Drink voor je dorst hebt
Water is belangrijk voor elk levend wezen, ook voor de mens. Het speelt een essentiële rol in onze levensfuncties: als bouwstof bij de aanmaak van cellen, als transportmiddel in ons bloedvatenstelsel, als oplosmiddel in ons maag-darmstelsel, het beschermt het lichaam tegen schokken en het is een prima warmteregulator. Zorg er dus zeker voor dat je (zeker bij warm weer) genoeg drinkt!
Advies: drink vóór je dorst hebt
Zowel voor jongeren als voor ouderen geldt het advies: drink vóór je dorst hebt. Drink voldoende, verspreid over de hele dag en gevarieerd. Drink vooral water en beperk dranken die een irriterend effect hebben op de blaas zoals koolzuurhoudende dranken, drank met cafeïne, vers citrusvruchtensap, thee en alcohol.
Waarom zijn ouderen extra kwetsbaar?
Een mens bestaat grotendeels uit water, maar dat vermindert met het ouder worden. Zo bestaat een foetus voor 80% uit water en een man van 70 jaar nog maar voor 50%. Een 70-jarige man die 80kg weegt, heeft dus ongeveer 40 liter water bij zich.
De opname van water wordt geregeld door het dorstgevoel en door de nieren. Het dorstgevoel
vermindert als je ouder wordt en de nierfunctie is vaak niet meer optimaal, waardoor er meer urine uitgescheiden wordt om afvalstoffen te kunnen verwijderen. Dat maakt ouderen zo kwetsbaar als het warm is.
Bovendien hebben ouderen de neiging om bewust minder te drinken om niet zo vaak naar het toilet te moeten gaan of uit schrik voor urine-incontinentie. Wat natuurlijk een totaal verkeerde reactie is. Wanneer je minder drinkt, produceer je inderdaad minder urine, maar deze urine zal veel geconcentreerder zijn. Een sterk geconcentreerde urine prikkelt de blaaswand, waardoor er nog meer plasdrang kan ontstaan. Bijgevolg raakt de blaas geïrriteerd en kan een blaasontsteking ontstaan. Door meer te drinken, daarentegen, kan je incontinentie tegengaan.
Symptomen vochttekort
Ons lichaam koelt af door te zweten. Bij hevig zweten verlies je niet alleen water, maar ook elektrolyten en zouten. Hoofdpijn, donkere urine en minder plassen zijn vaak tekenen van vochttekort!
Tips
- Drink bij normale temperaturen 1,5l vocht per dag.
- Drink bij warm weer 2l vocht per dag.
- Drink gespreid over de dag.
- Drink bij voorkeur water.
- Wissel tussendoor af met bouillon, melk, verdund vers fruitsap …
- Vermijd alcoholhoudende en gesuikerde dranken.
- Vermijd te veel koffie of thee, die werken licht vochtafdrijvend.
- Wacht niet tot je dorst hebt, want met ouder worden vermindert je dorstgevoel.
Via de drankkaart van het Wit-Gele Kruis kan je heel gemakkelijk bijhouden hoeveel glazen water je al gedronken hebt.