URL : https://www.witgelekruis.be/stages/limburg/stages-voor-verpleegkundigen
Foto stagiair Foto stagiair

Stages voor verpleegkundigen

Een goede manier om het Wit-Gele Kruis Limburg te leren kennen en van een job als thuisverpleegkundige te proeven, is een stage lopen.

Hier vind je alles wat je moet weten om je stage in goede banen te leiden. 

Mijn afdeling

Mogen we je verwelkomen als stagiair in één van onze afdelingen? Bekijk hier de volledige lijst met al onze Limburgse afdelingen. Op deze pagina heb je meteen ook de een zoekfunctie om de afdeling in jouw buurt op te zoeken.  Zo kan je alvast de nodige praktische afspraken maken.

Vind je afdeling

Vóór de aanvang van je stage

Wat moet je doen vóór de aanvang van je stage?

  • Contact met de afdeling: je contacteert de afdeling een week voor de start van je stage. Tijdens dit contact zal de adjunct-hoofdverpleegkundige je werkplanning met je overlopen. Hij/zij geeft je ook de naam van je stagementor of van de verpleegkundige waarmee je de eerste dag op ronde gaat. Daarna ontvang je je werkplanning via e-mail.
  • Contact met de stagementor: de stagementor zal voor de start van je stage telefonisch contact met je opnemen. Hij/zij maakt concrete afspraken met jou voor de eerste stagedag.
  • Werkpostfiche: druk de werkpostfiche af en neem deze mee op je eerste stagedag. Op de afdeling laat je deze ondertekenen. Je mag dit document zelf bewaren.
  • Gezondheidsbeoordeling: neem ook je gezondheidsbeoordeling van school mee tijdens je eerste stagedag en toon deze spontaan aan de collega waarmee je op ronde gaat. Doe dit vóór je de eerste patiënt bezoekt. Indien deze beoordeling niet in orde is, kan je niet mee op ronde. Zijn er bijkomende preventieve maatregelen op dit formulier vermeld? Meld deze dan meteen. Neem dit formulier ook mee naar de introductienamiddag op de afdeling.
  • Checklist verpleegkundige vaardigheden of voorkennisformulier (bachelor): ben je een bachelor-student? Neem ook je checklist verpleegkundige vaardigheden (UCLL) of voorkennisformulier (PXL) mee.
  • Persoonlijk Doelstellingenboekje: tijdens je stageperiode zal je mentor je ondersteunen en beoordelen aan de hand van een begeleidings- en evaluatieformulier. Bij het Wit-Gele Kruis kreeg dit de naam “Persoonlijk Doelstellingenboekje” of PD-boekje. Druk dit document af, zodat je het op voorhand al even kan doornemen.
    • Ben je HBO5 student? Breng dan dit PD-boekje en de feedbackformulieren voor HBO5-studenten mee.
    • Ben je student van PXL of UCLL? Vraag de nodige beoordelings- en feedbackformulieren in school.
    • Ben je een bachelorstudent uit een hogeschool buiten Limburg? Breng dan dit PD-boekje voor bachelorstudenten uit een hogeschool buiten Limburg mee.
  • Functieprofiel thuisverpleegkundige: bekijk ook het functieprofiel van de thuisverpleegkundige. Aan de hand van dit profiel formuleer je een eerste aanzet voor je persoonlijke doelstellingen. Aan welke competenties wil je tijdens je stage werken? Neem ook dit mee naar je eerste stagedag. 
  • Feedbackformulieren Wit-Gele Kruis: een belangrijk onderdeel van je stage zijn de feedbackformulieren van het Wit-Gele Kruis. De dagelijkse feedback die je krijgt, kan je hierop noteren. Vergeet dit formulier dus niet af te drukken en mee te nemen!
    • Ben je bachelorstudent? Je ontvangt deze documenten vanuit jouw opleiding.
    • Ben je HBO5-student? Download het feedbackformulier.
  • Contactgegevens stagebegeleider: breng zeker ook de contactgegevens (telefoonnummer en e-mailadres) van jouw stagebegeleider mee en bezorg deze aan de stagementor of de afdelingsleiding van jouw stageafdeling.

Stagemap

Je hebt nu je eigen stagemap samengesteld aan de hand van volgende documenten. Neem dit mapje mee tijdens je eerste stagedag:

Tijdens je stage

Info die van belang is tijdens je stage

Hoe zitten de werkroulementen in elkaar?

Voormiddagronde (VM): start tussen 7u en 8u en eindigt tussen 11u en 12u
Namiddagronde (NM): van 13u tot 17u
Avondronde (AD): start tussen 17u en 18u en eindigt tussen 21u en 22u

  • Een stagedag bestaat uit een VM en NM óf een VM en AD.
  • Als stagiair werk je één weekend op twee.
  • Soms kunnen deze uren afwijken naargelang zorgaanvragen. Concrete afspraken in verband met je uurregeling worden vooraf of tijdens het eerste introductiegesprek op de afdeling met je besproken door de adjunct-hoofdverpleegkundige.

Wat is de dresscode?

Bij aankomst op stage draag je trots je stagevest of een vest dat je van je afdeling hebt ontvangen, dat je bovenkleding netjes bedekt. Je onderarmen blijven vrij, zonder kleding of sieraden, zodat je optimaal én met een goede hygiëne. Kleine oorbellen zijn toegestaan, terwijl zichtbare piercings voor je eigen veiligheid worden vermeden.

Je kunt ervoor kiezen een witte bandana te dragen ter vervanging van een hoofddoek. Deze bedekt enkel je haar en blijft op veilige afstand van je schort. Lang haar wordt keurig in een staart gebonden. Zorg ervoor dat lange snorren of baarden netjes getrimd zijn, zodat ze niet in aanraking komen met de schort.

Verzorgde, korte nagels zonder nagellak of gellak dragen bij aan een professionele hygiënische uitstraling. Voor je eigen comfort en veiligheid is het aanbevolen om platte, gesloten schoenen te dragen.

Wat te doen bij ziekte?

Je verwittigt tijdig, één uur voor aanvang van de ronde, de afdelingsleiding via het telefoonnummer van de afdeling. Zij zullen de stagementor op de hoogte brengen. Verwittig ook, conform je schoolreglement, je school en je stagebegeleiding op school.

Weekendwerk voor, tijdens of na je stage?

Ben je vóór, tijdens of na je stage op zoek naar weekendwerk en/of vakantiewerk? Kijk dan zeker regelmatig naar het jobsluik van onze website (bij 'studentenjob'). Is er op dat moment geen openstaande vacature voor een studentenjob? Geef dan zeker je gegevens door via een 'spontane sollicitatie'

De voordelen van een job als weekend- of vakantiewerker bij het Wit-Gele Kruis:

  • Je kan ervaring opdoen in de thuiszorg én krijgt hiervoor een correct loon én maaltijdcheques.
  • Je werkt in een veilige werkomgeving met het nodige (beschermings)materiaal om kwaliteitsvolle zorg te bieden.
  • Je krijgt permanente ondersteuning van je collega's om verder te kunnen groeien.
  • Je wordt dicht bij je woonplaats tewerkgesteld en krijgt een wagen om je te verplaatsen voor het werk.

Nog vragen?