Foto diabetes prikpen Foto diabetes prikpen

Waarom een diabeteseducator inschakelen?

8 november 2022
6 december 2023
Tip van de expert

Patiënten met diabetes type 2 die niet tijdig worden opgevolgd, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van aandoeningen ter hoogte van de grote en kleine bloedvaten. Een regelmatige opvolging door de diabeteseducator vermindert dat risico.

Een intensieve controle van de glycemie, cholesterol en bloeddruk zorgen ervoor dat je op lange termijn minder kans hebt op bijkomende symptomen of een verergering van het ziektebeeld. Daarom is het van belang dat patiënten met diabetes type 2 voldoende informatie krijgen over de gevaren van de ziekte. De educator motiveert de patiënt met diabetes om gezonder te leven en de raadgevingen van de arts na te leven.

De diabeteseducatoren van het Wit­-Gele Kruis zijn deskundig opgeleid om de patiënt de juiste voorlichting te geven. Samen met de patiënt gaat de educator aan de slag om de chronische verwikkelingen die kunnen ontstaan ten gevolge van diabetes vroegtijdig op te sporen of te voorkomen.

Wie komt in aanmerking?

Een patiënt kan rekenen op een diabeteseducator indien:

  • Hij of zij een voorschrift voor educatie heeft.
  • Diabetes type 2 is vastgesteld.
  • Hij of zij opgenomen is in het voortraject (opvolging van een patiënt met diabetes type 2) of zorgtraject. Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan ontvang je een uitgebreide en handige map met de info en uitleg die de educator je geeft.

Hoe aanvragen?

Om een diabeteseducator in te schakelen, volstaat het om te bellen naar de plaatselijke afdeling van het Wit­-Gele Kruis. De diabeteseducator contacteert de patiënt en maakt een eerste afspraak.