COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Een diëtiste in jouw huisartsenpraktijk?

15 juni 2021
Diëtist

Ongezonde voeding en het gebrek aan beweging zorgen voor steeds meer gezondheidsproblemen. Als huisarts kan je niet al je patiënten tot in detail hierin begeleiden. Lees hieronder hoe wij je hiermee kunnen helpen.

Doorverwijzen naar een diëtiste

De gevolgen van ongezonde eet-en leefgewoonten zijn zichtbaar in een stijging van het aantal patiënten met diabetes type 2, overgewicht, hart-en vaatziekten…. Als huisarts lever je continue zorg voor je patiënt en ben je dan ook meestal de eerste in lijn om een voedingsprobleem te detecteren. Maar ook jouw tijd is beperkt. Daarom is samenwerking met andere disciplines zoals o.a. een diëtist(e) een meerwaarde. De Wit-Gele Kruisafdeling in je buurt beschikt over een diëtiste waarnaar je de patiënt kan doorverwijzen. Onze diëtiste gaat dan op weg met je patiënt op basis van jouw verwijsbrief met de nodige info zoals bijvoorbeeld bloedresultaten. Ze houdt je op de hoogte van het traject van je patiënt via de manier die jou het best past (telefonisch, schriftelijk,...).

Ook dieetconsultaties in jouw praktijk

Huisartsen merken echter dat het voor hun patiënten - ondanks de doorverwijzing - niet altijd gemakkelijk is om de stap te zetten naar een diëtiste. Daarom kozen al een heel aantal huisartsenpraktijken (maar ook kinepraktijken, medische centra en lokale dienstencentra) ervoor om de diëtiste van het WGK  ‘in huis’ te halen. De diëtist begeleidt dan op een afgesproken moment patiënten vanuit jouw praktijk. Zo verlagen we de drempel tot aangepast voedingsadvies voor jouw patiënten. Daarnaast is het zo ook nóg gemakkelijker om  informatie te delen en gemeenschappelijke doelen te bespreken.

Meer info?

Wil je graag meer informatie over een samenwerking met onze diëtisten via doorverwijzing of bij jou in de praktijk ? Neem dan contact op via 089-36 00 82 of voedingsadvies [at] limburg.wgk.be.

Bekijk ook

Voedingsadvies

Diëtist (voedingsadvies)

Aangepaste voedingsgewoonten zijn een belangrijke aanvulling op behandelingen. Bekijk hier wat een diëtiste voor jou kan betekenen!

Ondervoeding

Wit-Gele Kruis pakt ondervoeding aan

Uit onderzoek blijkt dat in ons land verrassend veel thuiswonende 65-plussers ondervoed zijn. Onze diëtisten ontwikkelden in samenwerking met de thuisverpleegkundigen een zorgpad om ondervoeding tegen te gaan en implementeren dit nu in de praktijk.

Eiwitrijk voedsel

Het belang van voedingstherapie bij herstel van COVID-19

COVID-19-patiënten die ontslagen worden uit het ziekenhuis zijn, door de ernst van de ziekte, vaak ondervoed. Dit gaat gepaard met een groot verlies van spiermassa. Hoe kunnen zij best herstellen? Onze diëtisten vertellen het je hier.

© 2021 Wit-Gele Kruis