COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

600 verpleegkundigen vieren NIAZ-kwaliteitslabel

01 februari 2019

 

Het Wit-Gele Kruis van Antwerpen behaalde met een uitstekende score van 99,1% het internationale NIAZ-Qmentum-kwaliteitslabel van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Het Wit-Gele Kruis van Antwerpen is de eerste organisatie voor thuisverpleging in de provincie Antwerpen die het NIAZ-kwaliteitslabel behaalt. Vrijdagavond 1 februari 2019 volgt de officiële uitreiking. 600 medewerkers komen dan samen in Kinepolis Antwerpen voor een swingend feest.

Het NIAZ-kwaliteitslabel garandeert dat patiënten van het Wit-Gele Kruis van Antwerpen kunnen rekenen op een kwalitatieve en veilige zorg en dat de organisatiecultuur gericht is op continue verbetering. De organisatie nam het audittraject vrijwillig op, om eruit te leren en de zorg voor zijn patiënten te verbeteren. De NIAZ-auditoren controleerden in november 2018 verschillende normen aangaande handhygiëne, communicatie met andere zorgverleners, informatie aan patiënten, medicatiebeleid, valpreventie en infectiepreventie. De auditoren keken documenten in, bevroegen medewerkers, patiënten, mantelzorgers en huisartsen. Ze gingen ook mee op ronde met de thuisverpleegkundigen.

Warme zorg

De auditoren hebben duidelijk gemerkt dat het Wit-Gele Kruis van Antwerpen de NIAZ-normen toepast met een warm hart voor zijn patiënten. Ze loven de warme zorg, de samenwerking met de ziekenhuizen, de consequente aandacht voor handhygiëne en het gebruik van het elektronisch verpleegdossier (EVD). Onder de medewerkers voelden ze veel wederzijds respect en appreciatie van de directie en collega’s. Het Wit-Gele Kruis van Antwerpen is een goede werkgever met groeimogelijkheden, een degelijke werving, selectie en inwerking van medewerkers en een organisatie waar medewerkers zich mee verbonden voelen.

Authentiek

“We hebben met z’n allen een prachtig traject afgelegd!”, vertelt algemeen directeur Stefaan Sarens trots. “Het was fantastisch om te zien hoe we allemaal onze schouders onder de doorgevoerde kwaliteitsverbeteringen hebben gezet. Hoe enthousiast we hebben gewerkt om nog betere en veiligere zorg aan te bieden aan onze patiënten. Onze kracht schuilt in onze authenticiteit: what you see is what you get. Geen façades. We willen onze job doen met een warm hart voor onze patiënten. We hebben de auditoren getoond wat we kunnen en hoe we zijn geëvolueerd. Want we zijn gegroeid de afgelopen periode.”

Patrick Van der Straten, voorzitter Wit-Gele Kruis van Antwerpen, vult aan: “Onze verpleegkundigen zijn sterke mensen die de zorg voor de zwaksten in de vingers hebben. Dat is iets waar we met zijn allen trots op mogen zijn. Het is mooi om aan dit verhaal van en voor mensen te mogen deelnemen.”

Morgen nog net iets beter

Het kwaliteitslabel wordt toegekend voor een periode van vier jaar. In 2022 volgt een nieuwe audit voor een verlenging van het label. Stefaan Sarens: “Morgen zullen we het net iets beter doen dan vandaag al het geval is. Met grote discipline zullen we elke dag verder stappen blijven zetten. Niet voor NIAZ, maar voor onze patiënten.”

Lees de voornaamste bevindingen van het NIAZ-auditrapport.

Voor het volledige rapport, contacteer ons via communicatie [at] wgkantwerpen.be (dienst Communicatie).

 

Bekijk ook

kwaliteitslabel

Kwaliteitslabel

Elke provincie engageert zich in het behalen van een accreditatie. Dit is geen medaille, maar een instrument om de werking van onze organisatie door te lichten en te laten evalueren door externe auditoren. We toetsen onze zorg aan internationale kwaliteitsnormen waar patiëntveiligheid voorop staat.
 

© 2019 Wit-Gele Kruis