Wintergroenten zijn gezond Wintergroenten zijn gezond

Winterkost: gezonde kost?

23 mei 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Koud weer vraagt om hartverwarmende gerechten. Verse wintergroenten zijn dan ook ideaal voor de bereiding van puree, stamppot en hutsepot. En dat kan ook op een gezonde manier.

Puree

Er bestaan verschillende manieren om puree te maken, maar die bevatten vaak veel vetstoffen. Het kan ook anders. Met wat meer (halfvolle of magere) melk, maak je de puree smeuïger. De boodschap blijft: wees matig met vet en kies een vetsoort die goed is voor hart-en bloedvaten. Voeg daarom ook geen ei toe.

Stamppot of stoemp

Bij stamppot denk je aan gestampte aardappelen met groenten, rookworst en spek. Energie- en vetrijke kost. Maar het kan ook gezonder en dus beter voor je gezondheid. Met een stamppot met vis spaar je 270 kcal per persoon uit, en het blijft toch lekker. Vis bevat ook meer onverzadigde vetzuren en die zijn beter voor je hart. Je kan magere (kabeljauw) en vette vis (zalm) gerust afwisselen. Vette vis bevat omega 3-vetzuren, die hebben een beschermende werking.

Hutsepot

Hutsepot is een groentestoofschotel. Vaak wordt er te veel vlees in vermengd en daarmee moet je oppassen. Je kan ook gezonde hutsepot met vergeten groenten en een matige portie rundsstoofvlees maken, dat zit vol vitamines.

Wees matig met vet en kies een vetsoort die goed is voor hart-en bloedvaten.

Vergeten groenten? 

Aardpeer

Aardperen zijn knolletjes met een zoete smaak. Ze bevatten oligofructose en insuline, die een heilzame werking hebben op de darmflora. Er zit ook vitamine B8, calcium en ijzer in. 

Pastinaak

Bevat veel vezels en mineralen zoals kalium (nodig voor zenuwgeleiding en bloeddruk), fosfor (skelet en stofwisseling) en magnesium (opbouw spieren en skelet). 

Schorseneren

Schorseneren bevatten weinig calorieën en veel vezels. Het zijn lange witte wortels met donkere schil. Trek zeker handschoenen aan om ze te schillen want ze hebben niet voor niets de naam ‘keukenmeidenverdriet’. Bij het schillen laten ze een kleverig melksap na. Leg ze na het schillen in citroenwater, dan voorkom je verkleuring. 

Aardperen, pastinaak, schorseneren, raapjes, zoete aardappelen en rammenas zijn in de winter top!