Gevulde kalkoen met groenten en champignons
Probeer zeker eens deze gezonde klassieker!
Ingrediënten voor 4 personen
Bereiding
-
1
Snijd de kalkoenfilet ‘ en portefeuille’ of vraag het aan je slager.
TIP ‘en portefeuille snijden’: de bedoeling is om van de dikke filet een lang, plat stuk te snijden. Je begint alsof je de dikke filet in 3 platte filetstukjes wilt snijden, maar je snijdt elke filet op ’t einde niet los maar snijdt verder in de andere richting. Denk aan een portefeuille uit 3 stukken waarvan je de zijkanten dichtklapt. Nadien leg je de filet tussen 2 vellen plasticfolie en klop je het vlees met de platte achterkant van een zwaar mes nog platter. -
2
Verwarm de oven voor op 180°.
-
3
Ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze in kwartjes. Leg aluminiumfolie op de bakplaat en bestrijk deze met olijfolie. Leg hierop de kwartjes tomaat met de bolle kant naar beneden, besprenkel ze met een beetje olijfolie en kruid met peper en eventueel zout. Gaar ze 10 min. in de voorverwarmde oven.
-
4
Was intussen de spinazie en zwier ‘m goed droog. Bak de spinazie in 1 eetlepel olijfolie tot ie volledig geslonken is. Kruid met peper en eventueel zout.
-
5
Leg de kalkoenfilet plat en kruid met peper. Leg hierop eerst de spinazie, dan de kwartjes tomaat en dan de gandaham. Rol de filet nu stevig op en bind vast met het keukentouw of prik vast met tandenstokers. Bak de kalkoenrol even aan in een pan zodat de buitenkant mooi bruin is. Bak de kalkoen rol verder in de oven (40 minuten).
-
6
Bak intussen de champignons, het fijngehakte sjalotje en de fijngehakte knoflook in 1 eetlepel olijfolie en kruid met peper en eventueel zout.
-
7
Snijd met een scherp mes (of elektrisch mes) plakken van de kalkoenrol.
-
8
Serveer het vlees met de gebakken champignons en aardappelpuree.
-
9
TIP: serveer een lekkere aardappelpuree als bijgerecht bij de kalkoenfilet!
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
waarvan verzadigd: 2,52g
waarvan suiker: 4g
Pascale Naessens "mijn pure keuken 2" – recept aangepast door de diëtisten van het Wit-Gele Kruis.