STEUN ONZE ACTIE voor een betere financiering: klik op deze link om naar onze actiewebsite te surfen. Je vindt er onze vraag aan de overheid en het formulier om ons te steunen.

Stages verpleegkundigen
Stages verpleegkundigen

Stages voor verpleegkundigen

Een goede manier om het Wit-Gele Kruis Limburg te leren kennen en van een job als thuisverpleegkundige te proeven, is een stage lopen.

Hier vind je alles wat je moet weten om je stage in goede banen te leiden. 

Mijn afdeling

Vóór de aanvang van je stage

Wat moet je doen vóór de aanvang van je stage?

 • Je contacteert de afdeling een week voor de start van je stage. Tijdens dit contact zal de adjunct-hoofdverpleegkundige je werkplanning met je overlopen. Hij/zij geeft je ook de naam van je stagementor of van de verpleegkundige waarmee je de eerste dag op ronde gaat. Daarna ontvang je je werkplanning en de foto van deze verpleegkundige of je mentor via e-mail.
 • De stagementor zal voor de start van je stage telefonisch contact met je opnemen. Hij/zij maakt met je concrete afspraken met jou voor de eerste stagedag.
 • Druk de werkpostfiche af en neem deze mee op je eerste stagedag. Op de afdeling laat je deze ondertekenen. Je mag dit document zelf bewaren.
 • Neem ook je gezondheidsbeoordeling van school mee tijdens je eerste stagedag en toon dit spontaan aan de collega waarmee je op ronde gaat vóór je de eerste patiënt bezoekt. Immers, indien deze beoordeling niet in orde is, kan je niet mee op ronde. Zijn er bijkomende preventieve maatregelen op dit formulier vermeld? Meld deze dan meteen. Neem dit formulier ook mee naar de introductienamiddag op de afdeling.
 • Voor bachelor-studenten: neem ook je checklist verpleegkundige vaardigheden (UCLL) of voorkennisformulier (PXL) mee.
 • Tijdens je stageperiode zal je mentor je ondersteunen en beoordelen aan de hand van een begeleidings- en evaluatieformulier. Bij het Wit-Gele Kruis kreeg dit de naam “Persoonlijk Doelstellingenboekje” of PD-boekje mee. Druk dit document af, zodat je het op voorhand al even kan doornemen.
 • Bekijk ook het functieprofiel van de thuisverpleegkundige. Aan de hand van dit profiel formuleer je een eerste aanzet voor je persoonlijke doelstellingen. Aan welke competenties wil je tijdens je stage werken? Neem ook dit mee naar je eerste stagedag. 
 • Een belangrijk onderdeel van je stage, zijn de feedbackformulieren van het Wit-Gele Kruis. De dagelijkse feedback die je krijgt, kan je hierop noteren. Vergeet dit formulier dus niet af te drukken en mee te nemen! Voor de bachelorstudenten zijn de feedbackformulieren geïntegreerd in het PD-boekje. Ben je HBO5-student? Dan kan je hier het feedbackformulier downloaden.
 • Breng zeker ook de contactgegevens (telefoonnummer en e-mailadres) van jouw stagebegeleider mee en bezorg deze aan de stagementor of de afdelingsleiding van jouw stageafdeling.

Stagemap

Je hebt nu je eigen stagemap samengesteld aan de hand van volgende documenten. Neem dit mapje mee tijdens je eerste stagedag:

Tijdens je stage
Stage

Info die van belang is tijdens je stage

Hoe zitten de werkroulementen in elkaar?

Voormiddagronde (VM): start tussen 7 en 8u en eindigt tussen 11 en 12u
Namiddagronde (NM): 13 - 17u
Avondronde (AD): start tussen 17 en 18u en eindigt tussen 21 en 22u

 • Een stagedag bestaat uit een VM + NM óf een VM + AD
 • Als stagiair werk je één weekend op twee
 • Soms kunnen deze uren afwijken naargelang zorgaanvragen. Concrete afspraken in verband met je uurregeling worden vooraf of tijdens het eerste introductiegesprek op de afdeling met je besproken door de adjunct-hoofdverpleegkundige.

Wat is de dresscode?

We stellen een onberispelijk voorkomen voorop. Piercings,  aanstootgevende tatoeages, kunstnagels, nagellak, schoenen met hoge hakken, teenslippers, een rastakapsel, hoofddeksels,… worden niet toegelaten. De onderarmen moeten vrij zijn van attributen tot aan de elleboog (juwelen, festivalbandjes,…). Tijdens je ronde draag je het vest van je stagepak. Na de verzorgingen, bijv. op de afdeling, trek je dit uit. De eerste dag draag je het vest of de schort van de praktijklessen. Nadien kan je een schort van het Wit-Gele Kruis dragen. 

Wat te doen bij ziekte?

Je verwittigt tijdig (d.w.z. één uur voor aanvang van de ronde) de afdelingsleiding via het telefoonnummer van de afdeling. Zij zullen de stagementor op de hoogte brengen. Verwittig ook, conform je schoolreglement, je school en je stagebegeleiding op school.

Weekendwerk voor, tijdens of na je stage?

Ben je vóór, tijdens of na je stage op zoek naar weekendwerk en/of vakantiewerk? Kijk dan zeker regelmatig naar het jobs-luik van onze website (bij 'studentenjob'). Is er op dat moment geen openstaande vacature voor een studentenjob? Geef dan zeker je gegevens door via een 'spontane sollicitatie'

De voordelen van een job als weekend- of vakantiewerker bij het Wit-Gele Kruis:

 • je kan ervaring opdoen in de thuiszorg én krijgt hiervoor een correct loon én maaltijdcheques
 • je werkt in een veilige werkomgeving met het nodige (beschermings)materiaal om kwaliteitsvolle zorg te bieden
 • je krijgt permanente ondersteuning van je collega's om verder te kunnen groeien
 • je wordt dicht bij je woonplaats tewerkgesteld en krijgt een wagen om je te verplaatsen voor het werk

Nog vragen?

Kelly Houbrechts
Referentiespecialist stagebeleid
0470-20 59 33
kelly.houbrechts [at] limburg.wgk.be

© 2023 Wit-Gele Kruis