Appelcake met tagatose
Tagatose is een zoetstof die prima geschikt is om mee te bakken. De zoetkracht is dubbel zo groot als die van suiker. Als je bakt met Tagatesse (de merknaam van tagatose), wordt je gebak iets droger en minder luchtig. Voeg daarom eventueel wat extra fruit en een extra koffielepel bakpoeder toe aan de bereiding. We presenteren je een heerlijke appelcake met een minder grote caloriewaarde.
Ingrediënten voor 8 personen
Bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 150°C. Breng 50ml water met 25g tagatesse aan de kook en laat inkoken tot een lichtgele siroop. Laat afkoelen.
-
2
Pers de citroen, doe 2 eetlepels van het sap bij de siroop. Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snij elk partje enkele keren in, zodat je een waaiertje krijgt dat onderaan nog aan elkaar hangt. Leg in de citroensiroop en schep om.
-
3
Roer de boter romig. Voeg de rest van de tagatesse toe en klop tot een luchtig mengsel. Klop er vervolgens één voor één de eieren door. Zeef de bloem met het bakpoeder en een snuifje zout boven de kom en roer door het beslag.
-
4
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, beboter en bebloem de randen. Stort het beslag in de vorm, leg er de appelpartjes in met de ingesneden kant naar boven. Overgiet met
siroop, maar hou nog een beetje siroop over. Bak de cake in ongeveer 1 uur gaar en laat afkoelen op een rooster. Wordt de cake te snel bruin, dek ‘m dan af met aluminiumfolie. -
5
Verwarm de rest van de tagatessesiroop met een snuifje fleur de sel en strijk dat over de afgekoelde cake.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
waarvan verzadigd: 15,20g
waarvan suiker: 4,60g
Libelle Lekker