Ondervoeding Ondervoeding

Wit-Gele Kruis pakt ondervoeding aan

Limburg

Uit onderzoek blijkt dat in ons land verrassend veel thuiswonende 65-plussers ondervoed zijn. Onze diëtisten ontwikkelden in samenwerking met de thuisverpleegkundigen een zorgpad om ondervoeding tegen te gaan en implementeren dit nu in de praktijk.

Probleem? 

Ondervoeding is een veel voorkomend probleem bij ouderen dat vaak onderschat en onderbehandeld wordt. Uit een Europese studie uit 2019 blijkt dat 5 tot 10% van alle thuiswonende 65-plussers ondervoed is. Door de toenemende vergrijzing wordt deze groep in absolute aantallen alleen maar groter.

 

ondervoeding infographic

Onze aanpak 

Als thuiszorgorganisatie vinden we het belangrijk in te zetten op het opsporen, het preventief én het curatief aanpakken van ondervoeding. Daarom hebben we een apart zorgpad ontwikkeld en implementeren we dit nu:

  • in april 2021 startten we een pilootproject hierover op in de regio Maaseik-Kinrooi
  • na het pilootproject rollen we het zorgpad vanaf september 2021 gefaseerd uit naar alle Limburgse Wit-Gele Kruisafdelingen 

Wat betekent dit voor jou als huisarts? 

  • We contacteren je als huisarts indien een patiënt van jou voldoet aan de inclusiecriteria en akkoord gaat met deelname aan het zorgpad.
  • Doorheen heel het traject informeren we je verder over deze patiënt.

Meer info?

Wens je meer info over ondervoeding of het zorgpad ondervoeding van onze diëtisten? Neem dan contact op met onze diëtisten op via 089-36 00 82 of voedingsadvies@limburg.wgk.be.

 

Terug naar overzicht