FAQ vroedvrouwen Wit-Gele Kruis Limburg
Op deze pagina lijsten we een aantal vragen op waar veel ouders mee zitten. Onze vroedvrouwen geven er meteen ook een antwoord op!
- Mag ik met mijn pasgeboren baby naar buiten?
Je mag met je pasgeboren baby direct buiten komen. Dat is gezond voor je kindje! De zonnestralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D en stevige botten. Pas de kleding van je baby en zijn bedekking (wandelwagen, ...) aan de omgevingstemperatuur aan. Bescherm je kindje in de zomer extra tegen de zon en in de winter tegen de koude. Is de baby te vroeg geboren of is zijn gewicht erg laag, vraag dit dan toch even na bij je vroedvrouw of de arts.
- Mijn kindje heeft sinds enkele dagen geen stoelgangluiers. Wat moet ik doen?
Maak je niet onmiddellijk zorgen wanneer je baby een paar dagen overslaat met zijn ontlasting. Het stoelgangpatroon is immers sterk verschillend bij baby's en wordt beïnvloed door de voeding (en voeding van de mama bij borstvoeding). Een verandering van stoelgangspatroon kan ontstaan wanneer er veranderingen in de voeding worden aangebracht: veranderen van kunstvoeding, voeding van de mama bij borstvoeding of het introduceren van nieuwe groenten of fruit in de vaste voeding. Raadpleeg een arts als je kind erg huilt en pijn vertoont of als er klachten optreden zoals braken, koorts, slechte gewichtsstijging of voedselweigering. Voeg niet zelf olie of wat dan ook toe aan de melkvoeding en experimenteer niet met medicatie, glycerinesuppo's of andere laxeermiddeltjes.
- Vanaf welke leeftijd mag ik gaan zwemmen met mijn baby?
De Hoge Gezondheidsraad ontmoedigt zwemmen met baby's jonger dan 12 maanden in de Belgische zwembaden, zodat de baby niet met chloor in contact komt. Baby's jonger dan 12 maanden zijn immers nog te kwetsbaar. Watergewenning of babyzwemmen gebeurt uit gezondheidsoverwegingen dus best in een bad thuis. In een zwembad met chloor kan dit van zodra de baby 1 jaar oud is.
- Ik leg mijn baby op zijn rug in bed, maar hij draait zich steeds op de buik. Moet ik hem terug draaien ter preventie van wiegendood?
Als een kindje zich vlot kan draaien, hoef je het niet telkens op zijn rug te slapen leggen als het zich op zijn buik gedraaid heeft. Het is dan sterk genoeg om te reageren als zijn gezicht in het matras terecht komt. Leg het kind wel op zijn rug om in te slapen.
- Is het nodig om elke dag een badje geven aan mijn pasgeboren baby?
Het is belangrijk om je baby dagelijks te ' reinigen'. Dit moet niet door een volledig badje te geven, maar het mag zeker wel. Gebruik bij voorkeur water en reinigende baby-olie, dat houdt de huid van de baby soepel. De meeste baby's genieten wel van het dagelijks badje, het maakt je baby niet alleen proper, maar het is een uniek moment om samen met je baby bezig te zijn. Je kan je baby gelijk wanneer een badje geven, 's morgens op een rustig moment of 's avonds als beide ouders thuis zijn. 's Avonds is een badje rustgevend en goed voor de nachtrust.
- De navelstomp is afgevallen maar het bloedt nog nog een beetje. Moet ik dit ontsmetten?
Reinigen met water is voldoende en nadien goed droog deppen. Je hoeft de navel niet meer af te dekken met een compres. Enkel indien de navel riekt of er veel wondvocht uitkomt, is het aangewezen om enkele keren per dag met daarvoor verkijgbare alcohol te ontsmetten. Als het naveltje langdurig en overvloedig blijft bloeden, laat dit dan nakijken door de behandelende arts.
- Mijn baby weigert te drinken van een flesje, wat kan ik doen?
Verwacht niet onmiddelijk succes maar blijf geduldig. Een flesje drinken is een nieuwe ervaring voor het kindje. Gebruik liefst de eerste keren verse moedermelk, dit is dezelfde smaak als dat een kindje rechtstreeks borstvoeding zou drinken. Liefst geeft de partner of iemand anders dan de mama het flesje de eerste keer. Biedt het flesje al aan bij de eerste hongersignalen en wacht niet tot de baby weent. Laat de baby zelf aan de speen happen zoals hij/zij aan de borst doet, houdt daarbij de speen voor de neus en laat het kindje zelf zoeken. Je kan het kindje afleiden door zacht te wiegen, rond te wandelen of ertegen te praten. En maak eventueel gebruik van de draagzak of een relaxstoeltje om de baby te voeden. De vorm en grootte van de speen zijn ook van belang, gebruik gerust eens een andere vorm maar wissel ook niet te vaak. Dit zal je kind nog meer verwarren. Eventueel dompel je de speen eerst eens in moedermelk alvorens hem aan te bieden. Het is belangrijk het tempo van het kindje te respecteren en niks te forceren. Uiteindelijk wordt jullie geduld beloond. - Mag ik water geven aan mijn baby tussen de voedingen?
Vocht is onmisbaar voor het lichaam. Dit geldt ook voor kinderen. De eerste 6 maanden heeft de baby alleen zijn melkvoeding (borstvoeding of kunstvoeding) nodig. Extra drank vermindert de eetlust waardoor hij geen melkvoeding zal drinken. Bij borstvoeding zorgt extra drank voor een verstoring van de melkproductie. Na de leeftijd van 6 maanden drinkt je baby per dag nog ongeveer een halve liter melkvoeding. Naast de vaste voeding die ook vocht bevat, heeft je baby ook nood aan extra vocht, zeker bij warm weer. Bij extra vocht kies je bij voorkeur plat, mineraalarm water.
- Mag ik op dieet gaan als ik borstvoeding geef?
Een geleidelijke gewichtsafname door een verminderde calorie-inname heeft geen nadelig effect op de hoeveelheid of kwaliteit van de moedermelk. Drastisch op dieet gaan tijdens de borstvoedingsperiode is echter af te raden.
- Wanneer moet ik de flessen en/of mijn kolfmateriaal reinigen en steriliseren?
Vóór een eerste gebruik steriliseer je steeds alle flessen en (kolf)toebehoren. Nadien is het bij een gezonde zuigeling, mits een grondige reiniging, overbodig om flessen en toebehoren nog te steriliseren. Voor prematuren en kinderen met primair immuundeficiëntie of na behandeling met chemotherapie, blijft het nodig tot 3 maanden of langer op indicatie alle materiaal te steriliseren. Na het afkolven spoel je best meteen alle onderdelen die met de melk in aanraking zijn geweest af met koud water. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker de melkresten verdwijnen. Reinig hierna alle onderdelen van de kolf in warm water met afwasmiddel en spoel daarna af onder stromend warm water. Laat alle materialen op een propere keukenhanddoek of op een papieren wegwerphanddoek uitlekken en aan de lucht drogen. Droog wrijven met een keukenhanddoek wordt afgeraden omdat dit kiemen kan overbrengen. Afdrogen met wegwerphanddoekjes kan wel. Materialen die hiervoor geschikt zijn, kunnen ook in de afwasmachine gereinigd worden. Monteer alle onderdelen alvorens het apparaat en de materialen droog op te bergen tot het volgende gebruik.
- Hoe weet ik of mijn kindje voldoende drinkt als ik borstvoeding geef?
Een baby is verzadigd als:
Hij gemiddeld 6 tot 8 x per dag (de eerste weken/maanden 8 tot 12 x bij borstvoeding) drinkt.
Hij ritmisch zuigt en luid slikt tijdens de voeding.
Hij minstens 6 plasluiers per dag heeft en zijn urine kleurloos tot lichtgeel is.
Hij in de eerste weken regelmatig stoelgangluiers heeft.
Hij er levendig, tevreden en gelukkig uit ziet.
- Mijn baby verliest al zijn haar! Wat nu?
Het is normaal dat in de eerste weken je kindje veel tot al zijn haar verliest, om nadien terug te groeien. Dit kan zelfs in een andere kleur zijn.
- Mijn baby heeft een gele huidskleur, kan dit kwaad?
De lever van een baby is nog onrijp. Het bilirubine-pigment kan aan sommige baby's een gele huidskleur geven doordat de lever deze stoffen niet voldoende afvoerd. Door de baby een paar uur per dag onder een lamp te leggen (fototherapie) kan dit snel verholpen worden. Indien je baby alert is als hij wakker is, volle pampers met urine en stoelgang heeft en goed blijft drinken, is dit zelden schadelijk. Twijfel je, neem dan contact op met je vroedvrouw of de arts.
- Mijn kindje heeft een onregelmatige vorm van het hoofdje, moet ik hier iets aan doen?
Ten gevolge van de druk bij de bevalling kan het zijn dat het hoofdje van de baby wat onregelmatig gevormd is. De schedel van het hoofdje is nog niet volledig gesloten. Na enkele dagen neemt de schedel een regelmatige vorm aan. Indien het kindje een voorkeur vertoond naar 1 zijde, is het aangeraden deze zijde enkele dagen overdag te ontlasten. Als het hoofdje na enkele weken tot maanden onregelmatig van vorm blijft, is het aangeraden om dit met de arts te bespreken en kan de kinesist een uitkomst bieden.
- Mijn baby heeft een hele droge huid. Hoe behandel ik deze het beste?
Bij de meeste baby's en voornamelijk bij laatgeborenen is het normaal dat de handpalmen en de voetzolen vervellen. De huid past zich immers aan aan een ander klimaat: van de vochtige baarmoeder naar de warme lucht. De baby heeft hier zelf nooit last van in de vorm van jeuk of pijn. Olie in het badje doen en dagelijks goed insmeren met een hydraterende creme werken voldoende.
- Hoeveel borstvoedingen moet ik mijn kindje geven?
Voldoende stimuleren van de borstvoeding is van cruciaal belang om de melkproductie ook op lange termijn in stand te houden. Probeer de eerste weken na de geboorte dus om de 2 tot 3 uren borstvoeding te geven. Al snel ontwikkelt de baby een eigen patroon. De baby wakker maken voor een voeding hoeft niet, tenzij het kindje langer dan 4 uren tussen de voedingen laat of je niet aan 8 voedingen per 24u komt. Na enkele weken heeft de borstvoeding zijn ritme van vraag en aanbod bereikt en kan je de baby voeden indien hij zelf vraagt.
- Wat doe ik met pijnlijke tepelkloven?
Tepelkloven zijn barstjes in en rond de tepel en kunnen zelfs bloeden bij het geven van borstvoeding. Tepelkloven dienen snel verzorgd te worden, omdat dit open wondjes zijn en de kans op infectie groot is. Ga samen met de vroedvrouw na wat de oorzaak van de kloven is. Vaak ligt dit aan de aanhap- of zuigtechniek van de baby. Na de voeding kun je de tepels inwrijven met een druppel moedermelk en laten opdrogen. Houd je borsten zolang mogelijk aan de lucht. Indien er bij het afkolven bloed in de moedermelk zit door kloven, mag deze melk gewoon aan het kindje gegeven worden.
- Mijn kindje geeft terug, is dit reflux?
Iets teruggeven na de voeding is voor de meeste baby’s normaal. Soms loopt er een mondje vol voeding terug of komt er met een boertje wat voeding mee. Dit gebeurt bij baby’s gemakkelijk, omdat de afsluiting tussen maag en slokdarm vaak nog niet goed werkt. Zodra het maagje erg vol zit, er een boertje dwars zit, of wanneer je kindje lekker ligt te trappelen, loopt zijn maagje letterlijk over. Zolang je kind goed groeit in lengte en gewicht is er geen reden je bezorgd te maken over het spugen. Een goede groei betekent immers dat je kindje voldoende voeding binnen krijgt. Kinderen hebben meestal zelf geen last van het spugen: ze blijven lachen en spelen gewoon door. Gulzige baby’s spugen vaak meer omdat zij meer lucht met het drinken mee happen. Zodra de lucht ontsnapt komt er ook voeding mee. Ook actieve baby’s spugen meer. Hun armpjes en beentjes duwen bij het getrappel tegen het maagje en de voeding loopt eruit. Dit kan zelfs lang na het voeden nog gebeuren. Soms kan je het spugen wat verminderen door je kindje wat langer rechtop te houden na de voeding, vaker en kleine hoeveelheden te voeden (bij flesvoeding) of de voeding in te dikken. Vraag het consultatiebureau of de vroedvrouw eens om advies. Als het spugen in hoeveelheid en in kracht toeneemt kan er wel iets aan de hand zijn. Neem dan contact op met de kinderarts of de huisarts. Zij kunnen bekijken wat de oorzaak van het spugen is en gericht adviezen geven.
- Mijn baby heeft dunne ontlasting, is dit diarree?
Bij borstvoeding is het normaal dat de stoelgang zeer brijerig tot waterig is en zeer frequent (soms na iedere voeding). Hier kunnen enkele harde stukjes in zitten van de gestolde vetten uit de moedermelk. De kleur varieert ook van geel, oranje tot lichtgroen. Het is eveneens normaal als er enkele dagen geen ontlasting is. Bij borstvoeding hoeft men zich dus niet te vlug zorgen te maken in verband met de frequentie en consistentie van de stoelgang. Bij flesvoeding is het niet normaal dat de stoelgang waterig is, zeker niet als deze (donker)groen van kleur is. Men moet er altijd op bedacht zijn dat een kind met diarree vlug veel vochtverlies heeft en men moet dan ook tijdig de dokter raadplegen. Een normale stoelgang bij flesvoeding is om de 1 of 2 dagen maar is ook afhankelijk van kind tot kind.
- Mijn dochtertje heeft vaginaal bloedverlies. Moet ik nu naar dokter?
Vaginaal bloedverlies is te wijten aan de grote hoeveelheid hormonen die nog van de moeder via de navelstreng tot bij de baby gekomen zijn. Het begint gemiddeld tussen de tweede en de tiende dag na de geboorte en is binnen een week weer gestopt. Het kindje merkt er niks van en het verlies is heel onschuldig. Bij twijfel kan er altijd met de vroedvrouw of huisarts overlegt worden.
- Mijn baby heeft een beetje borstontwikkeling. Gaat dit zo blijven?
Zowel jongetjes als meisjes kunnen borstontwikkeling hebben tengevolge van de grote hoeveelheid hormonen die via de navelstreng naar de baby gegaan zijn. Het verdwijnt vanzelf binnen enkele dagen tot weken.
- Herkent de baby mijn geur?
Een baby herkent zeer vlug je geur en de smaak van je melk. Je geur maakt hem rustig.
- Mijn baby heeft krampjes, hoe kan ik ze verlichten?
Krampen zijn hevige samentrekkingen van de darmspieren die onust bij je baby kunnen veroorzaken. De oorzaak kan bij elke baby verschillen. De krampjes kunnen te wijten zijn aan:
- de ontwikkeling van zijn darmen- de verkeerd aanhappen
- veel lucht slikken bij een flesvoeding
- koemelkeiwitallergie
-...Meestal kan je deze pijn verlichten door enkele natuurlijke handelingen toe te passen. Je baby zal zich comfortabeler voelen bij boeren, het fietsen met zijn beentjes, een massage over zijn buikje of even met de klokrichting mee wrijven. Een lekker warm badje kan hem ook veel rust bieden. Blijft je baby aanhoudende krampen hebben kan je best met je vroedvrouw of een kinderarts op zoek gaan naar de oorzaak. Meestal zijn deze klachten na een maand of drie vanzelf over als de spijsvertering goed op gang is.
- Wat kan ik doen tegen melkkorstjes op het hoofdje van mijn baby?
Melkkorstjes worden veroorzaakt door een verhoogde afscheiding van huidsmeer uit de talgkliertjes. Het wordt ook berg genoemd. Men kan de korstjes losweken met zoete amandelolie en dan met een fijn kammetje verwijderen. Je hoeft niet bang te zijn om de fontanellen te beschadigen, ze zijn veel sterker dan je denkt.
- Wanneer mag ik mijn baby's nageltjes knippen?
De nageltjes van een baby mag je knippen vanaf 4 weken na de geboorte. Als de nageltjes heel lang zijn bij de geboorte en de baby krabt zich in zijn gezichtje, mag je de nageltjes gerust bijvijlen of gebruik maken van speciale wantjes. Gebruik bij het knippen een stompe nagelschaar en knip de nagels recht zodat de nagelriem niet gaat ontsteken. De vroedvrouw toont je graag de juiste wijze.
- Mag mijn baby in bad met de navelstreng?
Tijdens de zwangerschap zit de baby ook in het vruchtwater met de navelstreng dus in bad is geen enkel probleem. Nadat de navelstreng is afgevallen, mag de baby ook gewoon in het water. Indien de navel nog vochtig is nadien, dep deze dan goed droog.
- Mijn baby niest veel, is hij verkouden?
Baby's niezen om hun neusje te reinigen, dit is heel normaal. Indien er groene snot uit het neusje komt en het kindje veel hoest, kan er toch sprake zijn van een verkoudheid. Bij kortademigheid, een piepende ademhaling of koorts, neem je contact op met je huisarts.
- Op de huid van mijn baby zie ik rode vlekjes met een wit puntje erin. Moet ik mij zorgen maken?
Deze uitslag is niets om je zorgen over te maken. Wanneer baby lang huilt, onrustig is of bvb te warm heeft kan zijn hele gezichtje bedekt zijn met een korrelige uitslag. Ook dit verdwijnt weer vanzelf en je moet er niets aan doen.
- Wat zijn de witte puistjes in gezichtje van mijn baby?
De witte puistjes komen vooral voor op het neusje en de kin. Dit noemt men ook wel milia en is eigenlijk een verstopping van de talgkliertjes. Het verdwijnt echter weer spontaan en men moet/kan er niets aan doen.
- Mijn baby heeft een witte tong, is dit spruw?
Men moet eerst eens goed kijken of die witte vlekjes op de tong of in het mondje geen melkrestjes zijn die nog in het mondje zitten. Probeer ze eens weg te vegen met een compresje rond de vinger. Spruw kan je daarentegen niet wegvegen. Het is een schimmelinfectie die in het mondje en vooral op de tong en het tandvlees voorkomt. Het is een wit laagje vlekjes en daar moet je mee naar je arts gaan die een schimmelwerend middel zal voorschrijven. Als uw baby spruw heeft kan hij vaak lastiger zijn en moeilijker drinken, omdat de witte plekjes als pijnlijk ervaren kunnen worden. Blijf tot 10 dagen nabehandelen na de witte plekjes verdwenen zijn om herinfectie te voorkomen.
- Waarom weent mijn baby?
Heeft hij geen honger, is het niet te warm of te koud, moet hij geen boertje laten, heeft hij geen natte luier? Naarmate uw baby ouder wordt leer je hem beter kennen en te herkennen waarom hij huilt. Probeer uw baby te troosten, als ze zo klein zijn kun je ze immers niet verwennen en is huilen zijn enige communicatiemiddel.
- Hoe kan ik wiegendood voorkomen?
Laat uw baby altijd op zijn rug slapen,op een stevige matras. De temperatuur in de kamer moet niet warmer zijn dan 18/20°. Verlucht regelmatig de kamer. Gebruik geen hoofdkussen. Rook nooit in de kamer van een baby. Probeer trouwens nooit te roken in de nabijheid van een baby. Geef geen hoestbedarende medicamenten zonder toestemming van uw arts.
- Mijn baby kijkt scheel, blijft dit zo?
Zolang een baby nog niet scherp kan zien, kijkt hij af en toe behoorlijk scheel. Beide ogen gaan hun eigen gang want er is nog geen samenwerking. Dit heeft niets te maken met het echte scheelzien. Meestal verdwijnt het rond 3 à 6 maanden.
- Hoeveel moet mijn baby drinken per dag ?
De melkbehoefte en het aantal voedingen variëren sterk van kind tot kind en van dag tot dag. In dit schema ontdek je de minimale en maximale hoeveelheid melk die een kind nodig heeft per dag. Je kind geeft zelf aan hoeveel en hoe vaak het moet drinken. Voed op vraag en dwing je kind niet om een portie leeg te drinken. Een voorbeeld: Je kind is jonger dan 6 maanden en weegt 5 kilo. De dagelijkse melkbehoefte schommelt tussen 600 en 800 ml. Drinkt je kind meestal 8 keer per dag dan kan je porties van 100 ml aanbieden. Heb je twijfels? Neem dan contact op met je vroedvrouw.
*Bovenstaande schema's vind je terug op de website van Kind & Gezin.
- Welk water kan ik gebruiken voor flesvoeding?
Flessenwater (niet-bruisend) is geschikt wanneer dit een laag gehalte aan minerale zouten en nitraten bevat. Gebruik best flessenwater met op het etiket de vermelding dat het water geschikt is voor de bereiding van melkvoeding, zo kies je zeker voor kwaliteit.
- Mijn baby heeft de hik, wat kan ik nu doen?
Soms krijgen baby'tjes de hik omdat ze te vlug gedronken hebben. Controleer of de opening van de speen niet te groot is. Geef baby ook tijd om een boertje te laten. Een remedie tegen de hik bestaat niet maar gelukkig is het een onschuldig verschijnsel. - Hoeveel slaapt een baby gemiddeld?
De meeste baby’s hebben ongeveer een gelijke hoeveelheid slaap nodig.Jonge baby’s hebben over het algemeen een vergelijkbaar dag-en nachtritme. De behoefte aan slaap baby en voeding is bij de meeste baby’s tot 6 maanden hetzelfde.
Een normaal dagritme ziet er gemiddeld genomen de eerste 6 maanden als volgt uit:
0-2 weken
–duur van de ‘wakkere tijd’ per keer: 30-45 minuten
–duur van de slaapjes per keer: 2 tot 3 uur
–het aantal voedingen per etmaal: +/- 6-8 maal (borstvoeding 8-12)2-6 weken
–duur van de ‘wakkere tijd’ per keer 45-60 minuten
–duur van de slaapjes per keer 2 tot 3 uur
–het aantal voedingen per etmaal +/- 6-8 maal (borstvoeding 8-12)7-12 weken
–duur van de ‘wakkere tijd’ per keer 60-75 minuten
–duur van de slaapjes per keer 2 tot 3 uur
–het aantal voedingen per etmaal +/- 5-6 maal3-5 maand
–duur van de ‘wakkere tijd’ per keer 1,5 uur
–duur van de slaapjes per keer 2 uur
–het aantal voedingen per etmaal +/- 5 maalNatuurlijk zijn dit gemiddelden en heeft het ene kindje meer slaap nodig dan het andere. Zolang je kindje tevreden is en vrolijk kan je ervan uitgaan dat hij voldoende slaap krijgt. Kinderen die te wenig slapen zijn meestal huilerig en onrustig.
- Wanneer moet ik kraamgeld/startbedrag aanvragen?
Voor 2019 kon je een geboortepremie aanvragen via je werkgever. Sindsdien kan iedereen een "startbedrag" aanvragen via het Groeipakket. Dit is een vast bedrag van €1190,68 dat je kan aanvragen vanaf 24 weken zwangerschap tot 5 jaar na de geboorte of adoptie van je kindje. De aanvraag moet je indienen bij één van de uitbetalers van het Groeipakket. Die mag je zelf kiezen.Meer info? Surf naar www.groeipakket.be/nl/elk-kind-krijgt#Startbedrag
- Hoe reinig ik de oogjes van mijn baby?
Vuile of etterige oogjes kunnen gereinigd worden met een compres en fysiologisch water. Het is belangrijk om voor ieder oog een apart compres te nemen en de ogen van buiten naar binnen (naar de neus toe) proper te vegen. Als er sprake is van een verstopt traankanaal, kun je de binnenkant van de oogjes masseren. Dit opent het traankanaal en verwijdert het vuil. Indien de oogjes heel gezwollen en rood zijn, is het aangeraden om bij de huisarts te laten controleren op een infectie.
Nog vragen? Onze hulp inschakelen?
Info aanvragen?
Zorg aanvragen?
Vóór 17u aangevraagd? Dan kan de vroedvrouw morgen bij jou zijn.