wijkteam Diepenbeek wijkteam Diepenbeek

Kleine wijkteams tackelen uitdagingen in de thuiszorg

Limburg

Het aantal verpleegkundigen op de arbeidsmarkt daalt terwijl de vraag naar thuiszorg toeneemt. Wit-Gele Kruis Limburg garandeert, ook in de toekomst, kwaliteit en continuïteit in zorg. Hoe? Met kleine wijkteams waarbij we zorgkundigen meer inzetten, zonder de verantwoordelijkheidsrol van de verpleegkundige te verschuiven. 

Wat is een wijkteam?

Een wijkteam bestaat uit verpleeg- en zorgkundigen, die samen verantwoordelijk zijn om in een wijk kwaliteitsvolle, warme zorg te bieden. Een referentieverpleegkundige wijkteam heeft de taak om de organisatie van zorg en opvolging van de patiënten in het wijkteam goed te laten verlopen. 

Wat zijn de voordelen?

Efficiëntere inzet van verpleegkundigen

We rekenen meer op de vaardigheden van zorgkundigen waardoor we verpleegkundigen efficiënter kunnen inzetten. De verpleegkundige blijft bij de patiënt aan huis komen. Niet alleen om verpleegtechnische zorgen uit te voeren, maar ook om met een kritisch oog de patiënt op te volgen. 

Minder verschillende gezichten

Daarnaast ziet de patiënt minder verschillende verpleeg-/zorgkundigen. Patiënt en zorgverlener staan zo nog dichter bij elkaar. 

Kleine wijkteams en de huisarts

Als huisarts werk je nauw samen met de verpleegkundige die jouw patiënt verzorgt. Samen maken jullie afspraken over contactmomenten en de opvolging van de zorg van de patiënt. Wil je zelf contact opnemen met de verpleegkundige van jouw patiënt? Je kan hem/haar bereiken via de afdeling van jouw patiënt.

Wil je meer informatie over de wijkteams in jouw regio? Neem contact op met de afdeling uit jouw buurt.

Terug naar overzicht