FAST-principe bij beroerte of CVA FAST-principe bij beroerte of CVA

Hoe kan je een CVA of een beroerte herkennen?

10 mei 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Bij een beroerte of een CVA (Cerebro Vasculair Accident) zijn de eerste vier uur en een half cruciaal. Daarom is het belangrijk om de symptomen te herkennen en snel te reageren.

Om de belangrijkste symptomen van een CVA te herkennen is er de 'FAST-score' (Face, Arm, Speech, Time).

 • Face: kijk eerst naar het gelaat. Is er een asymmetrie of hangt er een mondhoek naar beneden?
   
 • Arm: is er een verlamming aan een arm of een been?
   
 • Speech: let op de spraak. Vaak gebruikt de patiënt de woorden wel juist, maar klinkt de spraak niet meer goed. Dat komt meestal door een verlamming van het gezicht. Het kan ook zijn dat mensen totaal niet meer uit hun woorden komen of niet begrijpen wat er tegen hen gezegd wordt.
   
 • Time / fast: Bij een vermoeden van een hersenberoerte, bel je zo snel mogelijk (Fast) de hulpdiensten en laat je de persoon naar het ziekenhuis brengen. Bij een ischemische beroerte wordt via een infuus een product toegediend waardoor de bloedklonter kan oplossen. Dat moet gebeuren in de eerste vier en een half uur, omdat de hersenen niet langer zonder zuurstof kunnen.

 

CVA

Een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA) is een acute medische aandoening, waarbij de doorbloeding van de hersenen plotseling verstoord wordt. Er zijn herseninfarcten of tromboses (ischemische CVA), die ontstaan door een bloedklonter, en er zijn hersenbloedingen. Snel handelen is cruciaal.

Tips bij een beroerte

 1. Bel het nummer 112 als je denkt dat iemand een beroerte heeft. Geef aan de hulpverleners het tijdstip door waarop het begonnen is en geef een telefoonnummer mee waarop je bereikbaar bent, zodat het ziekenhuis kan bellen met vragen. Bij een beroerte telt elke minuut.

 2. Minimaliseer je klachten niet

 3. Woon je alleen, neem dan een personenalarm