Bloedafnames aan huis: handig voor arts en patiënt!
Minder mobiele patiënten of patiënten met strikte werktijden raken niet altijd tot in de huisartsenpraktijk voor een bloedname. Anderzijds zijn deze bloednames soms een extra belasting op je drukke agenda als huisarts. Daarom staan wij klaar met onze gespecialiseerde teams voor bloedafnames aan huis.
Hoe werkt het?
We hebben al vele jaren samenwerkingsverbanden met verschillende privé-labo’s en meerdere labo’s van de Limburgse ziekenhuizen. Hierdoor kan je als huisarts rekenen op een vlekkeloze dienstverlening:
- wij doen de bloednames bij de patiënt thuis: deze kan perifeer, via een poort- of een PIC-katheter gebeuren
- we brengen de bloedtubes ook zélf tijdig en in optimale omstandigheden naar het gekozen labo
Op welke tijdstip doen wij bloedafnames?
Nuchter vs. niet nuchter
- Nuchtere bloedafnames plannen we standaard tussen 7 en 9 uur ‘s ochtends in.
- Aansluitend doen we de niet-nuchtere bloedafnames. We houden hierbij rekening met de noden van de patiënt.
Vóór het consult of ziekenhuisbehandeling
- Indien gewenst gebeurt de bloedafname de dag voordat de patiënt bij de huisarts een consult heeft. Zo ken je als (huis)arts de bloeduitslagen vóór het face-to-face consult en kan je deze meteen met je patiënt bespreken.
- Denk ook aan bloednames voorafgaand aan een oncologische behandeling of immunotherapie in het ziekenhuis: enkel bij bepaalde waarden kan een behandeling opgestart of verder gezet worden. Dankzij voorafgaande bloednames vermijd de patiënt een onnodige trip naar het ziekenhuis.
Voorschrift nodig?
Een voorschrift voor de bloedafname is niet nodig. De aanwezige labobon laat toe om de juiste tubes af te nemen voor de gevraagde analyses. Indien je als huisarts de labobon elektronisch bezorgt aan het labo bespreken we tijdens de aanvraag welke tubes we moeten afnemen.
Hoe aanvragen?
- Als arts kan je op elk moment van de dag een bloedafname aanvragen bij de Wit-Gele Kruisafdeling in je buurt of rechtstreeks bij ons gespecialiseerd team voor bloednames (contactgegevens hieronder).
- Aan de hand van een aantal vragen (zoals datum van uitvoering, nuchtere bloedafname of niet, keuze van labo,...) wordt de patiënt opgenomen in de planning en toegewezen aan een verpleegkundige.
Meer info?
Voor bijkomende inlichtingen kan je steeds terecht bij Marc Sleurs (coördinator) via prikdienst@limburg.wgk.be of op 089-30 01 86.
Collega Marc vertelt over bloednames in het kader van chemotherapie