Wondzorg met negatieve druktherapie thuis? Dat kan!
Als patiënt met slecht helende of geïnfecteerde wonden, kon je vroeger vaak alleen terecht in een ziekenhuis voor verzorging. Sinds enkele jaren worden complexe wondhelingstechnieken ook steeds meer in de thuisverpleging ingezet. Dankzij negatieve druktherapie kan je nu complexe wonden sneller thuis verder behandelen.
Wat is het?
Negatieve druktherapie, ook wel vacuümtherapie genoemd, is een actieve wondbehandelingstechniek aan de oppervlakte van de huid (niet-invasief). Deze behandeling kan worden toegepast bij acute, geïnfecteerde of slecht helende wonden. Daarbij is het essentieel om de wonde en het wondbed vochtig te houden en af te dekken of af te sluiten. Door middel van negatieve druk wordt een vacuüm of een gecontroleerde onderdruk gecreëerd in het wondgebied.
Dat vacuüm versnelt de genezing door:
- het behouden van een vochtige wondomgeving
- het bevorderen van de doorbloeding van de wonde
- het snel verwijderen van het geproduceerde wondvocht
- de wondranden sneller naar elkaar toe te brengen
- de hoeveelheid bacteriën aanzienlijk te verminderen
Negatieve druktherapie in de thuissituatie zorgt ervoor dat je niet langer onnodig in het ziekenhuis moet blijven.
Wat is het voordeel voor jou als patiënt?
Als patiënt is het belangrijkste voordeel van negatieve druktherapie in de thuissituatie dat je niet langer onnodig in het ziekenhuis moet blijven. De wondverzorging en de behandeling van je wonden kan in je vertrouwde thuisomgeving plaatsvinden. De vacuümpomp zit in een zakje dat je over je schouder kan dragen. Ook met de pomp blijf je dus mobiel.
Hoe werkt negatieve druktherapie?
Negatieve druktherapie in de thuiszorg inzetten, werkt als volgt:
- Je thuisverpleegkundige brengt een soort gaas of spons, ook foam of schuimverband genoemd, in of op de wonde aan. Via een folieverband verbindt hij of zij een aanzuigslang met een vacuümpomp.
- De vacuümpomp verwijdert het geproduceerde wondvocht (en eventuele bacteriën) en genereert een negatieve druk ter hoogte van de wonde.
- Negatieve druktherapie is een continue verzorging. Jouw thuisverpleegkundige komt het verband twee keer per week wisselen en doet een dagelijkse controle. Maar in de tussentijd moet het verband steeds aangetrokken zijn (vacuüm). Als de vacuümpomp is ingeschakeld, ‘kreukt’ het foam- of gaasverband en voelt het hard aan. Als het verband soepel en zacht wordt, is er iets mis, bijvoorbeeld een luchtlekkage in het verband. Ook dan is nodig om je verpleegkundige te raadplegen.