Coronavirus (COVID-19): informatie en richtlijnen? Bekijk onze 'coronapagina'.

Stages verpleegkundigen

Stages voor verpleegkundigen

Een goede manier om het Wit-Gele Kruis Limburg te leren kennen en van een job als thuisverpleegkundige te proeven, is een stage lopen.

Hier vind je alles wat je moet weten om je stage in goede banen te leiden. 

Mijn afdeling
0

Vóór de aanvang van je stage
0

Wat moet je doen vóór de aanvang van je stage?

 • Je contacteert de afdeling een week voor de start van je stage. Tijdens dit contact zal de adjunct-hoofdverpleegkundige je werkplanning met je overlopen. Hij/zij geeft je ook de naam van je stagementor of van de verpleegkundige waarmee je de eerste dag op ronde gaat. Daarna ontvang je je werkplanning en de foto van deze verpleegkundige of je mentor via e-mail.
 • De stagementor zal voor de start van je stage telefonisch contact met je opnemen. Hij/zij maakt met je concrete afspraken met jou voor de eerste stagedag.
 • Druk de werkpostfiche af en neem deze mee op je eerste stagedag. Op de afdeling laat je deze ondertekenen. Je mag dit document zelf bewaren.
 • Neem ook je gezondheidsbeoordeling van school mee tijdens je eerste stagedag en toon dit spontaan aan de collega waarmee je op ronde gaat vóór je de eerste patiënt bezoekt. Immers, indien deze beoordeling niet in orde is, kan je niet mee op ronde. Zijn er bijkomende preventieve maatregelen op dit formulier vermeld? Meld deze dan meteen. Neem dit formulier ook mee naar de introductienamiddag op de afdeling.
 • Voor bachelor-studenten: neem ook je checklist verpleegkundige vaardigheden (UCLL) of voorkennisformulier (PXL) mee.
 • Tijdens je stageperiode zal je mentor je ondersteunen en beoordelen aan de hand van een begeleidings- en evaluatieformulier. Bij het Wit-Gele Kruis kreeg dit de naam “Persoonlijk Doelstellingenboekje” of PD-boekje mee. Druk dit document af, zodat je het op voorhand al even kan doornemen.
 • Bekijk ook het functieprofiel van de thuisverpleegkundige. Aan de hand van dit profiel formuleer je een eerste aanzet voor je persoonlijke doelstellingen. Aan welke competenties wil je tijdens je stage werken? Neem ook dit mee naar je eerste stagedag. 
 • Een belangrijk onderdeel van je stage, zijn de feedbackformulieren van het Wit-Gele Kruis. De dagelijkse feedback die je krijgt, kan je hierop noteren. Vergeet dit formulier dus niet af te drukken en mee te nemen! Voor de bachelorstudenten zijn de feedbackformulieren geïntegreerd in het PD-boekje. Ben je HBO5-student? Dan kan je hier het feedbackformulier downloaden.
 • Breng zeker ook de contactgegevens (telefoonnummer en e-mailadres) van jouw stagebegeleider mee en bezorg deze aan de stagementor of de afdelingsleiding van jouw stageafdeling.

Stagemap

Je hebt nu je eigen stagemap samengesteld aan de hand van volgende documenten. Neem dit mapje mee tijdens je eerste stagedag:

Tijdens je stage
0
Stage

Info die van belang is tijdens je stage

Hoe zitten de werkroulementen in elkaar?

Voormiddagronde (VM): start tussen 7 en 8u en eindigt tussen 11 en 12u
Namiddagronde (NM): 13 - 17u
Avondronde (AD): start tussen 17 en 18u en eindigt tussen 21 en 22u

 • Een stagedag bestaat uit een VM + NM óf een VM + AD
 • Als stagiair werk je één weekend op twee
 • In het kader van specifieke patiënten, ronden of afdelingen kunnen er afwijkingen in deze roulementen voorkomen. Concrete afspraken in verband met je uurregeling worden vooraf of tijdens het eerste introductiegesprek op de afdeling met je besproken door de adjunct-hoofdverpleegkundige.
0

Wat is de dresscode?

We stellen een onberispelijk voorkomen voorop. Piercings,  aanstootgevende tatoeages, kunstnagels, nagellak, schoenen met hoge hakken, teenslippers, een rastakapsel, hoofddeksels,… worden niet toegelaten. De onderarmen moeten vrij zijn van attributen tot aan de elleboog (juwelen, festivalbandjes,…). Tijdens je ronde draag je het vest van je stagepak. Na de verzorgingen, bijv. op de afdeling, trek je dit uit.

Wat te doen bij ziekte?

Je verwittigt tijdig (d.w.z. één uur voor aanvang van de ronde) de verpleegkundige waar je mee op ronde zou gaan. Verwittig ook, conform je schoolreglement, je school en je stagebegeleiding op school.

0

Nog vragen?

Daphne Van BoggetDaphne Van Bogget
Secretariaat Personeelsbeleid en Organisatie
089-36 08 72
daphne.vanbogget [at] limburg.wgk.be

© 2019 Wit-Gele Kruis