Migraine Migraine

Ontdek het verband tussen voeding en migraine

28 maart 2018
6 december 2023
Tip van de expert

Voeding kan een rol spelen bij migraine, waardoor migrainepatiënten zich beter voelen als ze bepaalde voeding vermijden. Ontdek welke voedingsmiddelen migraine kunnen veroorzaken.

Behandeling met voeding

Veel migrainepatiënten zijn ervan overtuigd dat bepaalde voedingsmiddelen of -bestanddelen een migraineaanval kunnen uitlokken. Voeding kan een rol spelen, alleen is dat tot nu toe nauwelijks wetenschappelijk onderzocht. Er zijn wel migrainepatiënten die zich beter gaan voelen door bepaalde voeding te vermijden.

Aan de hand van je eet- en leefpatroon kunnen de ‘triggers’ (mogelijk uitlokkende factoren) in kaart gebracht worden. Indien er een migraineaanval optreedt, ga dan na wat je 24 uur voor de aanval gegeten hebt of welke omgevingsfactoren toen aanwezig waren. Deze triggers  worden dan uit het eet- en leefpatroon van de migrainepatiënt gehaald om te onderzoeken of de patiënt daarna nog steeds migraineaanvallen krijgt. Indien niet, dan kunnen die triggers misschien mee aan de oorzaak liggen van de migraineaanval.

Nadien kan dezelfde trigger nog eens aan het eet- en leefpatroon worden toegevoegd. Lokt de trigger opnieuw een migraineaanval uit, dan weet je dat je hem voortaan het best kan vermijden.

Kaasschotel

Voedingsmiddelen die migraine kunnen veroorzaken:

1. Voedingsmiddelen die tyramine bevatten

Tyramine komt van nature voor in enkele voedingsmiddelen, vooral in eiwitrijke, aan bederf onderhevige producten. Verse eiwitrijke producten bevatten weinig tyramine. Als je voedingsmiddelen lang bewaart, neemt de hoeveelheid tyramine toe. Indien je voedingsmiddelen niet correct bewaart, dan zal het tyraminegehalte in producten toenemen.

Welke producten zijn rijk aan tyramine?

  • buitenlandse kazen (vooral harde, Franse kazen, maar ook brie en roquefort/blauwschimmelkazen, mozzarella), smeltkaas, belegen en oude kaas en producten waaraan kaas is toegevoegd, zoals kaaskoekjes, kaaszoutjes, kaaschips. Hoe langer de kaas rijpt, hoe hoger het tyraminegehalte. Het zogenaamde ‘kaassyndroom’ kenmerkt zich door een plotse stijging van de bloeddruk en een stekende hoofdpijn.
  • vlees- en gistextracten zoals Marmite, Tartex …
  • alle rode wijnen, inclusief de daarvan afgeleide dranken, zoals rode vermout en rode port.
  • zware biersoorten zoals trappistenbieren, Engels bier …
  • zoute en zure haring, haring in tomatensaus, tonijn en alle gerookte vissoorten (bijvoorbeeld zalm, makreel, sprot, paling …)
  • lever (behalve verse lever) en producten die van lever zijn gemaakt
  • wild
  • tuinbonen, koolrabi, zuurkool
  • overrijpe bananen
  • chocolade

2. Voedingsmiddelen die nitraten bevatten

Vleesproducten die zijn gerookt, gezouten of op een andere manier zijn geconserveerd, bevatten niet alleen tyramine, maar ook nitraat. Dit conserveermiddel kan bij sommige mensen migraine opwekken.

Nitraat is aanwezig in onder meer hesp, worst, hotdogs en in tal van bereide vleeswaren en visconserven.

3. Mononatriumglutamaat E621 (Ve-Tsin)

Deze veel gebruikte smaakversterker vind je vooral in Aziatische bereidingen, zowel van natuurlijke oorsprong (uit bijvoorbeeld sojasaus of vissaus), als toegevoegd in de vorm van Ve-Tsin. Het is ook aanwezig in gevriesdroogde soepen (bijvoorbeeld soep uit een pakje) en in tal van ingeblikte voedingsmiddelen.

4. Alcohol

Vooral (rode) wijn (door onder andere tyramine) en bier, maar ook andere alcoholische dranken kunnen een aanval uitlokken.

5. Koud voedsel

Koud voedsel zoals ijs kunnen bij veel mensen migraine veroorzaken.

6. Cafeïnehoudende dranken en eetwaren

Koffie, thee, cola, energiedranken ... en eetwaren zoals chocolade.

7. Voedingsgewoonten

Ook bepaalde (slechte) voedingsgewoonten kunnen een belangrijke rol kunnen spelen bij een migraineaanval.

Waar moet je op letten?

  • eet regelmatig (drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes)
  • sla geen maaltijden over
  • stel geen maaltijden uit
  • wees voorzichtig met suikerrijke tussendoortjes en snacks die het bloedsuikergehalte sterk kunnen verhogen
  • drink minstens 1,5-2 liter water per dag