Wit-Gele Kruis gaat zorgzaam om met overheidsgelden

Vlaanderen

Het Wit-Gele Kruis ondersteunt het uitzuiveren van misbruik van overheidsgeld in de sector thuisverpleging en streeft ernaar om kwalitatieve zorg te blijven aanbieden.

Het Wit-Gele Kruis wil laten weten dat de Wit-Gele Kruis-verpleegkundigen geen misbruik maken van overheidsgelden. Daarnaast verleent het Wit-Gele Kruis de volledige medewerking aan de controles zodat de transparantie en de kwaliteit gewaarborgd blijft.

Hiermee reageert het Wit-Gele Kruis op het persbericht, gepubliceerd op 14 december 2015 door het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering):

Aantal individuele thuisverpleegkundigen met een omzet van meer dan 200.000 EUR stijgt.

Het is voor een thuisverpleegkundige materieel onmogelijk om prestaties te verrichten voor meer dan 200.000 EUR in één jaar. Toch stijgt het aantal thuisverpleegkundigen met dergelijk profiel jaar na jaar. In 2013 ontdekte de DGEC er 136. In 2014 waren het er al 187, waarvan 39 met een ongeloofwaardige omzet boven de 300.000 EUR. Dit is betreurenswaardig ten opzichte van de duizenden toegewijde verpleegkundigen in de thuiszorg. Het fenomeen komt niet voor bij grote groeperingen van verpleegkundigen.

Zoals eerder was aangekondigd, verscherpte de DGEC zijn controles. Hij bestudeerde de omzetcijfers uit de periode 1 januari 2012 tot 31 mei 2015 en controleerde effectief 87 thuisverpleegkundigen met een omzet groter dan 200.000 EUR. Daarvan zijn er al 71 onderzoeken volledig afgewerkt. 62 thuisverpleegkundigen factureerden samen voor zowat 3.000.000 EUR teveel aan de ziekteverzekering. 58% van die 62 thuisverpleegkundigen rekende meer dan 25.000 EUR te veel aan, 25% factureerde minder dan 10.000 EUR te veel. De ‘niet verrichte prestaties’ vormden 26% van de inbreuken. Andere belangrijke inbreuken waren: overscoring Katz-schaal, foutieve aanrekening complexe wondzorg en werken met niet gekwalificeerd personeel. Voor de overige 16 thuisverpleegkundigen loopt het onderzoek nog.

Deze stijgende trend heeft negatieve gevolgen voor de patiënten. De kwaliteit van de zorgverlening komt onder druk te staan. Ook brengt de onterechte aanrekening van prestaties de toegang van patiënten tot geneeskundige verzorging in het gedrang. In het belang van een duurzame en kwaliteitsvolle zorgverlening stelt de DGEC de volgende maatregel voor: in overleg met de sector in de nomenclatuur een maximum aantal vergoedbare verstrekkingen per trimester bepalen. Dergelijk plafond voorkomt buitensporige facturatie en moeizame getuigenverhoren bij overwegend hoogbejaarde patiënten. Kwalitatieve zorgverlening is overigens onmogelijk bij overschrijding van het plafond.

Het RIZIV organiseert de ziekteverzekering en de uitkeringsverzekering. Het instituut bepaalt de voorwaarden voor de terugbetaling van medische zorgverlening en voor de uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid en ouderschap.

De DGEC bij het RIZIV waakt erover dat het budget van de ziekte- en uitkeringsverzekering zo goed mogelijk wordt besteed. Daarom publiceert de DGEC brochures om de zorgverleners op de hoogte te brengen van de reglementering van de verzekering. Ook analyseert de DGEC de facturatiegegevens van groepen zorgverleners. Tenslotte controleert de DGEC de zorgverleners op een correcte aanrekening van hun prestaties. Waar nodig stelt hij inbreuken op de reglementering vast en gaat hij over tot recuperatie van het teveel aangerekende.

 

Via onderstaande link kan u het originele persbericht van het RIZIV terugvinden:

http://www.riziv.fgov.be/nl/nieuws/Paginas/duurzame-kwaliteitsvolle-gezondheidszorg.aspx#.Vm7cPL9QFyE

Terug naar overzicht