Foto patiënt Guido Foto patiënt Guido

Guido werd ondanks complexe wonde thuis verzorgd

Ralph Gregoor
Redacteur Gezond Thuis
9 januari 2023
6 december 2023
Het verhaal van...

Bij Guido werd darmkanker vastgesteld. Hij liet operatief een stuk verwijderen, maar bij thuiskomst sloeg het noodlot toe. Door een complicatie geraakte hij in een tijdelijke coma en ontstonden er complexe wonden. Dankzij de deskundige behandeling van het Wit-Gele Kruis kon Guido thuis herstellen en verzorgd worden. Een beslissing waar hij enorm blij mee was. 

Brute pech! Dat is het beste hoe je de rollercoaster kan omschrijven die Guido meemaakte. “De diagnose van darmkanker was natuurlijk een klap, maar ik had nooit verwacht wat erna nog zou volgen”, zegt Guido. “Eigenlijk zijn al mijn vitale organen eventjes kort stilgevallen, van mijn hart tot de longen en nieren. Daar bovenop kreeg ik ook nog een ziekenhuisbacterie. Ik zat met een stoma en een complexe wonde vlak naast elkaar.”  

Foto patiënt Guido aan de deur

Terug naar huis 

Guido wil na een zestal weken graag het ziekenhuis verlaten, maar door de complicaties is dat niet evident. “Ik mocht een weekend naar huis gaan op voorwaarde dat ik dagelijks opgevolgd werd door verpleegkundigen.” Het Wit-Gele Kruis kwam toen langs om de wonde en de stoma te verzorgen en op te volgen. ”Een succes, want na een controle in het ziekenhuis beslisten ze dat ik definitief naar huis mocht.” 

Eenmaal thuis beseft Guido dat de wondzorg vlotter verloopt. “Het ging om een complexe wondzorg, aangezien de wonde vlak naast mijn tijdelijke stoma zat. De verzorging van de wonde moest dus volledig bacterievrij blijven, terwijl er net naast een bron van alleen maar bacteriën zat. In het ziekenhuis waren ze soms uren bezig met de wonde en het voelde niet altijd even goed aan.”  

Negatieve druktherapie 

Dankzij een VAC-pomp kunnen onze verpleegkundigen de thuissituatie van Guido vergemakkelijken. De behandeling werkt door vacuüm (negatieve) druk op de wond uit te oefenen. De wondranden worden zo naar elkaar toe gebracht. Hierdoor krijgen bacteriën geen kans en geneest de wonde sneller. “Door de complexe zorg moet je vertrouwen op hun expertise en dat heb ik ook gedaan, vanaf de eerste dag. Ik voelde me echt goed bij hun werking en dat zorgde ervoor dat ik me beter in mijn vel voelde. Ik kon me vrij bewegen in huis, een zaligheid. Zo kon ik onder meer terug genieten van koken in onze buitenkeuken, mijn favoriete hobby.” 

Foto patiënt Guido in zetel

Vertrouwen op expertise 

De zorg van Guido zit er ondertussen op, maar voor een ruime periode kwamen onze thuisverpleegkundigen één, soms twee keer per dag op bezoek. Dat schept een band. “Door de complexe zorg moet je vertrouwen op hun expertise en dat heb ik ook gedaan, vanaf de eerste dag. Ik voelde me echt goed bij hun werking en dat zorgde ervoor dat ik me beter in mijn vel voelde.” 

Enkele verpleegkundigen en de referentieverpleegkundige wondzorg kwamen bij Guido over de vloer. “Met iedereen kon ik goed overweg. Omdat de zorg telkens een tijdje duurde, hadden we tijd om het over de belangrijke zaken in het leven te hebben: de kinderen, kleinkinderen, hobby’s, enz. Ik was echt enorm blij met de zorg van het Wit-Gele Kruis.”