Zalmtartaar met waterkers

1 december 2016
3 december 2023

Ingredienten voor 4 personen

250g verse zalm (filet of haasje, ontveld)
1 sjalot
2 eetlepels fijngehakte bieslook
1 eetlepel olijfolie
sojasaus (naar smaak)
1/2 eetlepel graanmosterd
citroensap van 1 citroen
1 bakje tuinkers
1/2 bussel waterkers
1 appel
enkele radijsjes
6 walnoten
1 eetlepel notenolie
2 eetlepels ciderazijn
2 eetlepels magere natuuryoghurt
1 eetlepel zure room
1 koffielepel mierikswortel (kant- en klaar in bokaaltje)
4 sneetjes bruin toastbrood
zwarte peper en eventueel zout

Bereiding

  1. 1

    Maak de waterkers en tuinkers schoon en laat de sla goed uitlekken.

  2. 2

    Versnijd de zalm zeer fijn met een scherp mes in kleine stukjes ( gebruik geen blender of mixer want dan krijg je puree).

  3. 3

    Doe de vis in een mengschaal en meng de vis met de fijngesnipperde sjalot, de bieslook, de graanmosterd, 1 eetlepel olijfolie, enkele druppels sojasaus (gebruik geen extra zout) en het citroensap. Meng de ingrediënten, breng op smaak met peper en zet de tartaar opzij.

  4. 4

    Voor het sausje meng je de mierikswortel, de zure room, de yoghurt met een beetje citroensap. Breng op smaak met peper en eventueel een snuifje zout.

  5. 5

    Snijd de radijsjes en de appel in dunne reepjes.

  6. 6

    Hak de walnoten fijn.

  7. 7

    Meng de waterkers, de tuinkers, de radijsjes , de appel en de walnoot voorzichtig met de notenolie en de ciderazijn. Kruid met versgemalen peper.

  8. 8

    Druk met een dresseerring rondjes uit het toastbrood en toast ze gedurende enkele minuten in de oven 160°.

  9. 9

    Plaats op elk bord een toast. Plaats de dresseerring over de toast en schep hierin wat zalmtartaar. Druk even aan met de bolle kant van een lepel. Werk af met wat sla bovenop de tartaar.

  10. 10

    Verwijder de ring en druppel een lepeltje mierikswortelsaus rond het gerecht.

Voedingswaarden

Energie: 1501 kJ / 360 kcal
Eiwitten: 16,50g
Vetten: 23,70g
waarvan verzadigd: 4g
Koolhydraten: 18.70g
waarvan suiker: 6,40g
Vezels: 2,60g
Natrium: 3,07g
Bronnen

Recept Jeroen Meus – recept aangepast door de diëtisten van het Wit-Gele Kruis