Infuustherapie Infuustherapie

Infusietherapie aan huis: 3 toepassingen in de kijker

Limburg

Meer en meer behandelingen vinden hun weg van het ziekenhuis naar de thuiszorg. Infuustherapie aan huis is niet langer de uitzondering. Steeds vaker spelen onze gespecialiseerde teams hier ook een rol in. We zetten hieronder 3 belangrijke toepassingen in de kijker: antibioticatherapie, levenseindebegeleiding en afkoppelen van chemo.

Aanpak

De organisatie van infuustherapie aan huis gebeurt meestal in overleg tussen ziekenhuis, patiënt en huisarts. Het Wit-Gele Kruis kan hierin met haar gespecialiseerde teams een belangrijke partner zijn. Onze continuïteitsdienst staat garant voor een 24/7 opvolging van het goede verloop van de behandeling. We bouwden hierover een rijke expertise op dankzij een intensieve samenwerking met woonzorgcentra, ziekenhuizen, artsen en zelfstandig verpleegkundigen.

Toepassingen in de kijker: 

1. Antibioticatherapie

In sommige gevallen is een langdurige behandeling met antibiotica noodzakelijk. Bij Opat (oftewel ‘Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy’) start de parenterale toediening van het antimicrobieel middel in het ziekenhuis, maar kan de patiënt vervroegd naar huis doordat thuisverpleegkundigen de therapie verder opvolgen. Wit-Gele Kruis Limburg was van bij het begin betrokken bij het proefproject via een samenwerking met UZ Leuven, het Jessa Ziekenhuis en de huisartsen van de betrokken patiënten. 

Intussen hebben ook andere ziekenhuizen en huisartsen de weg naar het Wit-Gele Kruis gevonden voor infuustherapie aan huis. We verzorgen antibioticatherapie aan huis via een perifeer infuus, poortkatheter of PIC-katheter. Daarnaast staan onze gespecialiseerde teams ook steeds vaker in voor perifere toediening van Aclasta®, vocht, … 

2. Levenseindebegeleiding

Patiënten staan meer stil bij hun levenseinde en willen dit vaker thuis doorbrengen. Onze gespecialiseerde verpleegkundigen bieden ondersteuning aan de arts, de patiënt en diens omgeving bij het laatste afscheid. We plaatsen het wachtinfuus en blijven indien wenselijk discreet ter plaatse tijdens de uitvoering van de euthanasie.   

3. Afkoppelen van chemo

Soms kunnen patiënten chemotherapie thuis toegediend krijgen via een mechanische pomp (infusor). Na de opstart in het ziekenhuis kan de verdere behandeling ook gewoon thuis plaatsvinden. Deze patiënten kunnen op het Wit-Gele Kruis rekenen voor het thuis afkoppelen van de chemotherapie. Onze verpleegkundigen kregen de juiste vorming om deze delicate procedure correct uit te voeren. Verzorgen van insteekplaats en spoelen van poortkatheter horen hier vanzelfsprekend ook bij.

Hoe aanvragen?

  • Als arts kan je op elke moment van de dag voor de opstart van een infuustherapie een aanvraag richten aan de Wit-Gele Kruisafdeling in je buurt of rechtstreeks bij ons gespecialiseerd team voor infusietherapie (contactgegevens hieronder)
  • Aan de hand van een aantal vragen (zoals datum van uitvoering, identificatie van de patiënt, adresgegevens,...)  wordt de patiënt opgenomen in de planning en toegewezen aan een verpleegkundige.
  • Het voorschrift van de arts informeert onze verpleegkundige over de toe te dienen medicatie, frequentie, inloopsnelheid… Het Wit-Gele Kruis zorgt voor de serumstaander, de nodige materialen voor een perifeer infuus (katheters, naaldloze connectors, infuusleidingen, driewegkraan,…). De apotheek levert op voorschrift de medicatie en nodige oplosmiddelen en infuusvloeistof af aan de patiënt. 

Meer info?

Voor bijkomende inlichtingen kan je steeds terecht bij Marc Sleurs (coördinator) via prikdienst@limburg.wgk.be of op 089-30 01 86.

Terug naar overzicht