Zoutarme kippenbouillon
Maak zelf je heerlijke, zoutarme kippenbouilon. Een lekkere basis voor verschillende bereidingen, zoals een Toscaans tomatensoepje.
Ingrediënten voor 4 personen
2 eetlepels zonnebloemolie
1½ - 2 kg soepkip
1 ui, in stukken
1 prei, in stukken
1 winterwortel, in stukken
½ knolselderij, in stukken
½ theelepel tijm
2 laurierblaadjes
3 stukjes foelie
8 witte peperkorrels, gemalen
1 wijnglas witte wijn
Extra nodig: zeef, kaasdoek (of theedoek)
Bereiding
-
1
Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en bak hierin de kip en de groenten tot alles licht gekleurd is.
-
2
Voeg de kruiden en specerijen toe en blus af met de witte wijn.
-
3
Schenk 3 liter water in de pan en laat de bouillon 3 tot 4 uur zachtjes trekken, zonder dat hij kookt.
-
4
Zeef de bouillon voorzichtig door een bolzeef met daarin een stuk natgemaakte kaasdoek (of een theedoek, maar let op dat hij niet naar wasmiddel ruikt, want dat proef je terug in de bouillon).
-
5
Laat de bouillon afkoelen en schep het gestolde vet eraf. Doe de bouillon in kleine bakjes en vries hem in.
-
6
Tip: Voor bouillon kun je de goedkoopste delen van de kip gebruiken, zoals kippennekjes en -vleugeltjes.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
waarvan verzadigd: 5,02g
waarvan suiker: 8,10g
Een recept van : Nierstichting in samenwerking met Spicewise.nu. Klik hier voor meer info.