Verandering van spijs doet eten: alternatieven voor brood en tarwe
Gevarieerd eten zorgt ervoor dat je dagelijks verschillende vitamines en mineralen opneemt. Je kan afwisselen in verschillende soorten fruit, groenten en vlees of eens een vegetarisch dagje inlassen. Maar ook in je dagelijkse tarwe-boterham kun je variatie brengen!
Tarwe vind je voornamelijk in brood, deegwaren, gebak, koekjes en afgeleide producten. Vaak kan je zelf experimenteren en vrij gemakkelijk tarwe vervangen door andere graansoorten. Granen zoals haver, spelt, boekweit of rogge zijn waardige alternatieven.
Je dagelijks brood hoeft niet saai te zijn
Je trouwe volkoren boterham met beleg kan je makkelijk vervangen door een heerlijk stukje vezelrijk roggebrood als ontbijt of lunch. Probeer ook eens een volkoren rijst -of maïswafel belegd met lekkers. Of vervang je klassieke ontbijtgranen door havermout, spelt of quinoa met een gezonde portie fruit.
Wie graag zelf brood bakt, kan aan de slag met boekweitmeel, speltmeel en kikkererwtenmeel. Zoetekauwen vinden meer hun gading in een pannenkoek of bananenbrood als alternatief ontbijt of tussendoortje.
Probeer ook eens een volkoren rijst -of maïswafel belegd met lekkers
Pastadag
Veel mensen hebben een vaste wekelijkse pastadag en vooral de kinderen vinden dat vaak fijn. Het is extra leuk om je klassieke pasta te vervangen door een kleurrijk alternatief: groene pasta op basis van erwten of rode linzen. Het is niet alleen lekker maar je trakteert je koters tegelijk op een gezond bord boordevol vezels. Je kan ook afwisselen met volkoren-, spelt- en haverpasta, bruine rijst, aardappelen of quinoa.