Een oncologische behandeling thuis verderzetten (thuishospitalisatie)
Een oncologische behandeling die in het ziekenhuis begint en thuis wordt verdergezet? Het kan. Onze verpleegkundigen met een specifieke expertise in oncologie komen aan huis en dienen het oncologische product in alle veiligheid toe.
Voor welke patiënten?
In het ziekenhuis bekijkt de oncoloog of hematoloog of een patiënt in aanmerking komt voor thuishospitalisatie. Dat hangt af van het type kanker en de behandeling. Binnen de overeenkomst met de ziekenhuizen en het RIZIV is bepaald voor welke producten thuishospitalisatie kan opgestart worden. Elke patiënt heeft uiteraard de vrije keuze.
Hoe verloopt de zorgaanvraag?
- Na de keuze en de goedkeuring van de patiënt gebeurt de aanvraag voor thuishospitalisatie via het ziekenhuis in een van de lokale afdelingen van het Wit-Gele Kruis.
- Bij het Wit-Gele Kruis zetten we voor dergelijke behandelingen steeds onze verpleegkundigen met een specifieke expertise in oncologie in. Zij zijn hiervoor opgeleid of volgden een specifieke opleiding in het ziekenhuis en krijgen ook continue bijscholing bij het Wit-Gele Kruis. Deze verpleegkundigen voeren de zorgen uit volgens de afspraken die gemaakt zijn met het ziekenhuis.
Duidelijke afspraken en rollen
De domeinverantwoordelijke oncologie van het Wit-Gele Kruis ontwikkelt samen met het zorgteam van het ziekenhuis transmurale processen en protocollen. Zodat alle partijen binnen deze samenwerking weten wat de verwachtingen zijn. Waar vinden de verpleegkundigen alle informatie, wat als er problemen zijn, hoe verloopt de zorg veilig voor zowel de patiënt als thuisverpleegkundige zelf.
- De patiënt krijgt het voorschrift, medicatie en materiaal mee naar huis.
- De patiënt bewaart het geneesmiddel op een correctie manier.
- De eerste twee toedieningen van de antikankergeneesmiddelen vinden altijd plaats in het ziekenhuis. Daar wordt gekeken hoe de patiënt reageert. Het risico is heel beperkt, maar vooraleer de verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis de behandeling thuis verderzetten, is het goed om die eerste fase in een gecontroleerde medische omgeving te starten.
- De thuisverpleegkundigen bespreken met het ziekenhuis wat de laatste parameters waren van de patiënt in het ziekenhuis om de verdere opvolging thuis daarop te baseren.
- In een eerste kennismaking met de patiënt overlopen de thuisverpleegkundigen enkele praktische zaken.
- De thuisverpleegkundigen bereiden zich voor en verwittigen de patiënt wanneer ze langskomen. Zo kan de patiënt het antikankergeneesmiddel eventueel op tijd uit de koelkast halen.
- De thuisverpleegkundigen voeren een verpleegkundig assessment uit, bereiden de medicatie voor en dienen het toe.
- De verpleegkundige blijft minimaal de voorziene observatietijd na toediening aanwezig bij de patiënt. Dit is afhankelijk van het product dat toegediend wordt en wordt in afstemming met het ziekenhuis bepaald.
- De verpleegkundige doet nazorg en rapporteert naar het ziekenhuis over de parameters en eventuele bijwerkingen.
- De patiënt keert voor een opvolging van de behandeling een aantal keren terug naar het ziekenhuis.
Andere verpleegtechnische handelingen
Onze verpleegkundigen zijn opgeleid om ook andere zorgen in het kader van een oncologische behandeling (spoelen poortkatheter, wondzorg ...) uit te voeren.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Sed ad bona praeterita redeamus. Non laboro, inquit, de nomine.
Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate.
Quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Sed ad bona praeterita redeamus.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate.
Deze informatie is afhankelijk van je locatie
Geef je locatie in zodat we je zo goed mogelijk kunnen helpen. Let op dat je de locatie van de zorg opgeeft als die niet hetzelfde is als je huidige locatie.
Voor meer informatie over chemotherapie thuis mag u contact opnemen met:
- Gespecialiseerd Team Oost (Waasland, Dender, Scheldekracht): 09-265 68 60 of gespecialiseerdteam.oost@wgkovl.be
- Gespecialiseerd Team Noord (Gent, Meetjesland, Schelde-Leie): 09-265 68 69 of gespecialiseerdteam.noord@wgkovl.be
- Gespecialiseerd Team Zuid-West (Vlaamse Ardennen, Panacea, Aalst, Dender Zuid): 09-265 68 73 of gespecialiseerdteam.zuidwest@wgkovl.be
Kristof Muylaert
Verpleging in de verpleegpost
Het toedienen van antikankergeneesmiddelen kan voorlopig enkel thuis bij de patiënt of in het ziekenhuis. Maar voor bepaalde zorgen, zoals katheterzorg (spoelen poortkatheter), wondzorg, inspuitingen of bloedafnames, kunnen patiënten ook terecht in een van de lokale verpleegposten in het Wit-Gele Kruis.