Minister Vandenbroucke op ronde met thuisverpleegkundige

11 april 2023
Minister Vandenbroucke op ronde met thuisverpleegkundige

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ging mee op ronde in Gent met Wit-Gele Kruisverpleegkundige Erika Billiet. Erika toonde hem een minder bekende maar steeds relevanter facet van thuisverpleging: complexe technische zorg. 

In het kader van een zorgstage nam Erika de minister een halve dag mee op sleeptouw. Erika is 25 jaar in dienst bij het Wit-Gele Kruis, waarvan 7 jaar bij het gespecialiseerd team, waar ze ook wondzorgreferente is. Op het programma onder meer een complexe wondzorg en een zorg bij een patiënt met een steunhart.

“Het was voor mij een opportuniteit om deze kant van onze job aan de minister te kunnen tonen. Thuisverpleging is meer dan inspuitingen en hygiënische zorg. Als gespecialiseerd verpleegkundige binnen het Wit-Gele Kruis staan wij mee in voor een naadloze overgang van zorg in het ziekenhuis tot bij de patiënt thuis. Een meerwaarde voor de patiënt. Complexe technische zorgen nemen echter heel wat tijd in beslag, dat heeft de minister met eigen ogen kunnen zien. Tijdens de autorit heb ik ook enkele van mijn bezorgdheden kunnen aankaarten, zoals de pensioengolf en wat met oudere werknemers.”

Minister Vandenbroucke: “Het is voor mij een verrijking om mee op ronde te gaan en de zorg vanop de eerste rij te kunnen aanschouwen. Zowel het contact met de verpleegkundige als met de patiënten, en dat in hun thuisomgeving, is heel waardevol. We hebben al enkele stappen gezet, maar we moeten blijven investeren, en ook hervormen, in de thuisverpleging.”

 

 

© 2023 Wit-Gele Kruis