • MD, PhD

In de volksmond spreekt men vaak van een CVA. Wat is dit?

 "Een CVA (Cerebro Vasculair Accident) of beroerte kan twee dingen omvatten. Bij een hersenbloeding is er sprake van een ruptuur of scheur in een bloedvat, waardoor het bloed in de hersenen stroomt. Bij een trombose zit er een bloedklonter in een bloedvat, met zuurstoftekort in de hersenen als gevolg. Wij noemen dit een ischemische beroerte of een ischemisch herseninfarct."

Wat veroorzaakt een beroerte?

"Hersenbloedingen komen vooral voor bij mensen die gedurende lange tijd een hoge bloeddruk hebben, waardoor de kleine bloedvaatjes in de hersenen beschadigd worden. Een ischemische beroerte of trombose komt het vaakst voor. Ze kan het gevolg zijn van aderverkalking van bloedvaten in de nek of in de hersenen of van voorkamerfibrillatie (hartritmestoornissen). Hierdoor worden bloedklonters gevormd in het hart, die vervolgens naar de hersenen gaan."

Wat zijn de risicofactoren?

"Bij de bloedingen zijn hoge bloeddruk en suikerziekte belangrijke risicofactoren. Voor bloedklonters zijn er een aantal: hoge bloeddruk, overgewicht, slechte voeding, cholesterol, roken, diabetes, leeftijd (het komt meer voor bij ouderen), weinig bewegen en familiale voorgeschiedenis."

Hoe herken je een beroerte?

Snel handelen bij een beroerte is cruciaal, omdat de hersenen niet lang zonder zuurstof kunnen. Daarom is het goed om de symptomen van een beroerte te herkennen aan de hand van de FAST-test.

Beroerte

Een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA) is een acute medische aandoening, waarbij de doorbloeding van de hersenen plotseling verstoord wordt. Er zijn herseninfarcten of tromboses (ischemische CVA), die ontstaan door een bloedklonter en er zijn hersenbloedingen. Symptomen en mate van herstel hangen af van het type beroerte, het beschadigde hersengedeelte en de grootte van het getroffen gebied.