Prenatale zorg binnen Wit-Gele Kruis Limburg

In een aantal Limburgse ziekenhuizen wordt er aangeraden om de medische controles bij de gynaecoloog af te wisselen met huisbezoeken door een vroedvrouw/huisarts.

Prenatale consultaties

Tijdens vaste momenten in je zwangerschap plannen we met jou een opvolgingsmoment in. Meestal is dit rond 16, 24 en 32 weken. We nemen tijdens dit huisbezoek graag de tijd om je informatie te geven over je zwangerschap, de bevalling en de zorg voor je baby na de bevalling. Ook is er zeker ruimte om vragen te stellen.

Tijdens deze consultaties krijg je ook een medische controle. De vroedvrouw:

  • controleert je bloeddruk
  • volgt de groei van je baarmoeder
  • voert (indien nodig) een urinecontrole uit
  • beluistert na 12 weken de harttonen

Op vraag van de gynaecoloog kan de vroedvrouw ook een suikertest uitvoeren

Wat kosten deze consultaties?

Wanneer je aangesloten bent bij een ziekenfonds zijn deze consultaties voor jou volledig terugbetaald. Het ziekenfonds betaalt ze rechtstreeks aan de vroedvrouw. We vragen ook geen extra vervoer- of administratiekosten.

Ieder huisbezoek duurt ongeveer 40 minuten. Het ziekenfonds betaalt in totaal maximaal 12 prenatale consultaties door een vroedvrouw terug. Weet wel dat hier ook de vroedvrouwenconsultaties in het ziekenhuis en de keren dat je aan de monitor moet gaan op het einde van de zwangerschap in meetellen.

 

Workshops tijdens de zwangerschap

Zoals je hierboven al las kan je onze vroedvrouw inschakelen voor prenatale consultaties rond de 16, 24 en 32 weken. Aanvullend hierop organiseren we ook nog workshops voor tijdens je zwangerschap. Hierin komen tal van thema’s aan bod die zowel voor als na je bevalling erg nuttig zijn. We houden de groepen bewust klein, zodat er voldoende ruimte is voor vragen en interactie. Samen met je partner kunnen jullie je zo bewust voorbereiden op wat komen zal.

Bekijk workshops