Zanger Christoff haalt energie uit mensen blij maken
Je haalt energie uit het leven als je doet wat je graag doet én erin gelooft. Dat vertrouwt zanger Christoff ons toe als we vragen naar zijn geheim wapen om zo energiek en enthousiast in het leven te staan. Tijdens een hartelijke babbel wordt snel duidelijk dat “mensen blij maken” de rode draad in zijn leven is.
Als zanger heb je een druk leven met veel optredens en fans. Hoe ga je daarmee om?
“Mentaal is dat zeker niet vanzelfsprekend. Je staat altijd in de kijker en dat maakt je privéleven beperkt. Vandaag wordt alles wat je doet gefilmd, je voelt je continu bekeken. Ik wil dus steeds binnen de lijntjes lopen én aan de verwachtingen van mensen voldoen. Dat is soms moeilijk. Ook wanneer je moe of verdrietig bent, moet je klaarstaan en zorgen dat mensen zich amuseren.”
Christoff De Bolle
- Geboren op 18 juni 1976.
- Bekend als Christoff.
- Populaire zanger in Vlaanderen & Duitsland.
Hoe kom je dan tot rust?
“Twaalf jaar geleden kocht ik iets in Spanje en daar ben ik vaak. Thuis blijft de boog altijd gespannen maar in Spanje valt alle stress van mij af en kan ik mezelf zijn. Ik zit daar in mijn veilige cocon. Mijn pa zei ooit ‘Spanje heeft je leven gered’ en dat is zo. Het tempo van thuis kan ik niet het hele jaar door volhouden. Toch heb ik die druk en adrenaline ook nodig. Ik hou van hard te mogen werken. Ik kan niet zonder mijn hectische leven met optredens. Daar word ik net vrolijk van.”
Maar je gaat de drukte anders tegemoet dan vroeger.
“Meer dan vroeger luister ik naar mijn lichaam. Enkele jaren geleden moest ik verplicht de pauzeknop indrukken. Ik was altijd moe maar ging ervan uit dat dat normaal was, ik vloog van optreden naar optreden. Uiteindelijk bleek het een lekkende hartklep en werd ik geopereerd. Op zo’n moment flitst je leven ineens voorbij, besef je dat het leven kort is en dat het beter is om het soms wat rustiger aan te doen. Na deze ervaring en door corona besliste ik enkel nog de dingen te doen die ik graag doe. Soms kan je zo veel meer bereiken. Je krijgt meer energie en wordt creatiever.”
Wat betekent “gezondheid” voor jou?
“Als je gezond bent, heb je 1000 dromen. Maar mensen die ziek zijn, hebben maar één droom”. Dat zegt voor mij alles. Als je gezond bent, besef je niet hoe gelukkig je bent. Het voelt vanzelfsprekend maar eigenlijk moeten we daar af en toe bij stilstaan. Als kind ben ik zelf ernstig ziek geweest, ik had een hersentumor. Hoewel ik slechts 10% kans op genezing had, ben ik erdoor gekomen. Ik wil dan ook graag iets terugdoen en dat is mijn motivatie om palliatieve bezoeken te doen. Het feit dat ik er voor die mensen nog eens kan zijn, een schouderklopje kan geven, een glimlach op hun gezicht kan toveren, geeft mij een ongelofelijk warm gevoel. Ik ben altijd ontzettend blij dat ik dat kan doen. Het geeft me enorm veel voldoening.”
Het geeft me enorm veel voldoening om iemand een glimlach op het gezicht te toveren
Met je eigen zorgervaringen in het achterhoofd, wat is voor jou “goede zorg”?
“Ik maak me snel zorgen. Voor mij is het dus ontzettend belangrijk dat een zorgverlener mij op mijn gemak stelt. De persoon is even belangrijk als de zorg zelf, ik wil ernaar uitkijken dat ze komen.”
“Ook binnen mijn familie vinden we het belangrijk om voor elkaar te zorgen. Als er iets gebeurt met mijn (groot)ouders staan we meteen klaar. Ik heb het geluk gehad alle vier mijn grootouders te kennen. Eén ervan leeft nog, de andere drie zijn thuis overleden met de hele familie erbij. Zij zijn zelden in het ziekenhuis geweest en tot hun laatste dag thuisgebleven. Het is mooi om in zo’n veilige omgeving afscheid te kunnen nemen.”
Ben je bezig met ouder worden?
“Ja, ergens heb ik het daar best moeilijk mee. Je merkt dat er kleine kwaaltjes opduiken die er vroeger niet waren. Ik heb ook meer me-time nodig. Vroeger kon ik altijd maar doorgaan, nu merk ik dat ik meer rust nodig heb. Af en toe geniet ik ervan om in de zetel te liggen en niemand rond mij te hebben.”
Omarm wat je hebt, niet wat je mist
Welke tip wil je nog meegeven aan onze lezer?
“Ik denk dat je altijd naar je lichaam moet luisteren, eraan toegeven en het aanvaarden. Als je ouder bent, is het normaal dat sommige dingen niet meer lukken of meer moeite kosten. Veel problemen zitten tussen je oren. Door je zorgen te maken, door verdriet of je slecht te voelen, ontstaan alleen maar meer kwaaltjes. In het leven is het erg waardevol om te omarmen wat je hebt, niet wat je mist. Veel mensen zijn soms verbitterd maar je moet naar jezelf kijken, naar je kwaliteiten en die optellen. Dat geeft altijd een ongelofelijke boost en uiteindelijk blijkt het zo slecht niet te zijn.”