Thuisverpleegkundige Marleen samen met patiënten Jos en Solange Thuisverpleegkundige Marleen samen met patiënten Jos en Solange

Jos & Solange over verpleegkundige Marleen: "Een kop koffie staat altijd klaar"

14 februari 2018
6 december 2023
Het verhaal van...

Drie jaar geleden verhuisden Jos en Solange naar een assistentiewoning. Hun hart hebben ze nog steeds verloren aan hun geboortedorp Grobbendonk ... en aan elkaar. Vorig jaar vierden ze hun 60ste huwelijksverjaardag, samen met hun hulpverleners, waaronder thuisverpleegkundige Marleen.

Marleen: “We verzorgen Jos (84) en Solange (82) sinds ze drie jaar geleden naar hun assistentiewoning verhuisden. Behalve met wassen, helpen we Jos ook met zijn steunkousen en de glycemiecontrole voor zijn diabetes. Hij heeft ook parkinson, met soms grote bloeddrukvallen.”

Hoe belangrijk is Marleen voor jullie?

Jos: “Een kop koffie met gouden lepeltje staat altijd klaar voor Marleen. Tijdens de verzorging praten we graag over de dagelijkse dingen.”

Solange: “Als Marleen binnenkomt, vraag ik haar altijd wat voor weer het is. Alle verpleegkundigen zijn goed, maar als Marleen een dag niet komt, vloeken we toch wel eens (lacht). Zij weet heel goed wat we wel of niet graag hebben. Zo douchen we graag met koud water. Dat moet je ook eens proberen!”

Thuisverpleegkundige Marleen samen met patiënten Jos en Solange

Hoe verliep de overgang naar een assistentiewoning?

Jos: “Het is fijn om nu dichter bij onze zoon te wonen, maar ik mis Grobbendonk en ons huis. We groeiden er op, hadden er veel vrienden. Ik koerste regelmatig met oud-wielrenner Rik Van Looy. Als ik de tijd zou kunnen terugdraaien ...”

Marleen: “Grobbendonk blijft heel belangrijk voor Jos en Solange. Ze praten er graag over.”

Solange: “Jos werkte vanaf zijn 14de als diamantslijper, net als zijn vader. Ik werkte even als naaister, maar met de komst van onze zoon, Ivan, legde ik me volledig toe op hem en het huishouden. Later zorgde ik ook mee voor onze kleinkinderen Yannick en Jasmien. Nu genieten we ook van ons eerste achterkleinkind Kobe. En van onze vrienden hier in het gebouw. We zijn één familie en doen heel wat samen.”

In oktober vierden jullie je 60ste huwelijksverjaardag, proficiat!

Solange: “Dank u, het was een mooi feest. We nodigden ook onze kapper, kinesist, verpleegkundigen ... uit. Zij zijn evengoed familie voor ons. In oktober 2018 trouwt onze kleindochter, daar kijken we erg naar uit.”

Marleen: “Je merkt dat ze allebei spraakwatervallen zijn (lacht). Daarom plan ik Jos en Solange vaak in op het einde van mijn toer. Dan drinken we na de zorg soms nog een kop koffie, mét gouden lepeltje.”