Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker uitgebreid naar 50-jarigen
Dikkedarmkanker is de tweede meest voorkomende kanker. Maar is op een eenvoudige manier vroegtijdig op te sporen. Vandaar het belang van een bevolkingsonderzoek.
Kankers die in een vroegtijdig stadium ontdekt worden, hebben een grotere genezingskans en vragen vaak een minder intensieve behandeling. Met een bevolkingsonderzoek spoort de Vlaamse overheid alle mannen en vrouwen van 50 tot 74 jaar aan om elke twee jaar een stoelgangtest te doen.
Wat is dikkedarmkanker?
Dikkedarmkanker is een kwaadaardig gezwel in de dikke darm. De dikke darm maakt deel uit van de spijsvertering: voedsel wordt er verteerd, water en andere stoffen worden opgenomen in of uitgewisseld met het bloed en onverteerbare resten en afvalstoffen afgestoten.
Elk jaar krijgen meer dan 6.500 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Dikkedarmkanker is daarmee de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en mannen (na prostaatkanker).
Risico
- Het risico op dikkedarmkanker verhoogt met de leeftijd en komt daarom vaker voor na een leeftijd van 50 jaar.
- Bepaalde chronische darmontstekingen (bijvoorbeeld een lang bestaande actieve ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) verhogen het risico op darmkanker licht.
- Naar schatting 20% van de patiënten met darmkanker zou een of meerdere familieleden hebben die ook de aandoening ontwikkelden. Bespreek met uw arts vanaf welke leeftijd het aangeraden is dat familieleden hun dikke darm preventief laten onderzoeken.
- Ook voeding (weinig groenten, fruit en vezels en veel verzadigd vet, alcohol en rood en bewerkt vlees), overgewicht, roken en weinig lichaamsbeweging spelen een rol in het ontstaan van dikkedarmkanker.
Symptomen
De volgende symptomen en klachten kunnen wijzen op poliepen of dikkedarmkanker:
- bloed of slijm in de stoelgang
- aanhoudende onregelmatige stoelgang, verstopping, diarree
- vaak buikpijn hebben
- krampen
- het gevoel naar het toilet te moeten, terwijl je niet echt moet
- gewichtsverlies zonder reden
Heb je één of meerdere van deze symptomen of klachten? Contacteer dan je huisarts.