5 tips om hoge bloeddruk te vermijden

23 mei 2016
6 december 2023
Hartfalen, bloeddruk en cholesterol
Preventie
Voeding

Een hoge bloeddruk is niet zonder gevaar. Uit onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen. Het goede nieuws is dat aangepaste leefgewoonten kunnen helpen om de bloeddrukwaarden onder controle te houden. Meer bewegen, aangepaste voeding ... Dat zijn eenvoudige zaken die je zelf in de hand hebt.

5 tips om hoge bloeddruk te vermijden

  1. Eet gezond (beperk vet en zout, eet voldoende groenten en fruit). Gebruik de voedingsdriehoek als basis.

  2. Vermijd overgewicht.

  3. Beweeg voldoende. Zoek het niet te ver: wandelen, fietsen, de trap nemen in plaats van de lift ...

  4. Beperk het gebruik van alcohol.

  5. Stop met roken.

De gevaren van een te hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk maakt je vatbaarder voor hart- en vaataandoeningen zoals een hartinfarct of een beroerte. In combinatie met andere cardiovasculaire risicofactoren (vb. te hoge cholesterol, overgewicht, erfelijke belasting,…) is het zeker belangrijk om de bloeddruk stelselmatig te laten controleren, en een te hoge bloeddruk te laten behandelen.

‘Een stille doder’, zo wordt hoge bloeddruk weleens genoemd. Naar schatting zijn er in België ongeveer 2 miljoen mensen met een te hoge bloeddruk. De helft van hen weet het niet, aangezien hoge bloeddruk nauwelijks of geen symptomen teweegbrengt. 

Behandeling

De behandeling van hoge bloeddruk start met andere leefgewoonten (bv. stoppen met roken, gezond eten, voldoende bewegen). Als die aanpassingen niet het gewenste resultaat opleveren, kan je arts beslissen om een behandeling met medicatie te starten.

Bloeddruk

Bloeddruk is de druk die het bloed tijdens het circuleren uitoefent op de slagaderwanden. De bloeddruk wordt gemeten in millimeter kwikdruk (mmHg) en weergegeven in twee waarden

  • de maximale druk (= de druk die het bloed op de slagaderwanden uitoefent wanneer het bloed uit de linker hartkamer wordt gepompt terwijl die samentrekt)
  • de minimumdruk (= de druk op het moment dat de linker hartkamer in rust en volledig ontspannen is).

Het is optimaal om een bloeddruk te hebben die niet hoger is dan 120/80 mmHg.